Ravna gora i dalje čeka istinu

V.N.

11. 01. 2014. u 21:10

Равна гора и даље чека истину
Panel rasprava "Novosti" o kvalitetu i dometima popularne televizijske serije reditelja i scenariste Radoša Bajića, koja je izazvala mnogobrojne polemike i oprečna mišljenja: Potrebni su nam dokumentarni i igrani filmovi koji rasvetljavaju prošlost

TELEVIZIJSKA serija "Ravna gora" potrebna je Srbiji, jer događaje sa početka Drugog svetskog rata prikazuje iz perspektive kakva do sada nije korišćena u domaćoj kinematografiji, slažu se učesnici panel rasprave koju su o ovom serijalu organizovale "Novosti".

Serija je najavljivana kao potpuno novo i apsolutno tačno svetlo istine o nacionalnoj drami iz 1941. godine, uz insistiranje na dokumentarnim elementima i raskidu sa dosadašnjim interpretacijama prelomnih zbivanja u ovom periodu srpske istorije. Ali, po mišljenju učesnika rasprave, pitanje je koliko se u tome i uspelo.

U iščekivanju desete i poslednje epizode prvog serijala, mišljenje o ovom filmskom projektu smo zatražili od televizijske kritičarke Branke Otašević, profesora Fakulteta dramskih umetnosti Aleksandra Jankovića i istoričara Miloslava Samardžića.

U otvorenom razgovoru naši sagovornici ukrstili su umetničke i istorijske argumente o "Ravnoj gori", seriji koja je mnogima ponovo otvorila stare rane, ali i mnoge navela na razmišljanje o ulozi pojedinih istorijskih ličnosti u burnom i smutnom periodu naše istorije.

U dinamičnoj debati naši sagovornici nisu krili svoje razočaranje umetničkim dometom ove serije. Istovremeno, složili su se i da su nam danas, možda više nego ikada, potrebni dokumentarni i igrani filmovi koji bi pomogli rasvetljavanju događaja iz prošlosti.

* Projekat "Ravna gora", iza koga jednim delom stoji i Javni servis RTS, prema najavama, trebalo je da donese novu istorijsku istinu o početku Drugog svetskog rata. Njegova ambicija bila je da nam, na novi način i bez ideologije, predoči okolnosti iz prošlosti. Da li je Bajić kao scenarista i reditelj uspeo u tome?

Samardžić: Bajić je seriju najavio kao ispravljanje istorijske nepravde nanete pokretu Draže Mihailovića. Iza istorijske interpretacije ne stoji samo autor već i niz osoba sa titulama, istoričari, pa čak i Institut za savremenu istoriju.

Janković: Istina nije referentna vrednost kada je umetnost u pitanju. Ovde imamo određene scenarističke nedoslednosti, ali nije ni realno očekivati da serija bude apsolutno istorijski utemeljena. Film "Najduži dan", koji govori o iskrcavanju u Normandiji, takođe je romansirana slika tog događaja, iako je na njemu radio veliki broj istoričara.

Serija je originalna, ova tema kod nas se prvi put pojavljuje u ovom obliku. Dražu smo do sada imali svega u dva filma i jednoj seriji, i u svima je njegov lik prikazivan iz ugla pobednika. Važno je ipak reći i da je dobar deo partizanskih filmova imao vestern orijentaciju, kao i da se, po meni, ni za jedan ne može reći da je istinit.

Otaševićeva: Ako ostavimo po strani malo živih učesnika i izuzmemo nas koji smo kroz školu učili zvaničnu verziju istorije, kome bi mogla da koristi ova nova vizura događaja iz serije? Jedino mlađim generacijama kojima to vreme nije blisko i kojima je to možda prilika da nešto saznaju i nauče. Nažalost, Bajićeva "Ravna gora" nema gotovo ničega što može da ih veže za sebe. Snimljena je tako da oni nju ne mogu da razumeju i prihvate. Vrlo teško je gledaju, za njih je prespora, a u dramaturškom i vizuelnom smislu i vrlo neatraktivna, zbog čega odustaju od gledanja i ne čekajući momente iz kojih bi možda nešto i mogli da zaključe. To je prvi i verovatno najveći promašaj serije Radoša Bajića. Ako niste napravili nešto što će gledaoca da privuče, da ga veže za aktere, da sa nestrpljenjem čeka narednu epizodu - niste napravili dobar posao.

Janković: Ključno je sa kojom serijom "Ravnu goru" poredimo. Po istorijskom određenju najviše liči na delo Save Mrmka "Odlazak ratnika, povratak maršala", iako je i tamo bilo netačnosti i nedoslednosti vezanih za Tita. To je osamdesetih bila dosta gledano, i sve u svemu nije bilo loše.

Otaševićeva: To je bila ozbiljna serija. Siniša Pavić je odličan scenarista, koji zna da napravi tenziju, sklopi dijaloge, a Mrmak je odličan režiser. Oni su tada napravili dobar TV proizvod. Istorijska tačnost ne sme da bude zaboravljena, jer umetnička sloboda, ipak, ne sme sve da poništi.

Samardžić: Bajić se, insistiranjem na istoriji i istini, zapravo odrekao zaklanjanja iza umetničke slobode, što problem "Ravne gore" dodatno usložnjava.

Miloslav Samardžić, Branka Otašević, Aleksandar Janković

* U seriji se Krcun pojavljuje sa Titom u Zemunu iako je opšte poznato da je u to vreme bio u Užicu. Koča Popović dočekuje Broza, iako je u aprilu 1941. već bio isključen iz Partije... Niz scenarističkih mana izlazi na površinu. Takva je scena pokušaja silovanja i ubistva nasilnika, posle koje vojska odlazi dalje kao da se ništa nije dogodilo...

Otaševićeva: Takvih i sličnih nedostataka je dosta. Za Bajića je bio preveliki zalogaj da u jednu epizodu smesti tako veliki broj lokacija i tako joj da šmek dokumentaristike. Ispustio je koherentnost radnje, jer je iscepkana na niz situacija i različitih junaka. Sve to doprinosi njenoj sporosti i dramskoj nemoći.

Janković: Ubistvom u pomenutoj sceni gledaoci su zadovoljeni, jer je nasilnik kažnjen za zlodela. Time se, međutim, sugeriše i Mihailovićeva nemogućnost da kontroliše čitav pokret. To je bio i jedan od razloga njegovog neuspeha.

Samardžić: Draža je u prošlosti prikazivan iz komunističkog, pobedničkog, ugla. Problem je mnogo veći što se po istoj matrici prikazuje i danas. Njegov lik je samo malo izmenjen. Jedina razlika je u tome što je onda naređivao, a danas ne može da obuzda zločine. Prava istina jeste da su mnogo više zločina počinili partizani.

Otaševićeva: Na primeru dva glavna lika, Tita i Draže, možemo da vidimo da je Bajić uspeo da pošalje dosta jasnu poruku. Draža je častan čovek i oficir sa jakim moralom i snažnim motivom odbrane zemlje od okupacije. Tito je predstavljen kao neko ko u borbu stupa radi podizanja revolucije.

Janković: Ali i prvi put na domaćem filmu kao kicoš i švaler.

* Može li se o početku rata govoriti van konteksta 27. marta o kome u seriji nema ni reči?Poneke ličnosti, poput kralja Petra ili Slobodana Jovanovića, prikazane su nemušto i bez istorijskog utemeljenja. Može li takva serija da privuče šire gledalište koje bi iz filmskog materijala izvuklo ispravne zaključke o svojoj prošlosti?

Janković: Iskren da budem, mene je privuklo. Tema je originalna, a posmatranje ove priče iz ove prespektive za mene je dovoljno kontroverzno. Glumci i fotografija su dobri, dok je sve ostalo ispod očekivanog nivoa. Radoš Bajić jeste tražio pomoć istoričara, ali je u umetničkom smislu njegova ambicija ambivalentna. Ova serija nam je, bez obzira na sve mane, itekako potrebna.

Samardžić: Motivi Tita i Draže u ratu na isti način su prikazivani i ranije. U Bajićevoj seriji imamo partizane na Ravnoj gori pre Draže, što prosto nije tačno. Komunisti su tek na Staljinov poziv 4. jula stupili u borbu, a Draža je svoje jedinice imao još u maju mesecu. To je istorijski falsifikat, jer su u to vreme saveznici Nemaca bili upravo komunisti.

Biću do kraja jasan - ko hoće istinitu priču o ovoj fazi rata komuniste mora da prikaže kao saveznike Nemaca. Oni su imali bolje odnose sa okupatorom nego ljotićevci. Sastavni deo te priče su i robijaši, čije su organizovane bande prve pristupile partizanskim jedinicama. To su sve bitni faktori.

Janković: Svi ti podaci su veoma zanimljivi, ali im je mesto u deset epizoda dokumentarne serije, koju, nažalost, još uvek nemamo. Ti podaci jesu interesantni, ali ne mogu da stanu u igranu seriju.

Samardžić: Pa jeste, to ne može. A mogu da stanu četnici kao koljači, siledžije, kako piju rakiju i jedu pečenje. Kada se u nekoj sceni pojavi bibilioteka unapred znamo da će da se pojaviti lik komuniste, dok četnici u isto vreme uz muziku kao iz horor filma nogom razbijaju vrata i siluju...

Otaševićeva: Kada se snima serija dramska sažimanja moraju da postoje, kako bi se akteri uveli u priču i ona dobila svoj tok. Da li se neka četa pojavila negde nešto ranije ili kasnije za priču, kao i da li su Kaluđerske bare ovde ili onde, to za priču nije presudno. Osnovno je pitanje kako to deluje na gledaoce.

PRESKUP PROJEKAT * "Ravna gora" je skup projekat. Sam Bajić je objasnio da je budžet jedne epizode bio oko 120.000 evra, od čega je RTS finansirao 90.000. Ceo projekat, prema njemu, koštao je za Srbiju pozamašnih 1,6 miliona evra. Da li proizvod odgovara plaćenoj ceni? Samardžić: To su prevelika sredstva. Najbolji rumunski film prošle godine koštao je 50.000 dolara. A njihova kinematografija je u uzletu, obnavlja se...
Otaševićeva: Treba praviti razliku. U pomenutim sjajnim filmovima preovlađuju socijalne teme i njihova produkcija je svedenija. Svaka rekonstrukcija prošlosti traži velika sredstva tako da cena nije naročito sporna. Ne pravdam tolike potrošene pare, ali i to treba imati na umu. Janković: Ovakva serija je potrebna Srbiji. Imam utisak da za snimanje nastavka neće biti novca. Scene oslobađanja gradova, rata, borbi i ostalog veoma su skupe i sumnjam da će televizija to moći da plati.

* Nedostaci čak i nisu sporni, možda su i neminovni, ali šta ćemo sa Bajićevim ciljem da serijom na novi način osvetli ovaj period?

Janković: Utisak je da bi bolje bilo da je na tekstu radilo nekoliko profesionalnih scenarista koji kao "gost rajderi" ne bi morali ni da potpisuju seriju. Čini se da je ovakav projekat prosto bio preveliki zalogaj za ekipu.

Otaševićeva: To se dobro vidi kod melodramskih elemenata, koji ne samo što su dobri nego su i neophodni u ratnim ostvarenjima. Bajić je to pokušao kroz nekoliko linija - pticom, jevrejskom devojčicom, bolesnim seljakom... Nema, međutim spisateljske, rediteljske, pa ni glumačke veštine da se postigne pravi efekat ovih dramskih postupaka.

* "Ravna gora" ipak je, u svakom smislu i segmentu, složeniji projekat od Bajićeve prethodne serije "Selo gori a baba se češlja"...

Samardžić: Serija bi trebalo da se zove „Aprilski rat“, jer je to njena tema. Očigledno je da je naziv izabran iz marketinških razloga. U tom smislu ona je veliki korak unazad. U njoj nema ni reči o herojima vazdušne odbrane Beograda ili 70 oborenih nemačkih aviona. U Aprilskom ratu na kopnu je poginulo oko 1.500 nemačkih vojnika...

Otaševićeva: Ali to apsolutno ne mora da bude prikazano u seriji....

Samardžić: Slažem se, ali moglo je bar nešto. Umesto svega toga imamo jednog pijanog oficira koji se veseli uz lake žene i pesmu „Cojle Manojle“... Zašto nije mogla da bude snimljena scena gde srpski zapovednik, ranjen i iznemogao, namerno potapa sopstveni brod pun betona kako bi zaprečio plovidbu Dunavom.

Janković: Jednostavno nije. Zato što je reditelj smatrao da je ovako bolje. Tu je teško bilo šta dodati.

Otaševićeva: Od opšte istine u toj sekvenci reditelju je bila potrebnija intimistička linija aktera. U njegovom fokusu su dva brata, vojnika i radnika, i njihov doživljaj rata. On je hteo da kaže kako su se na samom početku našli u različitim situacijama, koja će njihove dalje živote usmeriti u suprotnim pravcima.

Samardžić: Da je tadašnja situacija realno prikazana vojnik bi ratovao protiv Nemaca, dok bi se njegov brat radnik i komunista radovao napadu na Jugoslaviju.

Janković: Pitanje je za sve koji bi se naš živi reditelj, mimo Radoša Bajića, prihvatio snimanja serije "Ravna gora". Šotra? Ne bi. Neko od mlađih umetnika, poput Dejana Zečevića? Ne verujem. Razmišljajući o tome shvatio sam da je ovu seriju jedino Bajić mogao da snimi. On ima svoju ideološku liniju o kojoj može da se razgovara, ali se čini da je zaista jedini.

Samardžić: To nije njegova, već linija zvanične istorije. A to znači da je Jugoslovenska vojska izgubila rat zato što je bila pijana, nedisciplinovana i nepismena, nasuprot superiornim komunistima. Kako bi Bajić snimio pad Francuske 1940? Da li su i oni bili pijani kada ih je Hitler osvojio? Naravno da nisu, već je reč o vojnoj nadmoći.

* U medijima nije bilo ozbiljne analize "Ravne gore", ali Bajić za nju dobija nagradu Udruženja dramskih pisaca Srbije...

Otaševićeva: Reakcije su od same najave bile vrlo polarizovane. Izjašnjavanje o njoj počelo je i mnogo pre emitovanja. Ta atmosfera se prenela u medije, gde je potrošeno dosta javne energije. Kada se serija pojavila veliki deo javnosti je ućutao.

Janković: Film "Golgota Srbije" Stanislava Krakova je stvaran čak deset godina zbog problema sa cenzurom, između ostalog i zbog opasnosti da se ne zamerimo Bugarima, jer se u tom filmu govori o bugarskim zločinima. Ova serija je zato bitna, jer je prva. Bajić je gazio gde niko pre njega nije kročio, on je progovorio o nečemu o čemu se ćutalo. Gotovo niko sem istoričara filma do kraja osamdesetih nije znao za domaću filmsku produkciju pre 1941. godine. Nije spominjana, iako imamo vrlo značajna ostvarenja. O njima se nije govorilo na TV, nisu prikazivani.

Tačno je da u "Ravnoj gori" ima mnogo više pripovedanja nego delanja. Produkcijski uslovi odgovorni su za tu situaciju. Bez obzira na to voleo bih da se u sledećih 10 godina pojavi neka nova, drugačija verzija ove teme. Gledali smo i holivudski film "Četniks fajting gerila" koji daje jednu potpuno romantizovanu sliku četnika.

Otaševićeva: Bajićev postupak pretapanja dokumentarnih crno-belih filmova u igrane scene u boji, kao i potenciranje lokacija i tačnog vremena i mesta radnje, sugeriše na insistiranju na autentičnosti i tačnosti. To mu uopšte nije trebalo.

Samardžić: Niti je trebalo stalno da ponavlja: Ovo je istina, ovo je istina....

Janković: Upravo to je suština.

Otaševićeva: Pogrešio je što nije uzeo, recimo, samo čistu činjenicu da je jedan brat otišao u partizane, drugi u četnike, i da su učestvovali u ratu koji je bio surov i bratoubilački. Da je Bajić gradio takvu liniju bio bi mnogo uspešniji. Hvatanjem u koštac sa istorijskim rekonstrukcijama sednica Vlade ili sličnih zbivanja rizikuju se optužbe za netačnost ili tendencioznost.

Samardžić: Bez obzira na to ja nemam odgovor zašto je selo Planinica, na primer, prikazano kao nekakvo selo u Amazoniji, gde ljudi prvi put vide avion, ne znaju da je počeo rat... A samo 17 kilometara dalje bio je civilni aerodrom Divci koji su Nemci bombardovali već 7. aprila.

Janković: Da li ste gledali film "Plavi voz" Janka Baljka? Đaci u beogradskoj školi tek u osam uveče saznaju da je Tito umro, iako je istorijska činjenica da je vest objavljena u 15.05. Reč je o umetničkoj slobodi.

* Gde je mera istorijskih činjenica i fikcije u filmovima? Postoje li pandani "Ravnoj gori" u svetu?

Janković: Kada je Stiven Spilberg snimao film "Spasavanje redova Rajana" pozvao je u pomoć veterane. Oni su mu rekli da neće da mu pomognu ako scene ne budu odgovarale realnim događajima. Zahvaljujući tome to je film koji možda najefektnije pokazuje realan rat. Njegovih prvih 20 minuta o tome jasno svedoče. I Rusi su na sličnom tragu nedavno snimili "Staljingrad". Bez obzira na sve, ne može da se ospori Spilbergovo pravo da mu se jedan od glavnih junaka zove Sadžen Horvat, budući da mu je je jedan od saradnika bio i hrvatski producent Branko Lustig, iako će možda neko da mu zameri da se vojnik u toj jedinici svao Sadžen Kovalski.

Samardžić: U našem slučaju odstupanja su drastična. U zakonodavstvu Kraljevine Jugoslavije ne postoje termini "bratoubilački rat" niti "dva pokreta otpora". Postojala je samo država sa svojim zakonima i njena vojska. Partizani su bili peta kolona i kriminalci.

* Gde je tu pomirenje? Može li "Ravna gora" da izazove nova istraživanja, rasvetljavanja...

Samardžić: Komunizam je totalitarna ideologija i o pomirenju ne može biti govora. Priče o nacionalnom pomirenju zato su potpuno neosnovane.

Janković: Zašto posle devedesetih niko u Srbiji nije snimio nijedan revizionistički partizanski film? Poslednji partizanski film je "Seks-partijski neprijatelj broj jedan". Hrvati su imali film "Živi i mrtvi", gde su domobrane postavili kao normalne i obične ljude sa istom vrstom straha i problema. To je neka vrsta revizionizma koji mi nismo imali.

Kada je reč o partizanskim vesternima, vezano je za priču od malopre, kao dobar primer može da posluži film "Most". U njemu nijedan junak nema lično ime, već akteri nose univerzalne nadimke - Tigar, Inženjer... To je depersonalizacija koja omogućava da se film gleda van ideologije.

Otaševićeva: Ovaj razgovor nas je doveo do zaključka da o "Ravnoj gori" može da se govori iz dva ugla - šta je u njoj istorijska faktografija i kakve će posledice da proizvede. Drugi ugao je kako ona deluje kao medijski proizvod. Moj stav je tu jasan. Smatram da je serija spora, dosadna, da nema jake motivacije likova, da nije postigla ekspresiju koja gledaoce vezuje za seriju. Velika je šteta što nije bolje urađena.

Janković: Mi kao narod imamo neki besmisleni osećaj za poetsku pravdu. Devedesetih godina svi oko nas su snimali drugačije filmove. Hrvati su pravili filmove u kojima je vrlo jasno bilo ko je agresor, a ko žrtva. Stav naših autora je bio - svi su krivi. To imamo u "Dezerteru" Žike Pavlovića, isti slučaj je i "Vukovar, jedna priča", pa čak i "Lepa sela lepo gore". Mi smo tako osećali, i radili.

PLANINICA NIJE IMALA UČITELjA

* Na meti kritičara serije su i ne tačni toponimi koji se koriste u seriji. Pažljivi gledaoci primetili su Kaluđerske bare kod Maljena, iako se taj toponim vezuje za planinu Taru.

Otaševićeva: Za seriju bi bilo bolje da se radnja odvija u fiktivnim toponimima, a ne na realnim lokacijama. Tako bi ovakve kritike bile izbegnute.

Samardžić: Proverio sam i lik seoskog učitelja iz serije i saznao da je aprila 1941. u Planinici radila - učiteljica. Svi učitelji u okolini bili su u četnicima, a dvojica su čak 1941. svirepo ubijeni od partizana.

Otaševićeva: Takav detalj u igranoj seriji uopšte nije bitan. Važan je junak, a ni istorijski nije sporno da su školovani mladi ljudi bili ti koji su iz Beograda doneli partizanski duh u narod.

Samardžić: To je još jedan dokaz koliko još gledamo na događaje iz prošlosti iz stare vizure. Većina inteligencije, učitelja i školovanih ljudi bili su u četnicima. Podmetnuta je i teza da je gro omladine bio u SKOJ-u. I danas se smišljeno tvrdi da su komunisti bili studenti, đaci i učitelji, a da su četnici bili nepismeni.

Janković: Istini za volju, i većina srpskih partizana do 1944. nije znala za KPJ, niti za Jajce. Njima je najvažnija bila borba za slobodu, i to im je bilo sasvim dovoljno. Pravo reditelja jeste da kreira dramski sukob i da se služi postupcima koji mu se čine pogodni, pa i da učiteljicu zameni učiteljem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (107)

Milan

11.01.2014. 21:31

Ako su zaista želeli da snime ozbiljnu seriju, koja poseduje odredjenu vrednost kako sa umetničke tako i istorijske strane, onda nikako nisu smeli da angažuju Radoša Bajića. Trebali su da uzmu nekog talentovanog i proverenog reditelja. Bajić je sklon banalnostima, ne posvećuje pažnju bitnom, nema uvid u celinu, nesposoban je da osmisli radnju i dinamiku...Sve u svemu propuštena je lepa prilika da se snimi dobra serija o ravnogorskom pokretu.

Realista

11.01.2014. 21:57

@Milan - Apsolutno ste u pravu ! R.Bajic je daleko od iole ozbiljnog rezisera , a kamo li od istoricara! Bar da je uradjena neka ozbiljna dokumentarna serija nego je utisak da su bacene pare ni za sta! Gomila proizvoljnosti u scenariju i neodredjenog lutanja kamere u reziji! Cast glumcima ,ali ni oni nisu uspeli da spasu propalu investiciju .Iskreno sam pokusavao da zadrzim paznju ali je ovo na nivou filmske skolske sekcije.

Srdj

11.01.2014. 22:26

@Milan - Znas sta je problem, moj prijatelju? Sto ova zemlja nije poslala napolje nekoliko desetaka rezisera na skolovanje, da isprate savremene nacina produkcije i pravljenja filmova. Mi smo to posslednji put uradili pre pola veka, kad su jedni isli u Cesku, drugi u Rusiju, treci u Francusku. I dan danas imamo taj nacin produkcije. Ti, tamo skolovani ljudi, decenijama uce nove narastaje tim, starim stilovima. Zato je nama mucno gledati domace filmove. Kaskamo za svetom, igramo 3-5-2 dok svi cepaju 4-4-2

MikiRebus

12.01.2014. 05:23

@Milan - Nije mogao Rados bolje i na ovome sto je uradio treba mu cestitati. U Jugoslaviji i Srbiji se 45 godina zvanicno govorilo da je 1+1=23 (ko drukcije kaze klevece i laze). Ono sto je Rados uradio je da je prvi javno rekao da 1+1 nije 23 nego je cak manje od 10. To je jako veliki napredak u odnosu na ono sto je bilo, ali je jos daleko od tacnoga. Najbolji filmovi o Ravnoj gori ce tek biti snimljeni.

naranca

13.01.2014. 01:44

@Milan - 'mikirebus@ Ko ti je to rekao da se i Srbiji 45 godina govorilo 1+1=23?Nikolaj Velimirovic?

Dragan

11.01.2014. 21:37

Serija je cist promasaj. Pretenciozna muljavina, preozbiljna tema skroz amaterski obradjena. Bajic je previse ozbiljno sebe shvatio, nek se drzi babe koja se ceslja I Sekulinih zenidbi, to je njegov teren.

vita-brevis

11.01.2014. 22:17

@Dragan - Razočarala su me ova poznata i priznata imena. Vi ste kratko i jasno rekli suštinu! Čestitam! Posle svih autoriteta, na prostorima bivše Jugoslavije, a i onih koji su obradjivali ovu temu, u svetu, našao se brat Radašin "da pojasni"?

BL

11.01.2014. 22:18

@Dragan - Potpuno se slažem sa tobom! Razvučeno, scenario prosječan, loša gluma pojedinih glumaca, tehnički-amaterski odrađena... Žao mi je, jer sam puno očekivao od serije - a toliko je loša da sam je prestao skoro i pratiti. Dati čovjeku koji zna snimati samo pejsaže, ovakvu ozbiljnu temu za naš narod, je katastrofa...

Verifikator

11.01.2014. 22:55

@Dragan - Dragane, bravo! Svaka ti je na mestu. Ustedeo si mi komentar, a ja sam sebi ustedeo gledanje serije. Znao sam ko je pravi (bivsi cclan JUL-a) pa je nisam ni zapocinjao.

neverni toma

11.01.2014. 21:44

Pa bre dokle da nam bacate koske i da nam uvlačite ruke u džepove... zar je moguće da i vi kao ozbiljna novina probate da delite srbe... poistovećujete se sa sistemom i dok ćemo mi da se raspravljamo "dal tito il draža" vi nam uvalite akcize na naftu, pdv na kompjutere, da mi kupimo štampariju da eps štampa račune a u slobodno vreme, 25 dana mesečno, da štampa letke za vlast...ovi prethodni su bili malo pažljiviji pa su delili nas na zvezdaše i partizanovce

Branko

11.01.2014. 21:44

Gledam seriju. Ovo što sam do sada video navodi me na zaključak koji je i kasnija istorija potvrdila da je "Čiča" -"naivko i dobrica", već u startu bio gubitnik. On nije znao ni šta se kog njega, u njegovoj relativno maloj vojnoj formaciji zbiva i dešava. Naivan kao "francuska sobarica". Sa druge strane "Stari" -prevejani "lisac i belosvetski hohštapler" imao je sve konce u svojim rukama pa je uspeo da na prostoru Jugoslavije podigne i rukovodi oslobodilačkim pokretom koji je zadivio svet.

dinarac

12.01.2014. 00:54

@Branko - Niti je Čiča bio naivko,niti je bravarski pomoćnik imao sve konce u rukama.Belosvetski hohštapleri su na tenkovima crvene armije ušli u Beograd i porobili Jugoslaviju.

naranca

12.01.2014. 14:18

@Branko - @dinarac......I srusili slobodu koju su doneli Nemci,Ustase,Cetnici........

Miloš

11.01.2014. 21:57

Meni je najsmešniji momenat u svemu što ste razgovarali sa Miloslavom Samardžićem, pa Piksi iz Kneza ili Gospodar Vremena su relevantniji sagovornici od njega.

Ха! Ха! Ха!

12.01.2014. 01:09

@Miloš - @ "Miloš" - ... А и релевантнији "коментатори" од тебе, по свему судећи.

Mile Pantelic

11.01.2014. 22:08

Bravo!!!! Vecernje -odmah na startu ste kazali veliku istinu sa recima "pokret Draze Mihajlovica"- uistinu to i nije bila nikakva jugoslavenska vojska, vec mali nacionalni pokret bradatih usljivih spodoba.Baravo vecernje samo zbog ove velike istine o nasoj sivoj strani istorije.

Srdj

11.01.2014. 22:14

Prvi komentar Otaseviceve je sve pojasnio. Spora radnja kao u indijskoj seriji, nit je dokumentarac nit je igrani film. Plus, epohu nase istorije koja obiluje akcijom, unjanjavi previse. Zestok promasaj.

Promasaj

11.01.2014. 22:27

Slazem se sa konstatacijama da je serija previse spora i da je malo toga uspelo da se vidi. Ocigledno reziser i ostali koji su pravili seriju nisu dorasli ovom poduhvatu a i ekonomske mogucnosti ogranicenog obima nisu dovoljne da bi se napravilo ono sto se ocekivalo. Pozitivno je to da je pocelo da se otvara istina o izdaji hrvata i muslimana i Drazi Mihajlovicu koji nije bio los momak i izdajnik kao u partizanskim filmovima.Dobar reziser(Kusturica) i veci budet u buducnosti moze napraviti mnogo

Nova tema

11.01.2014. 22:29

Najdraze bi mi bilo kad bi Kusturica ili mozda neki drugi dobar reziser snimio film Jasenovac i svetu pokazao pravu sliku Hrvatske.

Gledalac

11.01.2014. 22:53

Ovaj Samardžić ima veliki kompleks partizana ...biće da je to neko veoma nesretan u životu...

dinarac

12.01.2014. 01:00

@Gledalac - Svaki Srbin u sadašnje vreme je nesrećan.Nadali smo se da će se padom Miloševića i njegove drugarice Markovićke stvari posložiti kako treba i istina izaći na videlo.Ova serija je imala tu šansu,koju je nažalost prokockala.Možda Kusturica,ako bude hteo i imao podrške???

Jabre

11.01.2014. 22:54

Историја не сме да се пише по налогу политичара као што су то радили после 45. Да су се Енглези искрцали у Југославију уместо што је ушла Црвена армија Равногорски покрет би победио и имао милион филмова у коме су Партизани издајници и сарадници окупатора. Истина је да је су судбину Југославије одредили Черчил и Стаљин а ми смо само без потреба гинули и ратовали међусобно док су нас усташе клале.

Yella

11.01.2014. 23:48

@Jabre - Procitaj malo istoriju.Englezi su izdali Drazu.Zbog njih je i doslo do krvoprolica.Uostalom

Realista

12.01.2014. 00:37

@Jabre - "Ravnogorski pokret " ni po obimu ni po uticaju niti po nacinu delovanja na citavoj teritoriji okupirane Jugoslavije ne bi mogao da zauzme vlast taman da su se direktno i licno i Ruzvelt i Cercil iskrcali. Neorganizovano bez ideologije sa srpskim narodom koji je vec bio nezadovoljan kraljevinom i sa Slovenijom Hrvatskom i Bosnom u kojoj je postojali nacifasisticki rezimi ali i organzovan partizanski pokret. Srbija ne bi bila bolje tretirana od strane "osvedocenih zapadnih prijatelja"

Goran Janjić

12.01.2014. 01:11

@Jabre - Da a ako malo pažljivije pročitamo istoriju, tačnije istorijisku građu, naićićemo i na neke porazne činjenice koje se tiču Draže i njegove družine. Da li želimo da zaboravimo sastanak iz Topole iz avgusta 1944. godine, kada je su Dražini izaslanici Kalabić i Račić potpisali pakt sa Nemcima. Jedino što su oni tražili, a što upada u oči, jeste da ne nose nemačke uniforme. Zašto su Englezi okrenuli leđa Draži? Nisu oni ni glupi ni naivni. Upravo zbog saradnje sa Nemcima.

boban

12.01.2014. 03:09

@Jabre - ma hajde bogati,jos jedna laz nebeskog naroda,ma mi obozavamo lazi,moj otac,koji je bio u zatvoru sto je psovao broza,,licno mislim da je izdajnik,, tvrdi da su cetnici obocne jajare,tukli ,otimali ,maltretirali sopstveni narod a o tom bjeguncu,izdajici sto zele da ga vrate kako kralja sve najgore. cinjenica je da su englezi prodali Generala a srbi ga izdali ,kalabic djurisic i ostali,i okrenuli se brozu sto dokazuje da je njihovAli bilo je i junaka;Avlijas,Radojevic,Njego Milici drugi..

вук

12.01.2014. 13:04

@Jabre - A jesi li ti, druže Janjiću, čitajući 'pažljivije istoriju', odgonetn'o šta su drugovi Đido i Velebit radili marta '43. u Zagrebu; otkud drugu Koči Popoviću nemački ausvajs; šta je to drug Stari inkognito šaputao sa papom u Vatikanu tog istog avgusta '44; otkud ustaški pukovnik Marko Mesić na čelu jedne od 'oslobodilačkih' jedinica koje su te iste '44. nahrupile u Srbiju...?

вук

12.01.2014. 13:14

@Jabre - ...a što se tiče 'okretanja leđa Draži', to se, druže Janjiću, nije dogodilo zbog 'saradnje sa Nemcima', nego zato što je zapretila realna opasnost da Staljin sklopi separatni mir sa Hitlerom zbog totalne neaktivnosti zapadnih saveznika i njihovog upornog odbijanja da otvore tzv. Drugi front te bi, u tom slučaju Hitler prebacio svojih 200 divizija sa Istočnog fronta na zapad i matirao Angloamerikance.

ilija

12.01.2014. 13:38

@Jabre - Nije Čerčil izdao Dražu, nego Dražina saradnja sa Nemcima, Italijanima...Bio je skoro u Večernjim feljton, američkog istoričara, dokumenta i ugovori to pokazuju....

naranca

13.01.2014. 18:03

@Jabre - @vuk Djido i Velebit su se dogovarali sa Nemcima o akciji ako bi se Englezi iskrcali na Jadranu.(Hitlerov odgovor-Ja sa banditima ne pregovaram.Ja bandite ubijam).Inace u Grckoj su komunisti cutali po savetu njihovog kvislinga A onda se iskrcao Cercil sa Kraljem koji je preuzeo vlast.Komunisti su se pobunili i gradjanski rat je trajao od 45-51.Tile je bio lisac.Odakle Koci...?A odakle Arkanu?MM je uhvacen kod Staljingrada i prevaspitan od strane KGB-a.Papa i Tile?Tesko.Ne znam.

DUNGA

12.01.2014. 00:21

znam jednu priću gdje je kralj kada je bilo najteze pobjegao i ostavio narod na milost i nemilost neprijatelju, ali njegov đeneral pošto je kralj pobjegao htjeo je postati kralj, pa svim silama ulagivao se svima malo narodu, a malo i neprijatelju samo da bi dobio vlast dok ga na kraju narod nije izdao, uhvatio i presudio. e sada: da li je bio odan narodu ? ili neprijatelju ? vi sudite ali za mene jednom izdajica svoga roda uvjek izdajica i kao takav nije vrijedan paznje.

LOPEZ

12.01.2014. 02:30

@DUNGA - Au prijatelju... đeneral je htjeo postati kralj.. dobra ti je PRIĆA, imaš bujniju maštu od radoša bajića, mogao bi ti da snimiš seriju? Koliko je nama komunizam isprao mozak to je stvarno žalosno..

BL

12.01.2014. 13:41

@DUNGA - Znam i ja priču o jednom malom čovjeku u crnoj uniformi...koji je htio postati pog...ovaj "kralj" i koji je USPIO u tome jer ga je 4 miliona njegovih sunarodnika postavilo na tron i klanjalo mu se 4 godine...

zoran

12.01.2014. 00:34

Bez konkurencije, najgora serija ikada snimljena na prostorima bivse Jugoslavije. Jednostavno, negledljivo.

sMile

12.01.2014. 07:35

@zoran - Gde moze serija o bradatim , prljavim cetnicima biti uspeh, nema teorije,,!! ;-))

radisav radusic

12.01.2014. 00:45

Bacene pare.Najava Bajica da ce reci nesto novo nije tacna.Snmio je sve tako da bi i Tito prihvatio takvu seriju.

savo

12.01.2014. 00:54

ne bi nista sporno bilo da je reditelj odmah rekoa da je u pitanju fikcija i da su samo dijelom istorijski dogadjaji..kazu i da je u serijalu selo gori....Petlovac izmisljen,sto nista nije sporno,jer danas se snimaju filmovi i serije o zmajevima,vampirima i sl...ali zato je trebalo reci da je u pitanju filcija i da tek dio odgovara istorijskim cinjenicama a ne insistirati i uporno ponavljati da radjeno prema istorijskim desavanjima,izvorima i sl..a pola datuma je promasio da se ne govori o osta

Змајевић

12.01.2014. 01:32

Бајић је лош глумац, лош писац и лош режисер па није ни могао направити бољу серију. Ја верујем да се он трудио и урадио најбоље што је знао, али није знао. Уметност је тежак рад и за надарене, а камоли за залутале. Неко ко ужива певајући онај шунд "Село гори, а баба се чешља" никада неће створити вредно уметничко дело. Толики новац је бачен...

Spiridon S

12.01.2014. 01:50

Ne slazem se da je serija "spora"..,jednostavno radi se o vremenskom periodu od otprilike godinu dana..Dobar prikaz razdora i nesrece,dobri dijalozi..Serija je jako dobra sa obzirom na uslove i finansijska sretstva..pogada sustinu i istinitost sa stanovista obicnog zitelja Srbije u to vreme..Dobra gluma,pohvalio bi Glogovca,Ristovskog,Bjelogrlica..Jos jednom bravo Bajicu..

Verifikator

12.01.2014. 06:56

@Spiridon S - Sto je serija sporija, to ima vise epizoda. A sto je vise epizoda, utoliko je porodica Bajic zbrinutija. Sta je tu cudno?!

Peki

12.01.2014. 10:10

@Spiridon S - Spiridon ocigledno nije gledao seriju Spora gora nego nesto drugo na Pinku... npr

Jugoslava Pravdic

12.01.2014. 02:22

Pitam Samardjica: Jesu li hajduci bili po zakonima Otomanskog Carstva? I je li po Vojnom Zakonu Kraljevine Jugoslavije od 1930 i kralj i sva valda dezerteri? Jeste. Pakovali vi to kako hocete, oni su dezerteri. Svojim ocima ih videli moji rodjaci na Niksickom aerodromu i bilo ih je muka sta su videli. Zato, prekinite pranje istorije cetnickog pokreta, nego se izvinite. Ne prisivajte partizanima ono sto nisu bili. Izvinjenje cetnika narodu jedino moze da izleci tesko vreme.

sMile

12.01.2014. 07:30

@Jugoslava Pravdic - Upravo to,, okolnosti se promenile, 60 godina su osudjivali cetnicki pokret, sada ih likuju, da ja Yuga ostala, orilo bi se jos uvek "od Vardara pa do Triglava", Izgubljenost u vremenu i prostoru , Srbi traze opravdanja i krojenje istorije za katastrofalnu yo-yo politiku, sad si cetnik sad si Partizan, ali po civilizacijskim normama , Evropljanin nece biti nikad,,!! ;-))

naranca

12.01.2014. 12:36

@Jugoslava Pravdic - @sMile ",,,,,Evropljanin nece biti nikad".Amen.Iz tvojih usta u Bozije usi.

Shone

12.01.2014. 06:06

Meni samo nije jasna poenta danasnjih "istoricara" da posto-poto "isprave" istoriju i da stalno potezu tezu partizani i komunisti izdajnici, saradnici nemaca, ubice dok su cetnici lepi, dobri, fini momci nad kojima je izvrsena nepravda. Ima gomila svedoka i jos uvek zivih ljudi koji dobro znaju da cetnici to nisu bili. A i na stranu to, to je bilo pre 70 godina, koja je poenta da sada "istoricari" tri generacije ljudi koji su ziveli u jednoj lepoj zemlji, koji se sa setom secaju lepih vremena...

Shone

12.01.2014. 06:09

... praviti budalama i totalno ih zbunjivati i sada ih uciti "novoj i ispravnoj" istoriji da su u stvari ziveli u "zemlji koja je bila zlocinacka". Da li je to mozda kurs EU i zapada po kojem su Srbi krivi za sve zlocine, pa tako mora da budu krivi i za I svetski rat i za II svetski rat. Na kraju ce biti da su Srbi i zapoceli II svetski rat kako su "istoricari" danas krenuli. A i mediji za njima ne zaostaju. Batalite se corava posla, istrazujte srednji vek i sta god. Ne zaboravite da...

Shone

12.01.2014. 06:11

... ce sadasnjost da bude istorija za nekih 30 godina. Ko zna ko ce tada da bude pobednik i koji ce politicki sistem da bude pa ce danasnji "istoricari" biti proglaseni za "placenike i petokolonase" zapada, porodice proganjane.... Kako ono kaze stara narodna... sve se vraca....

sasas

12.01.2014. 12:33

@Shone - i ja gore napisa da nas samo dele i sad je 7-9 po preporukama. a i mi smo povodljivi pa jedva cekamo podele.

Milutin

12.01.2014. 07:11

Без обзира на све мане серије, важно је да се кренуло! Врло тешко је извући целу истину после толико година лажи од филмова до романа које су писали калемари и чобани, а богами, и понеки учитељ. Четници су се морали приказати као `јајаре` `гибаничари`..... Судећи по брадама ти људи нису излазили из шуме а партизани су увек били обријани, вероватно су водили рат по салонима! Нормално је да герила нема лагодан живот и хигијена није није врхунска а партизани су, можда, били и намирисани герилци???

Mirjana Sekulic

12.01.2014. 08:27

Radoš Bajić,glumac,"režiser","istoričar","scenarist"???Led monodrama jedina prava stvar koju je ovaj čovek uradio!!Naklapanja oko "ravne gore"su suvišna ,serija vredi koliko i autor,9 epizoda moglo je da stane u jednu od pola sata ,bačene pare u džepove Bajića-Jočića i njovih glumaca iz" babe ",istorijske činjenice zanemarimo,ionako ih nema!!

gradisha

12.01.2014. 08:52

Tema filma je vrlo obimna i smatram da Bajić nije dorastao da bi se bavio ovim. Nije prvazišao lik iz Sekulinih serijala.

Davor

12.01.2014. 08:57

Cim je Samardzic lupio da su partizani cinili vise zlocina od cetnika..njegove komentar inace vrlo tendeciozne ne treba shvattiti ozbiljno .. Komunisti s u tada bili moderna partija za omladinu ili ti studente pa je normalno da ih vidimo u bibiliotekama ..dok su cetnici cinili vise bili omladina iz srpskih sela i planina ..I sta je tu problem za g Samradzica ..Ova serija iako prvi deo zasad jeste malo usporenija..ali je prilcino jasno pokazuje zasto su partizani uspeli a cetnici propali ..

hmm

12.01.2014. 09:34

Gledao prvu epizodu,poceo drugu i posle dva minuta batalio.Ekipa ista kao selo goriradnja mucna,spora,nedorecene uloge,kralj amaterski odigran kao u porno filmu...razocaravajuce.

Laki

12.01.2014. 09:36

Miloslav Samardžić. Ovde treba staviti tačku na raspravu. Čovek koji piše knjige samo da bi ulepšao neku viziju, a zanmaruje da nisu komunisti ni partizani ni Tito pisali dokumenta. Ko je kriv Draži što su Nemci odnosno okupatori imali na hiljade dokumenata o saradnji sa Dražinim četnicima, a da ne pričamo o zajedničkim slikama.

Миодраг

13.01.2014. 08:49

@Laki - Прочитај књигу Роберта Мекдауела "Стрељање историје", па ћеш видети да Самарџић није ништа улепшао. Американац је био у Србији и Босни са Дражом до краја 1944. Треба само приказивати истину и ништа више.

80+

12.01.2014. 09:36

jos jedna u nizu neistina o cetnicima u proteklim decenijama,sto se jednostavno "usadilo" u narod koji je nekada bio veoma odan kralju.tesko je zaboraviti komunisticku strahovladu u prvim mesecima posle rata kadasu ljudi streljani "upiranje prstom:

naranca

13.01.2014. 15:09

@80+ - @80+ To je uzas a jos je veci uzas kad Nemci pokupe u raciji ljude na ulici i stave ih u logor.Onda cetnici preko ljoticevaca izvuku svoje ljude a preostale Nemci streljaju 100 za 1.

sasa

12.01.2014. 09:41

zasta hvala vuku jel zato sto se otkopavaju istorijske svadje i prave nove pa pogledajte komentare koliko nas sve to deli.mi bas volimo da se svadjamo cesto bez osnova.a nista nije crno i belo ni pre bilo kao ni sada zato trazite po internetu istinu i okrenite se buducnosti .

Побјешњели Максо

12.01.2014. 09:53

Боље да су репризирали Капелске кресове...

kobaja grande

12.01.2014. 10:00

Ja mislim da na ovim prostorima nikad neće biti napravljena žešća sapunica od ove serije. Po mom mišljenju reditelj Bajić nema ni umetničke ni profesionalne sposobnosti da se uhvati sa ozbiljnošću teme koje se dovatio. Onaj seljački humor Djode i Radašina mu je dobro išao to stoji i tu briljira ceo život, ne znam ko ga je ubedio da se zaleti na ovakav ozbiljan projekat.Ako je suština da se okrenu i operu velike pare zarad grandioznog istoriskoj projekta to razumem i uklapa mi se u celu priču.

mile

12.01.2014. 10:06

Kada vam R. Bajic, tj. Sekula servira istorijski cinjenice, a podupire ga g. Milosav Samardzic, osvedoceni pristalica cetnistva, uostalom na jednoj od tih tema je i doktorirao, onda je sve jasno, Bajicu je interes samo novac, a paravan iynosenje istorijskih cinjenica, a Samardzicu innteres je promocija cetnika, ostalo i nije za jkomentar

ajde istino

12.01.2014. 10:25

Cela serija je mlaka.To je istina prepuno raznh likova i detalja koji se mozda razviju u 230 epizodi. Istorijski ima puno gresaka kao sto je i covek naveo neki nisu bili gde su bili niti su bili gde se u seriji pojavljuju. Ako se vec drzao cinjenica onda je morao da vodi tim stvarnm detaljima bez umetnicke slobode. Draza nije bio nacionalista on je bio tezak Jugosloven covek koji je verovao u to i to je jedino sto se videlo u prvih dve tri epizode.

Vladimir

12.01.2014. 10:34

Kritikovati je lako, bilo šta i bilo koga, pa i ovu seriju. Moja ocena je pozitivna i nadam se da nas čeka puno serija i filmova sa temama iz naše bogate istorije.Ovde bih se osvrnuo i na vašeg panelistu Samardžića koga lično ne poznajem ali za koga je, čitajući ovaj tekst, lako zaključiti da je promašen lik.

Nemanja Djuric

12.01.2014. 10:46

Gorane Janjicu msm malo pre citam tvoj komentar i vidim ka kometarises sporazum cetnika i nemaca jeste a sta mislis da fasista tito nije imao nikakve kontakte sa svabama grdno se varas, tito je bio i ostao najveca ubica Srpskog naroda ,jesu cetnici imali sporazum ali ne takav kao sto si ti naveo u tvom komentaru.......tito je bio strani spijun i dali bi neko znao da mi napise ili kaze ko je on i odakle je dosao i odkud se stvorio tako javno na scenu kada je izbio rat?.....

mirko

12.01.2014. 10:57

Daj Bože da nije bilo ni Draže ni Tita ni Zvezde fk ni Partizana fk i da smo samo bili narod za sebe i gledali svoa posla kao Švajcarci .

čiča

12.01.2014. 11:30

Bilo kako bilo , četnici su možda i imali najplemenitiju nameru na početku rata , ali su rat završili kao saradnici fašista, stoga gospodo prekinite da prekrajate istoriju

naranca

12.01.2014. 12:23

" Prava istina jeste da su mnogo više zločina počinili partizani." I sta sad?Jel to opravdava cetnicke zlocine?Ili.Jel to zato sto su se partizani borili protiv vise neprijatelja i bilo ih je vise nego cetnika?

sMile

12.01.2014. 13:05

@naranca - Ziveo Drug TITO, ziveo KPJ, dole domaci izdajnici, kraljevi, tyrani i ostali olos,,!! sa Ovcaraa i Kablaraa, cobanicaa progovaraaa,,!! hahahaa,,!! ;-))

sТрол sЕлиминатор

13.01.2014. 01:46

@naranca - @ "sMarač" - А како би било да ти чобанице, за почетак, најпре макар научиш да пишеш? Аааааахахахахахахахахааа!!! =)-"./:++,(";`_

Gde su ti izdajnici, Radoše?

12.01.2014. 12:51

Tito je u Zemun stigao sa dokumentima izdatim u uredu fon Nojrata, protektora Češke i Moravske. Nije ga dočekao tada beznačajni i anonimni Krcun, nego Ribnikar, kao agent Kominterne, i dr Hribovšek-Berga, kao agent Gestapoa! Prvi dogovor sa Gestapom bio je da iz zatvora u okupiranoj Evropi puste „pse rata“, tzv. „španske borce“, i pošalju ih Titi u Srbiju! Radoš o tim stvarima - nikad čuo!

naranca

13.01.2014. 10:34

@Gde su ti izdajnici, Radoše? - @gdesutiizdajniciradose? Tito pregovarao sa Gestapom?Da se puste spanski borci iz cele Evrope?Joj druze dokle si dogurao.

iz glave

12.01.2014. 13:19

Novosti bravo za temu! Titoizam je ideologija koja je još u životu samo zbog interesa EU i spec dejstva koje ima na Srbe. Iz titovih šinjela, preobučeni u Boss odela, duhovni sinovi poručuju da istoriju treba ostaviti iza sebe, tj zaboraviti ili pomiriti suprotne strane. Nema naroda ni civlizacije koja nema pouku o važnosti tačnosti istorije po budućnost, pa stoga je jasna poruka relativista da se istina i laž o 41-91 nadju na pola puta i tu pomire. E Bajić je to uradio uz podršk srp društ elit

Ivana

12.01.2014. 13:31

Slažem se samo s uvaženom gospođom Otašević, pokazuje da je merodavnija i u pogledu naučnosti i u odnosu na umetničke domete (zapravo, nedostatke).

ilija

12.01.2014. 13:31

Zašto gen. Draža dozvoli da mu sin i kći odu u partizane??? Zašto ne prikazaše da je princ Đorđe Karađorđević ostao u zemlji, odbio Nemce da se useli u dvor, dočekao patrizane i čestitao im na pobedi....

Неко мора да је оклеветао Јеремију К.

12.01.2014. 14:02

... Филип Филиповић, Милан Горкић, Гојко Вуковић, Ђуро Ђаковић, Јаков Жорга, Јован Малишић, Ђуро Салај, Божо Видас, Марко Машановић, Лаза Стефановић и Петар Радовановић. За политичког секретара изабран је Јован Малишић, а за организационог Ђуро Ђаковић. Конгрес је, ово је додатно интересантно, осудио деловање „десне фракције“ КПЈ, предвођене Симом Марковићем. О чему се ради. Марковић је био један од најобразованијих комуниста тог времена у Европи. Докторирао је 26. јуна 1913. године, ...

Stevan

12.01.2014. 14:10

Ne pada mi na pamet da gledam ni partizane ni četnike.Sve vojske su tukle i otimale.To je bio opšti haos a istinu niko ne zna jer istina i ne postoji.Postoje samo dve strane i biće tako dok ne izumiru svi koje to interesuje.

naranca

12.01.2014. 14:33

"Kada se u nekoj sceni pojavi bibilioteka unapred znamo da će da se pojaviti lik komuniste" E u sledecoj seriji bice prikazana biblioteka puna cetnika:)

jeftinoća

12.01.2014. 15:53

Povempireni četnički potomci su osetili haos u zemlji i hoće da iskojriste svojih 5 minuta. Rođena sam mnogo godina posle rata, niko od moje familije nije bio ni u partizanima ni u četnicima, ali mi je baba pričala koliko su njoj lično i njenoj porodici zla naneli četnioci i koliko se narod radovao kada naiđu partizani.Koga sada hoćetete da lažete-

Ruben Lonuestro

13.01.2014. 11:37

@jeftinoća - jeftina? strasno jeftina i primitivna socrealisticka propaganda ; boli vas istina ili ce pre biti strah da cete morati jednom vracati otete vile i stanove? Ali ipak cete morati ako Srpski narod ima nameru da jednom ipak udje u sferu demokratskih i civilizovanih zajednica.

naranca

13.01.2014. 13:03

@jeftinoća - @Rubenluenostro......"udje u sferu demokratskih i civilizovanih zajednica."Ja ne znam da li ima kulturnijeg i civilizovanijeg naroda od Nemaca.:)

Ruben Lonuestro

13.01.2014. 14:51

@jeftinoća - @na... nemoze jedan ekstremni primer diskreditovati vrednosti jednog oblika drustva ; kad kazem demokratske vrednosti mislim na staru Grcku kao kolevku te forme i na mnostvo drzava (u Evropi i dalje) cije odnose regulisu demokratske institucije i zakoni ; Rusija je do cetrnaest godina pre bila ono sto je sad Srbija.

naranca

13.01.2014. 17:41

@jeftinoća - @rubenluenistro.E pa ta "kolevka" je zivela na znoju i krvi robova.A "slobodnjaci" su imali demokratiju.Robovi nisu.Nesto slicno je i danas

naranca

13.01.2014. 01:51

"Sastavni deo te priče su i robijaši, čije su organizovane bande prve pristupile partizanskim jedinicama"Od tada je nastala izreka "Sikira se ko robijas za drzavu"

naranca

13.01.2014. 10:51

"Draža je svoje jedinice imao još u maju mesecu" I sta je sa njima radio?Nista.

Deus

13.01.2014. 12:13

Ko želi , saznaće istinu .Ljude sa predubeđenjem ništa ubediti ne može .Sebičluk ubeđenja škodi istini .Istina ne treba da ima varijante-jedna je i jedina .O ljudima se može suditi po imenu i prezimenu , s tim da je sudac jedan i jedini.Kao što se mora pomiriti sa onim što se desi , ljudi mirite se , ne budite ludi.Ko je kriv neka prizna i neka se kaje , jer niko bez greha na svetu ni.

naranca

13.01.2014. 13:19

"Da je tadašnja situacija realno prikazana vojnik bi ratovao protiv Nemaca, dok bi se njegov brat radnik i komunista radovao napadu na Jugoslaviju"Nije mi jasno zasto samo cetnici imaju monopol na patriotizam?

Dragan

13.01.2014. 13:21

Svi vi kojima ova serija sluzi da ubedite komuniste da su cetnici pravedni ili obrnuti ste sigurno citali samo procetnicke ili samo propartizanske knjige koje su pisali jos veci ludaci nego sto ste sami...Procitajte malo vise od jedne procetnicke/partizanske knjige i razmislite da li je moguce da su ti za koje mislite radili samo dobra dela, a ovi drugi samo losa? u odeljenju osnovnoj skoli uvek ima neki djavolak koji pravi s*anja, a zamislite u ceti, gladnoj u ratu sta se sve desi?

naranca

13.01.2014. 13:33

" Postojala je samo država sa svojim zakonima i njena vojska. Partizani su bili peta kolona i kriminalci" E pa ta drzava je pregazena od Nemaca za 10 dana.Njen Kralj je bez borbe pobegao u London.A njegovi predstavnici su potpisali kapitulaciju u BGD.Nema drzave="nema" njenih zakona.Nazalost.

naranca

13.01.2014. 13:37

" Svi učitelji u okolini bili su u četnicima, a dvojica su čak 1941. svirepo ubijeni od partizana."-Kao sto je Zikica Jovanovic Spanac ubijen od cetnika 1942.

Miha

13.01.2014. 13:47

Sekula se opet rezira :-) Serija je smesna... Dati tolike pare za ovo je ludost dok domaci film dobija 0 dinara iz budzeta...

Богдан

13.01.2014. 15:01

Није се могло више ни очекивати од породичног режисера, празне стоноге серије " Баба гори а село је чешља". . Мало Булајићеви четници, мало Тихи и Прле...Упропастио је наслов.