Presuda Ratku Mladiću 22. novembra; Bramerc: Slučajevi generala i Karadžića od najveće važnosti

Tanjug

18. 10. 2017. u 14:36

Пресуда Ратку Младићу 22. новембра; Брамерц: Случајеви генерала и Караџића од највеће важности

Foto: AP Photo

Presudu će doneti sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom, a biće objavljena u sudinci 1 tog suda, sa početkom u 10 sati
Sudsko veće Haškog tribunala izreći će 22. novembra prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću povodom optužbi za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine, najavljeno je danas iz Haga.


Presudu će doneti sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom, a biće objavljena u sudinci 1 tog suda, sa početkom u 10 sati.

Reč je o prvostepenoj presudi, na koju će moći da se žale i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Pročitajte još: Tribunal skriva Mladićeve rezultate?

Haško tužilaštvo je u završnoj reči krajem prošle godine zatražilo od sudskog veća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila "uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu", dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje i za zločine protiv čovečnosti.

Pročitajte još: Naši lekari idu u Hag kod Mladića

U dodatnih pet tacaka, Mladic je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca i za kršenje zakona i običaja rata.

Sudenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Pročitajte još: Ministarka pravde: Vlada će dati garancije za Ratka Mladića

Mladić je uhapšen maju 2011, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca i izručen Hagu.

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.

BRAMERC: SLUČAJEVI MLADIĆA I KARADžIĆA OD NAJVEĆE VAŽNOSTI

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da su slučajevi Ratka Mladića i Radovana Karadžića od najveće važnosti.

"Mladićev i Karadžićev slučaj su među najvažnijim, ako ne i najvažniji slučajevi, kao što smatramo da je Mladić bio glavni arhitekta politike etničkog čišćenja u brojnim opštinama u Bosni. On se smatra i glavnim odgovornim za genocid u Srebrenici, kao i za granatiranje i snajperske napade u Sarajevu od 1992. do 1995. godine", rekao je Bramerc novinarima, prenosi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Ratko

18.10.2017. 17:35

@Jovo Caruga - Koji si ti projekat dobio Čaruga ?:) neki NVO ili integracije ovo ono...potrošiće se pare Čarugo, ne izdaj nacionalne interse nikad.Žao nam je svih žrtava ali ovo je ljaga na srpski narod što pokušavaju.

DES

18.10.2017. 16:26

Sropski heroj, časno vodio srpsku vojsku, sve do srebrenice gdje je napakovano raznih neistina.Okolnosti koje su bile niko ne uzima u obzir, da li su ti srebreničani prilikom probijanja prema Tuzli zapucali na srpske položaje pa ih izazvali da ovi zapucaju itd itd...Zločin jeste bio ali neko planiranje tog zločina ne vjerujem.

баунти

18.10.2017. 17:09

Нема овдје правде, није Хаг међународни суд, него суд за НАТО противнике... Волио бих да је другачије, али од овог нема ништа. Унапријед написана казна, ово остало је само кафкин "процес"... Нема везе, прави Срби га памте као хероја који и јесте. А политичарима који су га послали у Хаг треба судити за велеиздају.

miki

18.10.2017. 17:29

da je haradinaj na mestu mladica, znalo bi se odavne gde bi zavrsili bramerc i jos po neki... ali ovo je srbija, koja se ulizuje slovencima.

prellee

18.10.2017. 18:59

Politički sud NATO alijanse.Da bi opravdali svoj zločin i bombardovanje bez ikakvog pravnog akta,Srbima navaljuju teret kolektivne krivice.Sram i stid bilo tih pokvareni i prokleti ljudi koji u ovome učestvuju.Pravo sa ovim nema nikakve veze.Mi se pouzdali da će njegovom isporukom Hagu stvari biti drugačije, bolje za Srbe. Sve LAŽ! Ova EU i US imaće probema jer sve Bog knjiži kod sebe, vratiće se njim sigurno.Ovaj sud Rusija i Kina nikad nisu podržali, sad i Srbin vidi zašto! Jad i bezobrazluk.