SUDBINA jedne od najpoznatijih prestoničkih kafana, čuvenog "Znaka pitanja", kako saznaju "Novosti", znaće se vrlo brzo. Očekuje se da Ministarstvo finansija u narednim danima odluči da li potvrđuje rešenje Agencije za restituciju, da se "?" vrati naslednicima starog vlasnika Ivana Pavlovića.

Time će verovatno biti stavljena tačka i na pitanje da li će se popularna turistička atrakcija naći u privatizaciji.

Kuću u kojoj se nalazi "?" podigao je, po nalogu kneza Miloša, još 1823. godine Naum Ičko, sin Petra Ička, jednog od vođa Prvog srpskog ustanka i tvorca Ičkovog mira sa Portom. Posle Naumove smrti ispostavilo se da je kuća u stvari vlasništvo kneza Miloša, i on je poklanja svom lekaru Ećim-Tomi Kostiću, Ičkovom zetu. Kostić je u kući napravio kafanu, poznatu kao "Ećim-Tomina kafana", u koju su svraćale mnoge poznate ličnosti, među kojima i Vuk Karadžić. Tu je odigrana i prva partija bilijara u Beogradu.

Vlasnik kafane 1892. postaje Ivan Pavlović, trgovac crkvenim stvarima, i ona dobija ime "Kod Saborne crkve". Zbog velikog negodovanja Crkve, Pavlović skida natpis i kači drugi - "?". Mnogi su nudili basnoslovne svote da kupe ovu kultnu kafanu, ali je on odbijao i ljubomorno je čuvao.

- Želja Ivana Pavlovića bila je da kafana ostane njegovim potomcima, autentična, sačuvana onakva kakva je bila tada. A ako bi je i prodao, prodao bi je jedino opštini, pod uslovom da je ova sačuva u izvornom obliku - kaže Ivana Živković, direktor Područne jedinice Beograd u Agenciji za restituciju.

Pavlović je preminuo 1943. i nasleđuju ga deca Ružica, Stojan i Pavle, kojima je zgrada oduzeta 1959. Pre toga, 1947. proglašena je za spomenik kulture.

Odluku iz 2003. godine da se kultna kafana privatizuje osujetili su, protestima, građani, konobari, novinari i javne ličnosti. Međutim, 2014. vlada ponovo donosi odluku o privatizaciji. Njenu realizaciju preduhitrilo je rešenje Agencije za restituciju o vraćanju "Znaka pitanja" iz 2015. Sada se čeka odluka po žalbi Republike i preduzeća "Varoš kapija".

(NE)SPORNA "SRPSKA KAFANA" AGENCIJA je vratila i "Srpsku kafanu" potomcima Predraga Đurića, u oktobru 2012. godine, ali se na njoj iz nepoznatih razloga nalazi natpis "zatvoreno zbog restitucije". Vraćen je i "Orašac", ali samo u delovima. Vraćeni su i delovi "Tri šešira", kao i čuvena picerija "Orao", međutim, Ministarstvo finansija je uputilo ova dva predmeta na ponovno odlučivanje.

NEDAVNO je proradio još jedan čuveni beogradski restoran, koji je dugo bio zakatančen posle vraćanja starim vlasnicima. Reč je o ribljem restoranu "Polet". Zgradu u kojoj se nalazi kupio je, 1940. godine, industrijalac Ljubomir Saračević, i u njoj hteo da napravi robnu kuću lutaka. Želja mu se nije ispunila zbog rata.

Zgrada je konfiskovana 1949, a Saračević je osuđen, zbog navodne privredne saradnje sa okupatorom, na zatvor sa prinudnim radom. Zamereno mu je da je, kao predsednik Izvozne banke, u novcu i opancima pomagao pokret Draže Mihailovića! Istina je da je ovaj čovek bio istaknuti antifašista, koji je zbog prebacivanja pilota iz Češke i Poljske, 1939. godine, na neokupiranu teritoriju, bio zatočen u banjičkom logoru.

Zgrada u kojoj je "Polet" vraćena je vlasnicima još 2012. Restoran je, međutim, dugo bio zatvoren jer su Saračevićevi naslednici čekali pravog zakupca, koji će renovirati i oživeti čuveni restoran. Njima je vraćena i nekadašnja poslastičarnica "Žubor cveća", tik do "Poleta", u kojoj se sad nalazi ekskluzivna poslastičarnica.

- Ovo su dokazi da se restitucijom čuva tradicija i stari sjaj Beograda - komentariše Ivana Živković.

MEĐU vraćenim restoranima je i "Bled", koji je od prošlog leta u posedu naslednika uglednog trgovca Milana Ilića. Uprkos tome, poznati restoran ne radi jer je prethodni zakupac, kako saznajemo, ostavio astronomske dugove za struju.

Firma Milana Ilića bila je, inače, pre rata, jedan od pionira domaće diskografije, imala je elektrotehničko i mašinsko stovarište. Posle rata imovina mu je delimično konfiskovana zbog navodne privredne saradnje sa okupatorom, iako je tokom rata držao mehaničarsku radionicu za popravku bicikala, gramofona, primusa. Rehabilitovan je pre 2012.