Наши лекари иду у Хаг код Младића

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

05. 09. 2017. у 11:53

Наши лекари иду у Хаг код Младића

Критично: Ратко Младић

Син бившег команданта Војске РС из Холандије се вратио забринут за оца. Чека се одобрење Трибунала за докторе који ће га прегледати. Здравље и живот генерала угрожени

ТИМ српских лекара требало би ускоро да отпутује у Хаг, где ће прегледати бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, потврдио је, за "Новости", његов син Дарко, по повратку из посете оцу, у Холандији.

- Реч је о лекарима који су пролетос вештачили његову медицинску документацију и чији налаз није испоштован само зато што га нису лично прегледали. Њему је стање све лошије, али му, упркос томе, лекари у Схевенингену не мењају терапију. За шест година није урађена ниједна препоручена дијагностичка метода, па се надамо да ће га пустити на привремено лечење у Србију, где ће сви пропусти бити надокнађени - каже Дарко Младић.

Прочитајте још: Битка за Младићев живот

Уколико добију одобрење Хашког трибунала да прегледају генерала, лекари ће после прегледа сачинити извештај на основу ког ће одбрана упутити Трибуналу захтев за његово привремено пуштање на слободу ради лечења. Паралелно с тим, упутиће захтев и Влади Србије за давање гаранција за његов привремени долазак у Београд. Породица и одбрана се надају да ће те гаранције и добити, као и да ће их Хаг признати.

- Сви смо веома забринути, чак су и хашки лекари констатовали да му је, уколико се ништа не предузме, живот угрожен. Мој отац је сагласан са лечењем у Србији. Веома је слаб, иако се током посета трудио да то не покаже пред унуцима. Првог дана није успео да издржи целу посету, а кад смо отишли, спавао је од тог поподнева до сутрадан ујутро, дуже од 12 сати. Надам се да сви схватају колико је ситуација алармантна - каже Младићев син.

Прочитајте још: Ускоро одговор на Младићеву жалбу

Да би му олакшали посете, син, снаха и унуци наредних дана долазили су мало касније и тако сами скраћивали заједнички проведено време. Ратко Младић се свесрдно трудио да унуци не примете колико му је лоше, причао је са њима и шалио се.

Одмах по повратку, Дарко је почео да прикупља потребну медицинску документацију која ће олакшати посао тиму српских лекара и која ће бити достављена Влади уз захтев за давање гаранција.

Забринут: Дарко Младић

- О свему ће на крају одлучити Трибунал. Судбина мог оца је у њиховим рукама. Али чак и по њиховим правилима, морали би да га пусте на лечење, јер су пуштали и лакше случајеве од њега, као и оне који нису болесни. Чак су им дозвољавали да се баве политиком, као што је био случај с Рамушем Харадинајем. Нема разлога да Ратко Младић буде другачије третиран од било ког другог притвореника. Као орган УН, Трибунал је у обавези да има исти третман према свима - констатује Дарко.

Од када је стигао у Хаг, 2011. године, бивши командант ВРС имао је упалу плућа, два мождана и један срчани удар. У марту је у сну имао још један петоминутни мождани удар. Према проценама лекара, да је трајао само минут дуже, болесник се не би пробудио.

Прочитајте још:  Трибунал одбио тврдњу Младићеве одбране да је суђење било неправично Десна страна му је слабо покретна, има повремене краће губитке памћења и грчеве у мишићима, притисак му скаче преко 200, ноћу трпи ужасне болове од којих не може да спава... Његова одбрана је већ једном поднела захтев Трибуналу за лечење у Русији, а гаранције је дао лично председник Владимир Путин. Трибунал их је, међутим, одбио.


ИНИЦИЈАТИВА МИНИСТАРСТВА

МИНИСТАРКА правде Нела Кубуровић требало би да до краја ове недеље пошаље Хашком трибуналу иницијативу да Ратко Младић добије одговарајуће лечење. Верује се да ће Младић добити и гаранције Владе за привремено пуштање на слободу, а од Хага зависи да ли би, и када, могао да се нађе у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Steva

05.09.2017. 13:47

Zadnja rečenica: "Ministarka Nela Kuburović trebalobi...." napisana je bila i u prošlom članku. Znači još uvek piše? Zatupela je olovka, nikako da je naoštri.

piksi

05.09.2017. 14:01

nema predaje Generale-gde su sad av i njegovi partneri i mentori da se čoveku pomogne-izdajnička fela iz cia kuhinje

Aleksandar

05.09.2017. 14:11

E moj Vucicu. Dok se svi albanci ujedinjuju u nezavisnosti, vi im dadoste poseban pozivni broj, ukinuste srpske institucije, uveli punktove i onda, sa neke rostiljijade, kukate da su uhapsili srpskog drzavljanina? Pa, tako se ne vodi drzava ni u drustvenim igricama. I sad jos namecu da nije dosta "slazemo se da se ne slazemo" nego ajde malo unutrasnji dijalog da zakuvamo pa da se "ne slazemo se da se ne slazemo". Bruka od marionetisanja. Naprednog marionetisanja. Ostavka. Spasite Srbiju.