BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je danas da će ustavni amandmani u oblasti pravosuđa biti odmah nakon Nove godine poslati Venecijanskoj komisiji, navodeći da se njihova izdrada privodi kraju.

Ona je u razgovoru s delegacijom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija u Evropskom parlamentu naglasila da su predstojeće ustavne promene u oblasti pravosuđa najveća reforma koja nas očekuje, a koja za cilj ima jačanje nezavisnosti sudija i tužilaca.

Kako je rekla, suština je da se Narodna skupština isključi iz procesa izbora sudija i tužilaca, a Vlada Srbije iz procesa njihovog predlaganja, što će, dodala je, ustavni amandmani ispratiti.

Kuburović je navela i da će Ministarstvo pravde, pošto predlog ustavnih amandmana bude poslalo Venecijanskoj komisiji, organizovati javnu raspravu o tim amandmanima.

Inače, bez pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije no može se ići u dalju proceduru njihovog usvajanja.


PROČITAJTE JOŠ - Kuburović: Za sakrivenu imovinu porez i do 50 odsto!


Kuburović je s delegacijom EP razgovaral i o borbi protiv korupcije, podsetila da 1. marta 2018. godine počinje primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, te poručila da veruje da će Srbija posle toga imati mnogo bolje rezultate u ovoj oblasti.

Osim tog zakona, navela je da se posebna pažnja poklanja preventivnim mehanizmima u borbi protiv korupcije, te da će novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ojačati tu instituciju.

Dodala je da će Nacrt novog zakona biti objavljen i stavljen na javnu raspravu posle novogodišnjih praznika.

Delegaciju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija predvodio je predsednik Eduard Kukan, a u njoj su bili Tanja Fajon, Franc Bogovič, Andor Deli, Gunar Hokmark i Tomas Vaic.