FBI: Gardisti ubijeni!

N. BIJELIĆ

18. 04. 2008. u 19:33

Balističar iz laboratorije FBI iz SAD o slučaju Topčider: Nemoguće je da su Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević pucali jedan u drugog

DILEME više nema: dvojicu gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, u kasarni “Topčider” u Beogradu ubila je treća osoba.
Nalaz, po kojem je apsolutno isključeno da se bilo koji od dvojice vojnika sam ubio, u petak je putem video-linka saopštio Stiv Kaster, američki veštak iz laboratorije FBI “Kvantiko”, s kojim je veza uspostavljena iz zgrade Specijalnog suda. Predlog da na ovakav način bude dopunjen nalaz koji je u beogradski Okružni sud stigao u oktobru prošle godine, dao je zamenik okružnog tužioca u Beogradu Aca Stojev.
Po okončanju ovog dela postupka, koji je pošto se radi o istrazi bio zatvoren za javnost, novinarima se obratio Vladan Batić, punomoćnik porodica nastradalih gardista. Prema njegovim rečima potvrđena je teza koju oni zastupaju od početka.
- Ovim nalazom potvrđeno je da je mladiće ubila treća osoba, a tu osobu, ja lično kažem, treba tražiti u okruženju Ratka Mladića - rekao je Batić. - Sada je na redu tužilaštvo koje treba da pronađe tu osobu.
BatiĆ je kazao i da je ispitivanje veštaka trajalo dvadesetak minuta, a Kaster je, odgovarajući na pitanja zamenika tužioca i istražnog sudije Dragana Lazarevića, između ostalog kazao da je Jakovljević ubijen sa razdaljine od oko 3,3 metra, kao i da na njegovoj odeći nema tragova olova, što isključuje mogućnost da je izvršio samoubistvo.
I očevi mladića, koji su prisustvovali ovom delu istražnog postupka složili su se sa Batićem, ističući da se dokazalo da je u ceo slučaj umešana treća osoba.
Tela Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića pronađena su, da podsetimo, u kasarni elitne vojne jedinice na Topčideru, 5. oktobra 2004. godine i to iznad podzemnog objekta “Karaš“, brižljivo čuvanog od očiju javnosti. Odmah su obaveštene sve nadležne službe, a tada vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić obavio je uviđaj. Posle prikupljenih dokaza, saslušanja svedoka, urađenih veštačenja saopšteno je da je “posle prepirke i fizičkog kontakta, Jakovljević uzeo pušku Milovanoviću i pucao . Iako ranjen, Milovanović je krenuo ka njemu, a Jakovljević je osvrćući se ispalio u njega još dva hica. Misleći da ga je ubio, presudio je i sebi.”
Roditelji gardista nisu mogli da poveruju u ovu tezu, a na noge se digla i javnost, kao i mnogi političari. Formirana je nezavisna komisija, na čelu sa Božom Prelevićem, a njihovi rezultati šokirali su javnost.
- Gardiste je ubila treća osoba. Zločinac je prvo razoružao Milovanovića i povukao se ka Jakovljeviću, a potom ih ubio obojicu. Ustanovljeno je da je pored Jakovljevića pronađeno pet okvira za municiju, iako su obojica bila zadužena sa po dva puna i dva prazna.
BatiĆ je tvrdio da postoji uzročno-posledična veza između podzemnog objekta “Karaš“ i pogibije dvojice gardista, a od samog početka provlačila se teza da su nesrećni mladići ubijeni jer su videli haškog begunca. Batić je tvrdio da su vojni istražni organi, sa istražnim sudijom Tufegdžićem na čelu ili “vodili istragu kako bi se falsifikovale činjenice ili se radi o njihovom totalnom neznanju.”
Vojno pravosuđe je ubrzo stavilo tačku na ovaj slučaj, ali 1. januara 2005. godine, kad su vojni predmeti prešli u nadležnost civilnog pravosuđa, pravni zastupnici porodica Jakovljević i Milovanović su aktivirali postupak podnošenjem krivične prijave protiv nepoznate osobe zbog ubistva. U kasarni “Topčider” je 14. marta 2005. godine obavljen još jedan uviđaj, a ovoga puta vodio ga je istražni sudija Dragan Lazarević, kojem je predmet dodeljen.
Usledilo je još jedno neslaganje između mišljenja dveju komisija. Zatraženo je mišljenje međunarodne renomirane institucije iz Vizbadena, ali Nemci nisu garantovali nalaz u razumnom roku, pa je posao poveren ekspertima FBI.

JAKOVLJEVIĆ
DRAGAN Jakovljević rođen je 1983. godine u Beloj Reci kod Šapca.
Prilikom regrutacije određeno je da bude u Gardijskoj brigadi, a kako je pričao njegov stariji brat Dragoljub, na početku obuke se žalio da nije lako. Međutim, veći deo vojnog roka je već bio iza njega. Sa sinom, Janko Jakovljević se poslednji put čuo 4. oktobra 2004. godine, veče pred tragediju. Ocu je kazao da je dobro što ga je probudio, jer je spavao, a već je bilo vreme da se sprema na stražu. Zato nije ni imao vremena za duži razgovor.

MILOVANOVIĆ
MILOVANOVIĆ je rođen 1983. godine u selu Tekija kod Paraćina. Svoje najbliže video je desetak dana pre tragedije, kad je proveo vikend kod kuće. Nije skrivao da je zadovoljan drugarima iz vojske, starešinama, svojom kondicijom i činjenicom da je uspeo da smrša desetak kilograma. Pričao je da više voli da ide na stražu i u patrolu, nego da u kasarni vežba strojevi korak i pozdravlja generale. Njegovi najbliži su opovrgli priče da se bilo kome poverio kako se navodno pribojava odlaska na stražu. Priznao je samo da je tamo veća odgovornost i da nije lako.

OTAC JEDNOG OD GARDISTA JANKO JAKOVLJEVIĆ TRAŽI POTPUNU ISTINU
TREBA PITATI DAVINIĆA I TUFEGDŽIĆA

- DOKAZALO se ono što smo sve vreme tvrdili. Na potezu su civilni sudovi, a oni koji su istinu skrivali takođe bi trebalo da izađu pred lice pravde - kaže za “Novosti” Janko Jakovljević, otac jednog od ubijenih gardista. - To su vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić i bivši ministar Prvoslav Davinić. Ovaj drugi je pre nekoliko dana u štampi rekao da je Ratko Mladić boravio u vojnom objektu “Karaš“. Postoje čvrsti dokazi da je 3. oktobra tamo bio i da su ga momci videli. Oni su razoružani i proveli su u pritvoru šest sati. Trebalo je da budu likvidirani tog istog dana, ali iz nekih razloga nisu. Na dužnost su stupili 5. oktobra u devet ujutru, ubijeni su 15 minuta kasnije.(A. D.)

SUDIJA VUK TUFEGDŽIĆ
TO JE MAŠTA
- NA osnovu onoga što mi je poznato u vezi ovog slučaja, a poznato mi je sve, ne postoji mogućnost da je Jakovljevića i Milovanovića ubila treća osoba - izjavio je u petak za “Novosti” Vuk Tufegdžić, koji je bio vojni istražni sudija u slučaju Topčider.
Prema njegovim rečima, sedam naših veštaka balističara je radilo na predmetu i posle njihovih nalaza on nije imao nikakvu dilemu.
- Od njih sedmoro, šestoro je kazalo da ne postoji mogućnost prisustva treće osobe, dok je samo jedan rekao da je smrt nastupila tako što ih je neko ubio. Ne verujem da je šest balističara moglo da pogreši. Nema mogućnosti da ih je neko drugi ubio. To postoji samo u sferi teorije i mašte.

SADRŽAJ NALAZA AMERIČKOG BIROA
NIJE IZ BLIZINE


Posle problema sa Nemcima, Okružni sud se opredelio za FBI, koji je najavio da će posao završiti za najviše četiri meseca. Ta četiri meseca trajala su do oktobra prošle godine, kad je konačno stigao nalaz.
Prema njemu, potvrđeno je ono što je tvrdila nezavisna komisija. Tačnije, isključena je mogućnost da se u kasarni desilo ubistvo pa samoubistvo.
Amerikanci su u nalazu dostavljenom prošle godine istakli da je maksimalna razdaljina s koje je pucano iznosila 3,3 metra. Na telu Dražena Milovanovića nema tragova koji bi ukazivali da je ubijen iz neposredne blizine, dok kod Jakovljevića postoji rupa na opasaču za koju je utvrđeno da je nastala iz neposrednog prislona. Međutim, sve ostale rane ukazuju na to da je i on zadobio nekoliko hitaca sa razdaljine veće od tri metra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Ivana

18.04.2008. 21:19

Je li to taj FBI koji je utvrdio da je Kenedi ubijen od strane Le Osvalda ili ko je pravi ubica M.L Kinga , Roberta Kenedija i slicno? Bas smo nasli ko ce vjestaciti

NI kola KO bac, u prolazu

18.04.2008. 22:45

Sada i ovaj slučaj poprima ruglo! Najmanje će se stidjeti kreatori svega ovoga. Srbija treba da pogne glavu. Bez amerikanaca i njihove pameti nigdje? A kažemo - ne trebaju nam oni! Naravno, šalim se ali slučaj ubistva, samoubistva ili ubistva i samoubistva gardista je ponovo na početku, ponovo pred Izbore. I ponovo je naj glasniji Batrić, jedan od prošlih ministara i tobož zabrinutih advokata... koliki je njegov honorar? Tragedija je velika, posebno za porodice nastradalih. Veličinu i ove Nesreće koriste svi drugi. Ključa i na hladno a hladi na vruće!

Milutin

18.04.2008. 23:12

Samo istrazivanje FBI moglo bi biti sumnjivo! Kako to sedam srpskih i nemacki balisticari kazu jedno a cim FBI kaze ono sto je volji odredjenih politickih strana, valja.. Zao mi je mladica i osudjujem svakog ako je to uradio ali, takodje, osudjujem i one koji podgrevaju tu temu u politicke svrhe i to pred predstojece izbore. Ocigledno da se sve radi zbog izbora 11. maja.

Borislav

19.04.2008. 00:12

Pa ovdje se sve kaze. Amerikanci jure Mladica, Batic je na spisku americkih saradnika a FBI je taj koji zna istinu a to je da su Mladic i njegovi pomagaci krivi za sve. Zalosno ako roditelji naseaju na takve price.

Sindjelich

19.04.2008. 03:23

Na zalost mladica, ali ako se ide po rupama zadate ispaljenim hica, onda nije trebalo ici na razmatranje FBI, jer cim se pominje R.Mladic, to ima sumlje u nalaz federal birou za iztrazivanje pomenuta ubivstva...

Yella

19.04.2008. 04:21

Srbija je puna spijuna , pa me ne bi cudilo , da je neko njuskao i po tim lokacijama , hladnokrvo ubijaju dva mladica na strazi.

Nostradamus

19.04.2008. 10:22

Ero tako nas "general heroj" ima na svojo zrtvenoj listi jos dva zivota mladih ljudi. Cemu sve to koristi mislim da ni on sam ne zna. Pa i ptice na grani znaju da se on krije u Srbiji i pitam se zasto su ova dva mlada momka morali da izgube zivot?. Sta bi to njih dvojica mogli senzacionalno da otkriju time sto bi rekli da u "videli Mladica"?. Odgovor je nista, a samo bolesni umovi dolaze na ideju da treba ubiti nekoga zbog toga. Vrhunac te izvitoperene logike su nalazi "vestaka" koji ne znam na osnovu cega su doneli svoje zakljucke?. Verovatno su ti "nezavisni vestaci" prvo imali jedan sasatanak na kome im je ukratko objasnjeno sta treba biti "dokazano", a onda su se bacili na posao. Onaj jedan verovatno nije bio prisutan na sastanku, ili su mu rekli da ipak neko "mora da bude protiv"?. Verujem da se svi do jednog "obozavaoci lika i (ne)dela Mladica", pa je rezultat njihovog vestacenja takav kakav je. Ne znam kako objasnjavaju tvrdnju FBI-a da je pucano sa daljine od 3,3 m a oni tvrde da je rec o samoubistvu?. Izgleda da su ova dvojica imali podugacke ruke kada mogu sa te daljine nekoliko puta da pucaju u sebe?. Lakrdija i povrsnost u svemu, ali zato je stanje u Srbiji takvo kakvo jeste. Dva mlada zivota su prekinuta bez potrebe a gospodinu Mladicu bi bilo najbolje da svoju "nevinost" dokazuje u Haagu, jer samo tamo moze biti oslobodjen od optuzbi za koje je optuzen. Sve drugo sto radi kao i onaj Karadzic, steti svima i gura sve Srbe u jos vece blato. Njih dvojica izgleda zele da se primeni ona izreka "ginemo do zadnjega", a njih dvojica su verovatno ti zadnji. Kada ostanu sami onda ce verovatno zakljuciti da je ta izreka velika glupost i da nema potrebe "dalje ginuti". Cirkus se nastavlja.

dana

19.04.2008. 13:12

Ivani i Borislavu : Žalosno je što ste svojim dolaskom IZVJEŠTAČILI sve ono prirodno i normalno što je bilo pre vas u Srbiji. Ne kaže bez veze ona narodna: "Dodjoše divlji da isteraju pitome". A, ti, Borislave,ne zaboravi da ćeš kad-tad morati da odgovaraš za sva ona klanja koja su pripisana nama koji ništa ( hvala Bogu) nismo imali sa ratovima osim trpljenja posledica. Izgleda da si dobro savladao tehnologiju koja je primenjivana u firmi u kojoj si direktorovao sve dok niste zakuvali i pobegli ovde da se krijete iza nas isto kao tvoji stariji na završetku 2. svetskog rata i nadalje. Da li treba da ti napišem prezime da bi široke narodne mase znale o kome se radi??? SRAM TE BILO. Što se bojiš da ideš u rodni kraj u koji ja mogu da odem kad god hoću? Pusti bradu, stavi periku pa da se javim kada budem trebao da idem sledeći put da te povedem. Valjda imaš nonstalgiju? Iskreno da ti kažem, ne znaš uopšte koliko ti ne zavidim za svo ono bogatstvo koje si poneo sa sobom i oplemenio ovde u vremenima kada su ti "domaćini" gladovali......

Dejan

19.04.2008. 13:18

Koliko će nam još bola nanositi ovaj slučaj. Svaki put kad se pokrene pitanje o ovom dogadjaju, verujem da svaki građanin oseća istu mučninu koju i ja osećam. Kako li je tek jadnim roditeljima tih momaka.? Pronalaženjem zločinaca i njihovim kažnjavanjem srpska javnost će sigurno odahnuti, a ucveljeni roditelji će barem svima dokazati da njihova deca niti su bila ubice (samoubice) niti su bila labilne ličnosti.

Dragan Bosnjakovic

19.04.2008. 13:46

A sto se svi pravite nevesti?Znate sami da su Kenedija ubile KOMUNJARE bas kao sto,isto to UDRUZENJE i dalje vedri i oblaci u nasoj SRIJICI. Dokle god KOMUNJARE stite onog Srebrenickog krvnika,dokle god vuku za nos celu Srbiju,tako ce nam i biti.Dobro Da jos niste ubacili i teoriju da su decaci izvrsili samo- ubistva u znak"zalosti"sto tog dana nisu izasli u grad!A tu dvojicu neduznih decaka kao i mnoge druge"nerasvetljene"smrti kod nas na dusi nose samo i JEDINO komu njare kojih,nazalost kod nas ima jos.No,NICIJA DO ZORE NIJE GORELA!!

stevan

19.04.2008. 15:45

Ti jadni decaci su videli nesto sto nisu smeli i platili su glavom neciju nesmotrenost.Nemojmo da izmisljamo tajne organizacije pa setite se da je Pelevic govorio kako je Arkana ubila CIA a cela carsija zna ko je to uradio .Umesto sto su ih pobili bolje da su im dali po 300 evra da cute sta su videli.Citam komentare na ovoj stranici pa ljudi moji vi sami sebe obmanjujete.

Boris

19.04.2008. 17:23

Ovo je komentar ministra odbrane Davinića, o Topčideru: Vojna organizacija je bila na udaru međunarodne javnosti i Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i vladalo je mišljenje da je vojska ta koja krije sve ratne zločince. Uz stalni pritisak Karle del Ponte, nekoliko dana pre tragične nesreće u Topčideru stigao je dopis da se u objektu Karaš krije Ratko Mladić. Iako je to državna tajna, iako sam bio ministar odbrane, za taj podzemni objekat nisam znao, ali Del Ponteova je tajnim kanalima došla do tog saznanja i zahtevala je da se izvrši provera. U petak je i izvršena, a tragičan događaj desio se u ponedeljak naredne nedelje. Nije mi jasno zašto su naša javnost i deo NVO stalno isticali mogućnost da se tamo ipak krio neko od haških optuženika, jer se taj slučaj nikako ne može povezati sa haškim beguncima.

Pervin

03.06.2015. 18:54

@Boris - U Hagu inace mnogo vise znaju sta se desava u nasoj zemlji od nas samih. U svim sferama drzave se nesto `krije ` od javnosti, samo mi nije jasno zasto? Ako se donese neka odluka od drzavnog znacaja, pa preili kasnije ce izaci na videlo!

Davitelj

19.04.2008. 17:40

A sta je sa mnogim drugim "samoubistvima"u vojsci?Ako su istragu obavljali ovi isti "strucnjaci" onda nije ni cudo do broj istih raste.

pavlovic Snezana

19.04.2008. 18:24

Sramota. Ubijena dva deteta a neko djubre krije ubicu, kokvo jeto bedno sudstvo?

marija

19.04.2008. 18:28

A KGB?Mozda smo mogli i njima da ponudimo da ucestvuju.Nazalost poginuli su mladici.A sto se tice Mladica mnogi se varaju ako misle da ce ga vezati kao sintori pasce i odvezti gazdama u Hag.Mozete vi sad pred izbore kriviti Mladica i da je pijan vozio po BG i da je ukro u supermarketu ali nepomaze.Nazalost mnogi u Srbiji nezaboravise Americke bombe i nevine Srpske zrtve.A ne da ih ne traze ili da ih ne sude vec nas jos uce u ime demokratije da zaboravimo na sve i trazimo Mladica.

darko

19.04.2008. 19:45

Ako general Mladic dozvoljava da njegovo obezbedjenje ubija ubija Srpsku decu ( a to je javna tajna) pa makar to bilo iz neznam kakvih interesa, onda je on itekakao zasluzio Hag ako ne i sudbinu Sadama Huseina.

Cone

21.04.2008. 10:15

I laiku je jasno da se ne može upucati sa 3m. razdaljine a to što se slažu Nemci i naši "stručnjaci" treba povezati i sa drugim "veštačenjima" Visbadena odnosno uopšteno govoriti o "naručenim" veštačenjima.

MIKI

22.04.2008. 22:47

u srbiji se vestaci a ne vjestaci.Mladice srpske je ubio pogled u proslost.Mozda u Mladica,ili ko zna koga.Briga FBI sto se mi ubijamo,dali su svoje misljenje,naplatili i GOTOVO.

Bili_piton

24.04.2008. 00:17

Ne zelim da ulazim u ispravnost oko ovoga slucaja ,ali ko jos moze da veruje fbi samo budale i sleci koji nisu u stanju da vide sva zla koje ta sluzba nosi sa sobom,nije njima do para imaju oni toga na pretek drugo je za njih interesantno ,a sve to cemo mi placati ne novcem nego necim mnogo vrednijim.

Pervin

03.06.2015. 18:51

@Bili_piton - SLECI hahahahahaaha brate pa ti ne mozes rec da sastavis a da ne pogresis i `sumljas` u laboratoriju FBI !!!!

mehmedalija

24.04.2008. 03:05

E brate kolku glavu treba imati pa vjerovati u silnu zavjeru FBI protiv Srbije..S kojim crnim interesom ce FBI da petlja, stara komunisticka mastanja izapranih mozgova da je non stop neko stalno u zavjeri protiv nas jer smo eto"Vrlo vazni"...a na zalost vecina nema pojma sta znaci profesionalizam (u slucaju profesionalizma FBI) i koliko smo majucni, mali , beznacajni, tacka na karti, vukohebina,prkno na kraju svijeta da bi neko konto o zavjerama protiv nas.Najveci smo neprijatelji sami sebi.Jel one bese naslov "Vodja" od Laze kostica ili sam nesto pobrkao...