NISAM siguran da li sam prethodne noći spavao, ali sam odmoran. Unazad 15 godina tehnika je uznapredovala, pa sam razapet između telefona, "Skajpa" i interneta. Nisam ni slutio koliko tehnologije mogu da bude toliko korisne. Ovako je, za "Novosti", svoju prvu noć i prvo jutro na slobodi, u svojoj Srbiji, opisao Dragan Vasiljković, koji je Lepoglavu napustio u subotu u zoru.

Kaže da su ga zvali mnogi i da je očekivao da nije zaboravljen, mada iskreno kaže da se nije nadao tako velikoj znatiželji.

- Da li zato što su novine bez drugih priča osim o virusu korona, ali su me novnari iz celog sveta zvali da pitaju kako se osećam posle zatvora i šta mislim o 13,5 godina ukradenog života. Svima sam isto rekao, baš kao i u Županijskom sudu: Nikad u životu nisam počinio nijedan ratni zločin, pa ni u Glini niti u Kninu. To što su se ustaše osramotile u Glini, pobegavši ispred mojih momaka, njihov je problem. Mojom presudom, njihovim zapovednicima je opran obraz za kukavičluk.

Podsećamo Vasiljkovića da se 2003. pojavio na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, a da su mediji pisali o tome kako se od svedoka tužbe pretvorio u svedoka odbrane:

- Znam šta sam pričao, samo istinu - kaže Vasiljković. - Nisam bio angažovan kao pripadnik DB Srbije, i to sam jasno rekao.

Kapetan Dragan otkriva nam da je svoje ratovanje opisao u knjizi na kojoj je radio poslednjih 10 meseci u samici. Kaže da je napisao samo istinu i ništa više, a da će se neki možda videti i u drugačijem svetlu.

ČETIRI MAČKE

VASILjKOVIĆ nam kaže i da je dugo razgovarao sa bratom po majci Kićom (Majklom) koji živi u Australiji. Dugo se nisu čuli, a međunarodni razgovori iz Lepoglave su mu bili skupi. Na pitanje da li ga je posetila ženska osoba koju je prvu nazvao kada je pešice stupio na tlo Srbije u subotu pre podne, nakon što su ga prethodno hrvatski policajci izbacili iz policijskog vozila na granici, samo se nasmejao, a potom preko "Vajbera" poslao sliku četiri mačke.