Stižu zvezde repatice

V. MIJATOVIĆ

06. 03. 2013. u 21:08

Dugo očekivana kometa Panstars od nedelje će iz Srbije moći da se posmatra golim okom. U sumrak će se videti iznad horizonta

KADA u nedelju zađe sunce, nad horizontom će i iz naših krajeva golim okom biti vidljiva dugo očekivana kometa Panstars.

U prizoru repatice prečnika većeg od 300.000 kilometara, kojoj je trebalo nekoliko miliona godina da sa ivice Sunčevog sistema doplovi do nas, već od kraja februara uživaju stanovnici južne hemisfere. A to je tek uvod u pravu poslasticu koja nas očekuje krajem novembra. Tada ćemo moći da vidimo drugu ovogodišnju kometu koja će biti čak desetak puta svetlija od Meseca.

Koliko je interesovanje izazvala "gošća" koja dolazi iz Ortovog oblaka, ogromne kolonije ledenih tela sa spoljne granice solarnog sistema, dovoljno govori to što se u Nemačkoj nudi i specijalni let avionom za one koji žele da se što više približe Panstarsu.

TRIBINA U SKC
O METEORU i asteroidu koji su bili "zvezde" prošlog meseca, i o kometi Panstars govoriće se na tribini "Čekajući kometu", koja će se održati u četvrtak uveče u 19 sati u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. U organizaciji Centra za promociju nauke razgovaraće se o potencijalnoj opasnosti od udara nebeskih tela, o mogućnosti zaštite naše planete i o drugim temama u vezi sa svemirom. Biće reči i o nebeskim pojavama u literaturi, stripu, filmu i drevnim rukopisima.

Ako se "Jat" u međuvremenu ne doseti da organizuje turu, za ljubitelje astronomije iz Srbije najbolje je da pronađu udobno mesto van grada, sa kog će imati otvoren pogled na horizont i u nedelju uveče usmere pogled prema zapadu.

- Kometa će iz ovih krajeva biti vidljiva golim okom od 10. marta i moći će da se prati do kraja meseca - objašnjava Igor Smolić, astronom iz Instituta za fiziku u Beogradu. - Biće vidljiva veoma nisko na horizontu i, iako se može posmatrati golim okom, najbolje je da oni koji to žele pripreme dvoglede kako bi u potpunosti uživali u prizoru.

U narodu poznate kao zvezde repatice, komete su među najprisutnijim nebeskim telima u mitologiji gotovo svih kultura. Zapravo, reč je o nebeskim telima koja se sastoje od prašine, kamena i velike količine smrznutih gasova i leda. Prepoznatljive su po repu koji je višestruko veći od samog jezgra i ponekad je duži od 100 miliona kilometara.

Panstars, ili "kometa C/2011 L4", kako je njeno stručno ime, najbliže našem Suncu naći će se 10. marta u 5 sati ujutru, ali će i tada biti predaleko da bi na bilo koji način ugrozila Zemlju.

Prolazak Panstarsa je ipak samo zagrevanje za dolazak "komete veka" kako nazivaju repaticu koja će nas "posetiti" krajem novembra. Ako Ison preživi prolazak pored Sunca zasjaće na nebu desetak puta jače od Meseca.

- Biće to najsjajnija kometa u poslednjih stotinu godina - kaže Smolić. - Prići će Suncu na svega dva miliona kilometara, što je u kosmičkim razmerama veoma malo. Najvidljivija će biti oko 29. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ivan

08.03.2013. 16:44

Uvek kad se pojavljuje repatica počinje neki rat tako se pojavila i pred raspad Jugoslavije.