Penzije pokojnih za 360.000 ljudi

B. STJELJA

24. 05. 2013. u 20:56

Skoro svaki peti penzioner dobija mesečne prihode svog preminulog supružnika ili rođaka. Porodičnu penziju primaju i deca dok se redovno školuju. Isplate se veoma retko obustavljaju

PENZIJU preminulog supružnika u Srbiji 40 puta češće podižu žene nego što to čine muškarci. U ovom času Fond PIO isplaćuje čak 314.177 udovica i svega 7.528 udovaca. Kako kažu u Direkciji Fonda, svake godine sve je više porodičnih penzionera, ali je njihova struktura već decenijama manje-više ista.

Tako se danas, samo od porodične penzije izdržava 358.865 građana i na njihovom čeku je u proseku bilo ispisano po 18.500 dinara, odnosno oko sedam hiljada manje od prosečne penzije u Republici.

- Danas porodični penzioneri čine 21,64 odsto ukupnog broja penzionera u Srbiji - objašnjava Jelica Timotijević iz Fonda PIO. - Najviše ih je nasledilo primanja svojih supružnika ili roditelja koji su bili zaposleni u državnoj administraciji, javnim i društvenim predizećima, upravi - 328.661. Potom slede oni koji su se bavili poljoprivredom (25.114), a na trećem mestu su penzioneri čiji su rođaci zarađivali novac u privatnom biznisu, dok je najmanje porodica koji primaju „vojne“ čekove (16.046).

URAČUNATA APRILSKA POVIŠICA I PORODIČNE penzije će se od ovog meseca isplaćivati po novoj tarifi. Aprilskim usklađivanjem svi prihodi su podignuti za dva odsto. Zato će udovice, deca i drugi rođaci koji primaju porodične penzije u narednih šest meseci dobijati oko 360 dinara veće iznose nego u proteklih pola godine.

Prema rečima Jelice Timotijević, godinama se beleži konstantan rast broja porodičnih penzionera, ali je njihovo učešće uvek oko 22 odsto jer se neprestano povećava i ukupan broj penzionera u Srbiji.

Osim bračnih partnera, ove čekove mogu da dobijaju i drugi članovi porodice. U prošloj godini je tako novac iz kase Fonda podizalo i 34.793 dece koji su ostali bez jednog od roditelja, ali i 97 unučadi, 167 braće i sestara i 2.111 roditelja preminulog korisnika.

- Pravo na ovu penziju imaju članovi porodice posle smrti korisnika starosne ili invalidske penzije. Ako je reč o deci, oni mogu da podižu porodičnu penziju najkasnije do 26. godine i to samo pod uslovom da studiraju - dodaje Timotijevićeva. - Roditelji, braća, sestre i druga deca mogu da ostvare pravo ako ih je pokojnik do smrti izdržavao.

Udovice i udovci ne gube porodičnu penziju ako sklope novi brak, ali im se isplata obustavlja u slučaju da se zaposle. U Fondu objašnjavaju da svi oni mogu da zadrže penziju samo u slučaju da im mesečna naknada ne prelazi 50 odsto od najniže osnovice osiguranja u Republici.

Ipak, malo kome se čekovi ukidaju. Takav potez Fond PIO povlači, uglavnom, zato jer su se deca iškolovala i samim tim su izgubila svoje zakonsko pravo na ovaj novac. Studentima se penzija neretko obustavlja i u slučaju da nisu dostavili potvrdu da se i dalje obrazuju. U tom slučaju se isplata prekida samo privremeno dok se ne dostave podaci.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije