Obavezno srednje obrazovanje do 2030. godine

Tanjug

26. 07. 2017. u 10:42

Обавезно средње образовање до 2030. године

Arhiva V.N.

Sve zemlje potpisnice Agende UN o održivom razvoju, među kojima je i Srbija, moraće da uvedu obavezno srednje obrazovanje do 2030. godine

Sve zemlje potpisnice Agende UN o održivom razvoju, među kojima je i Srbija, moraće da uvedu obavezno srednje obrazovanje do 2030. godine, kaže šefaca Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Slavica Đukić Dejanović.


Ona je dodala da će se možda ići na to da osnovno školsko obrazovanje traje devet godina, kao u većini evropskih zemalja ili čak deset, a onda da dve godine još budu usmereno srednje stručno obrazovanje.


"To je nešto na čemu će se najviše traditi sa Ministarstvom obrazovanja", rekla je Dejanović gostujući na TV Pink.


To je samo jedan od 17 postavljenih ciljeva koji se nalaze pred našom zemljom , odnosno 200 država u svetu koje su potpisnice Agende.


Preostalih 16 ciljeva koje potpisnice moraju da ostvare odnosi se na smanjenje siromaštva, zdravu životnu sredinu, popravljanje zdravstva, zapošljavanje, bolji standarad...


"Nijedan od tih ciljeva ne može raditi jedno ministarstvo. Imamo tim Ujedinjenih nacija koji nam pomaže. Vrlo brzo morati da dostavljamo izveštaje šta radimo", rekla je Dejanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

kako da ne!

26.07.2017. 11:38

Zamislite oglas u novinama,krajem Jula 2030 godine:Trazi se diplomirani elektrotehnicar za obavljanje fizickih poslova u obucarskoj radnji.Plata...Koliko ti dam!Nasa deca I"malu mature"-citaj osnovnu skolu zavrsavaju u septembarskom roku.Posle popravnih ispita.I to ako?I sada moramo da uvedemo obavezno srednje obrazovanje???!!!Onda neka nam lepo kazu gde cemo za pomocnu radnu snagu?Kod Tasa,ispred Pravnog....Ili kod Vuka ispred El.Tehnickog...?

simon

26.07.2017. 11:49

Glupost nevidjena. Ova gospodja zaista misli da ce srednjoskolci i fakulteti dez problema raditi na gradilistu, vizivati armaturu, prati WC i autobuse i raditi sve one nekvalifikovane poslove. Obavezno obrazovanje treba da bude do nacrsene 15.godine zivota a posle ko voli dalje nek izvoli ostale regrutuj na jurseve u organizaciji biroa za nezaposlene i eto privredne harmonije. A ne glupost od dualnog obrazovanja. Obrazovanje treba da bude pragmaticno stepenovano a ne dualno.