Sudsko veće Haškog tribunala izreći će 22. novembra prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću povodom optužbi za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine, najavljeno je danas iz Haga.


Presudu će doneti sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom, a biće objavljena u sudinci 1 tog suda, sa početkom u 10 sati.

Reč je o prvostepenoj presudi, na koju će moći da se žale i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Pročitajte još: Tribunal skriva Mladićeve rezultate?

Haško tužilaštvo je u završnoj reči krajem prošle godine zatražilo od sudskog veća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila "uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu", dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje i za zločine protiv čovečnosti.

Pročitajte još: Naši lekari idu u Hag kod Mladića

U dodatnih pet tacaka, Mladic je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca i za kršenje zakona i običaja rata.

Sudenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Pročitajte još: Ministarka pravde: Vlada će dati garancije za Ratka Mladića

Mladić je uhapšen maju 2011, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca i izručen Hagu.

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.

BRAMERC: SLUČAJEVI MLADIĆA I KARADžIĆA OD NAJVEĆE VAŽNOSTI

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da su slučajevi Ratka Mladića i Radovana Karadžića od najveće važnosti.

"Mladićev i Karadžićev slučaj su među najvažnijim, ako ne i najvažniji slučajevi, kao što smatramo da je Mladić bio glavni arhitekta politike etničkog čišćenja u brojnim opštinama u Bosni. On se smatra i glavnim odgovornim za genocid u Srebrenici, kao i za granatiranje i snajperske napade u Sarajevu od 1992. do 1995. godine", rekao je Bramerc novinarima, prenosi Rojters.