Mladi, drski i raspušteni

V. C. SPASOJEVIĆ

17. 08. 2013. u 21:30

Nove generacije su se prilagodile kriznoj situaciji: cene materijalno, često su lenji i samoživi. Porodica više nema snagu i uticaj da se izbori za stasanje valjane generacije

JEDAN Zvorničanin šokirao je, ali i nasmejao javnost, početkom nedelje, kada je objavio oglas, u rubrici „konji“, da prodaje sina, „matorog konja“, koji neće ništa da radi, već samo spava, skita i jede. Mada verovatno šala, u ovoj situaciji prepoznali su se mnogi roditelji koji imaju problem u komunikaciji sa vlastitom decom.

Jedno ovogodišnje britansko istraživanje vezano za decu između sedam i 14 godina pokazalo je da se moć u porodici pomerila u korist dece, koja sada imaju veću kontrolu nad roditeljima nego ikada pre. Njihova reč ne samo da se sluša, već je često i presudna kada porodica kupuje, odlučuje o godišnjem odmoru, nabavlja mobilne telefone i računare... Ranije su roditelji bili gospodari kuće, a mlađi su morali da se ponašaju kako im je rečeno. Starijima, pa i bliskima, obraćali su se sa „vi“. Danas će tek retki ustati u prevozu kada uđe starac ili starica. Ako im se prekorno obrati, izazvaće salvu zadirkivanja ili čak i pogrda, sve sa onim „šta hoćeš, matori?!“ Jer, savremena kultura okrenuta je isključivo mladima i mladosti, možda i zato što je svetska populacija sve starija.

VAŽNA I DISCIPLINA KADA roditelji pokazuju samo ljubav, a izbegavaju da disciplinuju, svaki pokušaj discipline biće shvaćen kao napad i „neljubav“. Zato deca često nemaju granice.

Tinejdžeri i mladi su opsednuti zvezdama pop kulture i trošenjem novca. Razmažene dece sve je više, istraživanja pokazuju da je danas takvo - svako treće. Psiholozi upozoravaju da su za to krivi roditelji i ubrzan životni tempo koji im ostavlja malo vremena da brinu o svojim potomcima. Doduše, i ranije su ljudi radili po ceo dan u fabrici ili na njivi, pa im deca ipak nisu bila razmažena. Ali, ranije im svoje odsustvo nisu nadoknađivali novcem. Danas to čine.

Prema mišljenju psihoterapeuta Zorana Milivojevića, poslednjih decenija se insistira da je roditeljska dužnost da usrećuju mališane:

- Detetovo osećanje sreće nastaje kada mu se ispuni želja, roditelji to onda često čine čak i kad misle da te želje nisu dobre za njega. Posledica je nastanak popustljivog vaspitanja u kojem dete upravlja roditeljem, a ne obrnuto.

Ovakav model stvara novu patologiju, razmaženu i prezaštićenu decu. Ova prva, uprkos visokoj inteligenciji, izrastaju u sebične, nezrele i egocentrične ličnosti, koje nemaju radne navike i slabo kontrolišu impulse, i dugo ostaju u čvrstoj simbiozi s roditeljima. Ovi drugi su pasivni, o sebi misle da su nesposobni, svet doživljavaju kao opasno mesto, i takođe su u čvrstoj vezi sa primarnim porodicama ili dominantnim partnerima.

- Mladi su uvek bili buntovni i borili se protiv autoriteta, uključujući roditelje, i obezvređivali ih. Uvek su želeli sve i odmah, sa minimumom ulaganja. To je u prirodi tih godina i potrebe da se što pre bude odrastao, odakle potiču i zahtevi za uvažavanjem njihovog mišljenja, ma kakvo ono bilo. U sadašnje vreme, uz to, neki od njih, pragmatičniji, racionalniji, žele i očekuju da kroz život prođu što bolje, sa što manje truda. Po pravilu, što su nezadovoljniji sobom to više žele lakša i spektakularnija rešenja. Srećom, većina njih ipak ima realno poimanje života i realna očekivanja, vrlo su vredni, trude se i ulažu u svoje živote - smatra prof. dr Vojislav Ćurčić iz KBC „Dragiša Mišović“.

On dodaje da su neke osobine i ponašanja možda u kontekstu životnih i moralnih vrednosti problematični, ali su za vreme i trenutak u kome oni žive verovatno dobri. Sve generacije se prilagođavaju vremenu i okolnostima u kojima rastu, pa i ova. To može da se ne dopada starijim generacijama, ali je funkcionalno.

Naravno da su roditelji kreatori svoje dece i od najvećeg uticaja na njih, ali je sve veći značaj vršnjaka, ulice, škole, medija, elektronskih komunikacija i društvene sredine na formiranje mladih. Kao i sve druge generacije, i ova živi u svetu koji su stvorili odrasli, pa je odgovornost podeljena.

- Pogrešan je stav da su mladi uvek u pravu, ali to je više izraz nemoći odraslih a ne realne situacije. Zato odrasli imaju odgovornost da postave granice i pravila, jer mladi to ne mogu, ne zbog nemanja pameti, već zbog nezrelosti i nemanja iskustva.

Psiholog Prvoslav Plavšić veruje da negativne osobine novih generacija ne preovlađuju, mada jesu široko rasprostranjene. Nabraja brojne uspehe mladih u školama, sportu, stvaralaštvu i kritikuje medije koji o tome ne govore više, već daju publicitet svemu devijantnom:

- Bilo bi lako reći da su nam deca takva kakvi smo mi, odnosno kakvo nam je društvo. To često čujemo i, mada ima istine, to je previše sažet i nepotpun odgovor. Mladi tokom odrastanja primaju mnoge pouke i poruke, trpe razne uticaje, ali se i sami bore sa pojavama i ljudima. Nisu svi ti uticaji loši i deca nisu plastelin, već individue koje „od malih nogu“ nešto hoće, a nešto neće. Tu njihovu uslovnu žilavost ne cenimo koliko zaslužuje, a da nje nema bili bismo svi isti. Dvoje dece iz iste porodice, uprkos istom vaspitanju, često ne kreću istim putem.

JOŠ IMA ŠANSE MLADI koji ostanu površni, razmaženi, lenji potrošači, produbljuju i svoj i naš problem, i često se ne vraćaju na ono što površno nazivamo „pravi put“ - smatra Prvoslav Plavšić. - Oni se postepeno suočavaju sa novim problemima, od zakonskih do socijalnih, od porodičnih do ličnih i emotivnih. Srećom, stvari nisu tako crne kakve nam se čine dok pratimo medije. Srbija još ima dosta duha, razboritosti i vedrine, koje ni siromaštvo, očajna privatizacija, grabež, organizovani kriminal i zaglupljujuća estrada nisu uništile.

Ponašanje mladih je uslovljeno i situacijom u društvu i neposrednoj okolini. Istraživanja njihovih uzora pokazuju da tu retko nalazimo poznate ličnosti iz kulture, nauke, umetnosti, ali je mnogo onih iz različitih segmenata estrade.

- Važno je biti poznat i aktuelan. Umesto mukotrpnog učenja ili rada sa neizvesnim statusom u društvu lakše se prihvata neposredan uspeh i materijalno blagostanje. To postaje model kojem se teži. Istovremeno, to pokazuje i poraz naših institucija - od porodice i škole, do socijale i rada, privređivanja. Ako u spornim situacijama stvar morate da „uzmete u svoje ruke“ jer nemate na koga da se oslonite, brzo se stiže do nezadovoljstva, razočaranja i problematičnog ponašanja - uveren je Plavšić.

Mladi su nezadovoljni neposrednim učinkom prethodnih generacija. Oni se, često s pravom, bune. Raste međugeneracijski jaz i više neće da čine ono što se od njih očekuje. Snažniji pokušavaju nešto drugo, ostali postaju tek jetki kritičari, drski i osorni:

- Za celu situaciju nekad su krivi popustljivi roditelji, nekada škola (i sama u problemima), a uvek društvo ili pojedinci - od političara i poslanika do tajkuna ili nekompetentnih činovnika. Porodicu stavljam na prvo mesto, ali naše porodice više nemaju snagu i uticaj da bi se borile za izrastanje valjane generacije. One se iscrpljuju u površnoj i lažnoj podršci samo svojoj deci. Zamenica „naše“ gotovo je iščezla iz upotrebe.

Ne može se reći da ovakvo stanje i ponašanje mladih vodi nekoj dekadenciji, smatra Ćurčić, i konstatuje da oni jednostavno grade sistem koji im pomaže da prežive i da se snađu u okolnosti u kojima žive i u kojima će živeti:

- To je u redu, jer svaka generacija mora da pronađe svoj put i način življenja, razmišljanja i odlučivanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

DAN

17.08.2013. 22:19

Stariji su cesto sa nepoverenjem gledali mlade. U Mesoptamiji ore 4000 godina postoji zapis da ce svet propasti jer mladi ne slusaju starije.. Slicno je pisao i Platon pre 2500 godina. Da ne pominjemo Srednji vek koji je na decu cesto gledao kao na djavole. Neka se svako podseti sta su njemu stariji govorili. Ja imam preko 50 i pricali su da smo nezahvalni. Dosta sa satanizacijom omladine i resavajmo kljucne probleme za koje mladi nisu krivi (ekonomska kriza, nesredjena drzava, nezaposlenost .

Charli

20.08.2013. 18:02

@DAN - Pa svet ce propasti jer nema napretka u svesti a ne zbog omladine. Dzaba nama sav tehnoloski napredak kad u razmisljanju nismo ni malo mrdnuli. Valjda ce nas ova buntovna omladina spasiti :) :D

DAN

17.08.2013. 22:29

Kada je drzava u rasulu i odrasli ne znaju kako, uvek se optuzuje omladina!. Na nju moze da se izdire, vredja i, kad dodje i udari, bez ikakvih posledica za onoga koji to radi. Vrlo vazan je primer kojeg nema dovoljno ni od roditelja ni od drustva. Ima onoga od Duska Radopvica: udri dete kad vidis da lici na tebe. Mladi nemaju kome da se povere, ili ih osudjuju ili su nezainteresovani. Niko, valjda, nece da bude poslusnik i ponizan. Nisu to valjda ideali?! Ne mojmo praviti generacijski jaz!!

DAN

17.08.2013. 22:36

Dobro je procitati clanke u Novosti- Zivot: Odgajite sretno dete i Deca zmirkaju od stresa. Molim procitajte!

DAN

17.08.2013. 22:48

Kod nas nema pobune mladih, za neke i cudno, kao u mnogim drzavama sveta. Ima samo iskazanog nezadovilstva koje inicira np protest o Kosovu. Vecina nasih mladih je, nazlost, apaticna ili odlazi iz zemlje. Mnogi stariji nisu spremni za promene jer ih se plase kao i moderne tehnologije, pa vide samo probleme sa omladinom. Interesantno, Sve sto je drzava nesredjenija sve je vise povika na mlade jer se drugo ne moze, ili nece, uraditi! Drugo, ni moj otac, blizu 80, se nije sa Vi obracao roditeljima.

zemunac

17.08.2013. 23:18

"DAN" I ja imam pedeset godina i odrastao sam u porodici u kojoj se znao red i postovali se stariji i zbog toga mi nista nije falilo. Moje drustvo je bilo lepo vaspitano i postovali su svoju porodicu. Ovo sto se danas desava u Srbiji i Beogradu je strasno ruzno i ne moze se opravdati sa mladost-ludost. Ovakva kolicina nevaspitanja i bezobrazluka nece dovesti Srbiju nigde.

momo

18.08.2013. 02:00

@zemunac - Е мој Земунац, ти си као у иностранству а видиш у Београду, али НЕВИДИШ у иностранству што домаћини земље виде. ,,Незнам" које су ти намере али знам да лоше мислиш!

Ivan

18.08.2013. 10:15

@zemunac - Svuda su mladi slicni, i mi smo bili buntovni i alavi. Ali smo imali disciplinu, postovanje prema starijima, autoritetima, tudjem radu. Ekonomska situacija je stravicna i ne postoji nikakva vizija bolje buducnosti, blize ili dalje. I to je najgore, kad ne vidite da vam je sutra bolje, vec samo losije. Tamo negde mladi imaju sansu da se osamostale, da putuju, da budu INDIVIDUE a ne samo clanovi copora. I pitanje autoru - kakve veze ima pop-kultura? Valjda folk-devijacija, Pink, Palma?

zemunac

17.08.2013. 23:25

Dugo godina sam u inostranstvu. Upoznao sam jako bogate ljude cija deca ne misle na provode po kaficima i na firmiranu garderobu. Kada slave rodjendane ili neke praznike organizuju humanitarne akcije da skupe novac za siromasnu decu sirom sveta. Svaki put izaberu neku drugu drzavu. Svi su dobri studenti , uce strane jezike, bave se sportom i ne oblace se kao da idu iz javne kuce a ne iz porodicnog doma. Ovde se zna ko izlazi iz kuce u dvanaet sati u provod samo prostituke i kriminalci.

DAN

18.08.2013. 01:37

@zemunac - Dok njihovi bogati roditelji pljackaju sirotinju i ceo svet. Ukradi sto miliona pokloni jedan milion. Kako je nastala ova kriza nego pohlepom takvih, milostivih, milionera!

Mi smo isti ko i svi drugi

18.08.2013. 06:22

@zemunac - Prijatelju i ja živim u inostranstvu i mislim da je lako suditi iz sveta koji sve ima o onome ko nema niša. Postoji lista razloga za ovakvo ponašanje mladih u Srbiji i većina su posledica stanja u zemlji i nepostojanja perspektive. Deca sa Zapada koje ti pominješ žive u uhodanom sistemu sa jasno definisanim putevima kojim mladi treba da idu da bi sebi obezbedili normalan život. Ili će država promeniti ovo stanje ili je neće biti za 20-tak godina.

4c

18.08.2013. 08:56

@zemunac - To je zato sto bogati imaju novca da plate odgajivace i privatne skole.DAN je potpuno u pravu u prvom postu,ali bi dodao da na ponasanje omladine dosta utjece ova nova tehnologija,internet itd.Godine ce vec da ucine svoje,pa ko prezivi bit ce nesto od njega.

kablar

17.08.2013. 23:32

Buntovne mlade glave ne razmishljaju trezveno,da nece vechito biti mladi.Mladi zive u sadasnjosti,buducnost ne postoji u njihovj svesti,kod svih koji se ponashaju buntovno i ne poslushno.

DAN

18.08.2013. 01:16

@kablar - Ako su vama poslusnici dobri nije ni cudo da imamo toliko poslusnika prema politicarima i tajkunima. Nema ko da im se suprostavi. Mladi mora da se nauce da milse svojom glavom i da budu samostalni. To se kod nas ne uci. Na Zapadu deca uce da se osamostale i u tome ih odrasli podsticu. U Svedskoj od 12 godina zaradjuju djeparac a poznato je da je i sin Kenedija radio na benzinskoj pumpi! Kazem samo da se mladi kritikuju jer je to lakse nego da se resavaju koreniti problemi!

DAN

18.08.2013. 01:33

@kablar - Kod nas postoji partija penzionera a ne i mladih. Na Zapadu mladi imaju mnogo vise uticaja na drustvo jer znaju da na njima osatje. Kod nas su mladi apaticni, idu u kriminal ili kao obrazovani iz zemlje. U tim zemljama, i ja sam bio, se vise razgovara sa mladima i od strane roditelja i skole. Uce se da misle svojom glavom i na primerima odraslih ,kojih je kod nas malo.

Maja

21.08.2013. 01:39

@kablar - Ne znam da li mladi na zapadu imaju vise uticaja jer na njima svet ostaje ili zato sto su jos gori i veci potrosaci od nasih (mada, razlika je u tome sto cesto zaradjuju svoj novac, a kod nas neki nece, neki ne moraju, a vecina i ne moze), pa ih drustvo usmerava na "prave vrednosti" od pocetka. Ali da je nasa omladina isprazna (ne samo od ove generacije), zastrasujuce agresivna i vrlo povrsno obrazovana, to je istina. A ako su to naucili gledajuci starije - u kome je problem?

DAN

18.08.2013. 02:01

Nije ni cudo da ima toliko poslusnika. Niko ne sme da se suprostavi politicarima i ostalim mocnicima koji rade sta hoce. Oni su pravi uzrok krize a mi treba, kako kazete, da budemo poslusni. Oni koji nisu hteli da budu poslusnici ottisli su preko garne. Inace, u SAD postoji tradicija da 18-godisnjaci (koji prvi put glasaju) postavljaju pitanja buducem precedniku drzave. Bus je omanuo na odgovorima i tako je poceo njegov pad. Gde toga ima kod nas?!

milan

18.08.2013. 02:59

sami smo krivi. kupujemo deci sve sto pozele. od banalnih stvari do skupih vozila u kojima cesto postaju dozivotni invalidi ili ginu . upisujemo ih na neke bezvredne fakultete samo da bi ih okitili akademskom titulom koju niko osim njih ne priznaje. punimo im djepove da bi se uhvatili droge, alkohola, splavova i najgorih poroka ovog sveta. naravno, pole svega, krivimo drustvo za sopstvenu decu od koje smo mi, losi roditelji, napravili zlo danasnice.

mafijaska banda

18.08.2013. 07:30

to je posledica rada njihovih roditelja i dedova i baba. glasali ste slobu. prijatno i uzivajte.

mima

18.08.2013. 09:10

Ne svidjaju mi se komentari nasih psihologa koji samo konstatuju problem a ne nude resenje.Nasa omladina je,cast izuzetcima,koje ja retko vidjam,lenja,sebicna,okrenuta provodu,ne postuje ni roditelje,ni skolu,ni prave vrednosti.Mozemo mi da se zavaravamo ali ovo je masovna pojava.Posebno je opasna pojava da mladi zele sve na samom pocetku,a sto je najgore, ocekuju da roditelji to rese.Gde je izlaz.Naravno u vecoj zaposlenosti,ali I u menjanju odnosa roditelja ,skole I drzave prema mladima

ciro

20.08.2013. 23:11

@mima - Sasvim ste u pravu treba im zaposlenje,ja mislim da imaju obavezu od malena,sto nas vraca na roditelje.Dete mora imat obaveze od detinstva.Ne mozemo sve svalit na prosvetu,drzavu...Licnim primerima uticati na decu a ne po obicaju govorit im n.p.r nije lepo lagati a sledeci momenat pred detetom nekome vec nesto slagat.

Zeljko

18.08.2013. 10:08

Nije samo Srbija u maloj krizi sa omladinom,vec u celoj evropi se to desava.Nemislim da je to krivica mladih,ve 90% da je krivica roditelja pa drustva u kompletu.Iz kuce izlazi vaspitanje,moze da bude pojedinacan slucaj da drustvo totalno odvuce na los put.Tako da roditelji pogledajte se u ogledalo i nekrivite samo drustvo ili decu,krivica je u roditeljjima naj cesce.

dacha

18.08.2013. 10:08

Vratiti odsluzenje vojnog roka i eto resenja problema! Pa kad odguli godinu dana u kasarni onda ce se nauciti pameti.

1,2,3,4,5,6

18.08.2013. 11:00

bice jos gore... nazalost u tim mladim ljudima toliko je besa, da je to neverovatno,,, ne znaju sta ce sami od sebe,,, dosadjuju se 24h na dan, ni malo maste nemaju. pa odradi negde 6 meseci za sebe, zaradi pare za Grcku pa planduj tamo 2 meseca i budi car... Jok, bolje je klupica ispred zgrade, kao neki penzos, mama i tata daju za plasticnu litarsku flasu piva i tako nam je lepse i bolje... Od danas do sutra...

arsa

18.08.2013. 11:53

Vratiti obavezu sluzenja vojnog roka.To je korisno za drzavu ali i za pojedince za koje je ovo jedini nacin da sazru i svet vide u pravom svetlu.Samo tako ce vise ceniti to sto imaju.

Mikula

18.08.2013. 12:18

Molim pomoc!Sta kada se, pored svega navedenog u tekstu, ispoljava i agresivnos koja je dosla do granice sa tragedijom???Psiholozi,psihijatri,pedijatri i svi ostali,trazim i molim savet ! P.S.stariji, od dva sina,vojska nije vredela i sl. !!

Sasa

18.08.2013. 14:53

Imam dvogodisnje dete i stalno u parku od roditelja slicnog uzrasta slusam "Pusti ga musko je, neka se tuce." ili "Ja mog vaspitavam da se gura, takvi dobro prolaze u zivotu". Sta ocekujete od deteta koje odraste uz ovakvo vaspitavanje?

F.J.

20.08.2013. 11:32

Povrsna misljenja i nagadjanja o "fenomenu mladosti". Naravno, malo je onih koji ce uraditi temeljno istrazivanje i usmeriti paznju u pravom smeru - nasem sistemu vrednosti, i to ne samo par decenija unazad vec blizu jednog veka, ako hocete.

Charli

20.08.2013. 17:37

Meni je vise muka od ovih komentara -omladina je kriva, svaka generacija je sve gora i gora itd. Nisu oni gori, nego drugaciji od nas i to bi makar psiholozi trebalo da shvate. Kad bi malo popricali sa tom istom omladinom shvatili bi da su oni potpuno ok i da su gluposti od nas pokupili.

Charli

20.08.2013. 17:54

Pa prekinite da trujete decu svojim glupostima, frustracijama, prekinite da im okrecete ledja i gledate u tv zbog nekih ekonomsko-politicko-idiotskih kriza i onda ce i oni prestati da beze od vas!!!!!!!!! A ako vam je tesko i ne mozete da se oduprete stanju opste depresije e onda nemojte da imate decu.

Tata Matin Sin

20.08.2013. 18:51

Edukacija je jedino trajno rjesenje, sve ostalo su privremene zakrpe, koje kad-tad pucaju po savovima. Ucite djecu dobru, inspirisite djecu dobrim, disciplinujte ih sopstvenim primjerom, to nam jedino moze pomoci da unesemo nadu u njihove, ali i u nase zivote. Usput cemo i sami (p)ostati boljim ljudima. Nek nam je sa srecom, svima.