I posle Haga... Hag

Tanjug

20. 11. 2017. u 15:03

Mehanizam za krivične sudove, institucija koja će nastaviti rad Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatijeg kao Haški tribunal po njegovom zatvaranju 31. decembra, preuzeće kompletnu dokumetaciju te ustanove

И после Хага... Хаг

Foto Tanjug

Mehanizam za krivične sudove, sa sedištem u Hagu, institucija koja će nastaviti rad Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatijeg kao Haški tribunal po njegovom zatvaranju 31. decembra ove godine, preuzeće kompletnu dokumetaciju Tribunala i okončati nedovršene postupke.

Taj posao je Mehanizam, koji je osnovao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija s mandatom da preuzme preostale funkcije Medunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Medunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), ranije je preuzeo i od Suda za Ruandu čije je sedište sada u Aruši u Tanzaniji.

Rad Mehanizma u vezi sa zločinima koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije, u postupcima koji su vođeni pred Haškim tribunalom nije oročen i biće produžavan odlukama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija dok za to postoji potreba, rečeno je Tanjugu.

Ovo telo ima zadatak da okonča žalbene postupke, postupke preispitivanja presuda, kao i postupke koji se tiču nepoštovanja suda i ponovljenih suđenja., a već je već je preuzelo žalbene postupake u slučajevima protiv Vojislava Šešelja, Radovana Karadžića, kao i ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Pročitajte još - Hag štiti od - lekara?!


U nadležnosti Mehanizma je i da nadgleda predmete koji su prosleđeni nacionalnim pravosudnim sistemima i da nadzire izvršenje kazni koje su izrečene osuđenima u Haškom sudu.

Istovremeno ovo telo ima zadatak da brine i o zaštiti žrtava i svedoka i pruža pomoć nacionalnim pravosudnim sistemima, napominju u Mehanizmu i kažu da su oni zamišljeno kao mala, privremena i efikasna institucija čije će se funkcije i veličina vremenom smanjivati.

Trenutno se ta institucija sastoji od tri organa - to su sudska veća, u kojima je 25 sudija, zatim tužilaštvo i Sekretarijat, koji pruža administrativnu podršku Mehanizmu.

Svakim od tri organa Mehanizma rukovode, stalno zaposleni predsednik, tužilac, odnosno sekretar, koji su zajednički za oba ogranka i u Hagu i u Aruši.

Izuzev predsednika, sudije rade na daljinu i samo na poziv predsednika, rekli su Mehanizmu.

Pročitajte još - HAG POKUŠAVA DA MANIPULIŠE MLADIĆEVIM ZDRAVLJEM: Dr Falke podmeće radiologa

Dodaju da se velika većina sudskih spisa Tribunala za bivšu Jugoslaviju, koji, između ostalog, sadrže dokumente u vezi s predmetima, dokaze predočene u sudnicama, audio-vizuelne materijale i transkripte suđenja iz okončanih predmeta se već nalaze u nadležnosti Mehanizma, dok će ostatak biti prebačen na Mehanizam po zatvaranju Tribunala.

Arhive Tribunala za bivšu Jugoslaviju nalaze se u prostorijama Mehanizma u Hagu, dok se drugi ogranak mehanizma za Ruandu nalazi u Aruši u Tanzaniji.

Kako napominju u u ovom telu, ukupna količina arhiva preuzetih od Tribunala za Ruandu i bivšu Jugoslaviju koji će se naći u nadležnosti Mehanizma iznosiće oko 10.000 dužnih metara fizičkih spisa i oko tri petabajta digitalnih podataka, preciziraju u MICT.

S obzirom da je veliki deo javnih sudskih spisa Tribunala za bivšu Jugoslaviju već dostupan online, dugoročni cilj Mehanizma je da učini dostupnim javnosti javne sudske spise Tribunala, uz istovremenu zaštitu poverljivih informacija u skladu s pravnim okvirom u kojem Mehanizam deluje.

Rezolucijom 1966 donetoj 2010. godine, Savet bezbednosti UN je odredio da će Mehanizam delovati na početni period od četiri godine, počevši od 1. jula 2012.

Ukoliko Savet ne odluči drugačije, nastavak rada Mehanizma odvijaće se u dvogodišnjim periodima kojima će svaki put prethoditi ocena Saveta bezbednosti o napretku njegovog rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

MILLI

20.11.2017. 16:00

Taj izmisljeni sud je samo za Srbe...izgleda da im je malo bilo pa ce nastaviti i dalje da nas hapse truju i ubijaju...zlikovci...

Новак

20.11.2017. 16:26

Без присуства судија из Русије, Кине и Индије, дакле претсатавника око 2,5 милијарди становника на планети, тај суд ће бити и даље НАТО суд, у коме ће и даље доминирати "натистичка правда"!

super

20.11.2017. 17:25

@Новак - pa nemogu biti sudije iz zemalja gde je diktatura I gde jedan covek sve odlucuje I na vlasti godinama zar vam to ne govori koliko nipodapštava školstvo sustvo mlade nasraštaje iz tih zemalja kina rusija kuba Severna koreja kod njih jedan sudi i presuđuje

Stari Beograđanin

20.11.2017. 16:44

Znači -instrument za ucenjivanje Srba i Srbije otaje i dalje u rukama naših neprijatelja čiji je jedini cilj bio, a verovatno će i dalje biti, da se osudi što više Srba a što manje muslimana, Šiptara i drugih zločinaca.

Natasa

20.11.2017. 18:45

Ruanda i Srbija, strasno. Pa, ko je i verovao da ce Sud nestati i njihov progon na Srbe.Ako ne budete i dalje dobri sad je tu Mehanizam.

Radojko

21.11.2017. 21:57

Ja se pitam kako ce se okoncati postupak bivseg predsednika Obale Slonovace gospodina Gbaboa?Ako tribunal prestane sa radom ,sta ce biti sa covekom?