Srpski orden na ruskim grudima

Rade DRAGOVIĆ

06. 04. 2011. u 20:52

Српски орден на руским грудима
U svetu ne postoji nijedan državnik koga je odlikovala država Srbija, ali zato crkva daje znamenja. Crkvena počast Putinu, Medvedevu, Solženjicinu, Luškovu, Šojguu...

RUSKI predsednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin su među malobrojnim stranim državljanima koji mogu da se pohvale srpskim odlikovanjem. Počast dvojici ruskih državnika, međutim, nije stigla od države, već od Srpske pravoslavne crkve, koja im je dodelila svoje najviše priznanje - orden Svetog Save prvog reda. Državno odlikovanje Srbije, međutim, trenutno ne poseduje nijedan šef države, političar, umetnik ili javna ličnost iz sveta.

Na Sretenje ove godine, predsednik Boris Tadić najhrabrijim vojnicima i policajcima uručio je tek prve medalje Republike Srbije. Država se odlikovanjem, prethodno, nije zahvalila zaslužnim pojedincima i ustanovama gotovo sedam godina. Zbog nedostatka propisa, nedefinisanih državnih simbola, ali i poslovične nebrige države, mnogi strani prijatelji Srbije ostali su uskraćeni za počast na grudima.

Heraldičara Dragoljuba Acovića to uopšte ne čudi, jer, kako kaže, država godinama nije bila zainteresovana da se odgovarajućim odlikovanjima oduži svojim prijateljima u svetu, kojih, istini za volju, nema previše.

- Bar tu smo se približili Švajcarskoj, koja je jedina država u Evropi koja ne dodeljuje ovu vrstu priznanja - u šali kaže Acović. - Samostalna Srbija prvi put je ove godine dodelila medalje, ali samo svojim građanima. Sva ostala odlikovanja dodeljivala je, makar formalno, državna zajednica SCG, Savezna Republika Jugoslavija, SFRJ i Kraljevina Jugoslavija. Ličnosti koje je nagradila Kraljevina Srbija već dugo nisu među živima.

Acović napominje da bi odlikovanje bilo nošeno sa ponosom neophodno je da ga poštuje država koja ga dodeljuje, što kod nas nije bio slučaj prethodnih godina. Ovo najbolje ilustruje podatak da se novi zakon o odlikovanjima čekao od 2004. godine, kao i da su novi ordeni još "ispod čekića".

Jedine kolajne koje su iz Srbije na lentama otputovale u svet jesu odlikovanja SPC. Spisak stranaca kojima je pripala čast da ponesu najviše priznanje Srpske crkve nije dugačak. Orden Svetog Save, ustanovljen još 1883. godine, iz ruku patrijarha srpskog Pavla primio je pokojni ruski patrijarh Aleksije Drugi.

Isto priznanje dodeljeno je 2004. godine čuvenom ruskom piscu Aleksandru Solženjicinu. Među nosiocima ovog priznanja je i čuveni nekadašnji gradonačelnik Moskve Jurij Luškov, ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, kao i umetnici Nikolaj Burljajev i Boris Kostenko. Isto priznanje dodeljeno je ruskom diplomati Aleksandru Aleksejevu, i dvojici grčkih ambasadora u Beogradu. Među nagrađenima je i holivudski glumac srpskog porekla Karl Malden.

- Predlog za dodelu oredna Svetog Save može da podnese svaki član naše crkve, imajući u vidu značaj i zasluge kandidata - objašnjavaju proceduru u SPC.

- Saglasnost daje nadležni epsikop, a odluku o počasti donosi Sveti arhijerejski sinod.

Zanimljivo je i da je italijanska padobranska brigada "Falgore" jedina vojna jedinica koja je nosilac ordena Svetog Save. Italijanskim vojnicima Srpska crkva tako se zahvalila za čuvanje manastira na Kosovu i Metohiji.

NAGRADA BEOGRADA KOD ELIZABETE DRUGE PORED države, stranim državnicima počast je tokom prošlih decenija ukazivao i grad Beograd, uručenjem zlatnih spomen-plaketa. Do 1990. godine značajnim gostima prestonice dodeljeno je 108 ovih priznanja. Pomalo je zaboravljena plejada državnika koji u svojim vitrinama imaju plaketu sa grbom Beograda, iako su među njima svetski poznata imena - Fidel Kastro, kraljica Elizabeta Druga, Agostino Neto, Muamer el Gadafi, Erih Honeker, Žan Bodel Bokasa, Hulio Sezar Turbaj Ajala...

I dok je odlikovanja sa imenom Srbije u svetu gotovo nemoguće naći, priznanja država koje su u svom imenu imale naziv Jugoslavija u svetu - broje se hiljadama. To se naročito odnosi na kolajne iz Titovog vremena kojih je iskovano gotovo - tri miliona. Ordeni SFRJ dodeljivani su šefovima država, diplomatama, umetnicima, ali i vođama oslobodilačkih pokreta, vojnih hunti, diktatorima, pa čak i jednom - bogu. Ponosni nosilac ordena jugoslovenske velike zvezde bio je i car Etiopije Haile Selasije. Ovog suverena za božanstvo proglasili su pripadnici rastafarijanske religije, kojoj i danas pripada više od milion vernika, uglavnom sa Jamajke.

Najviše odlikovanje SFRJ namenjeno stranim državljanima - orden jugoslovenske velike zvezde dobio je 1966. godine rumunski diktator Nikolae Čaušesku, koji je 1978. proglašen i junakom socijalističkog rada. Njegova žena Elena, odlikovana je istim ordenom, ali dve godine ranije. Na spisku nagrađenih su i libijski vođa pukovnik Muamer el Gadafi, poslednji iranski šah Reza Pahlavi, sovjetski predsednik Leonid Brežnjev, bugarski predsednik Todor Živkov, Enver Hodža, centralnoafrički car Žan Bokasa, Kurt Valdhajm... Tito je nagradio i članove svemirske misije "Apolo 11" - ljude koji su hodali po Mesecu - Nila Armstronga, Edvina Oldrina i Majkla Kolinsa...

- Socijalistička Jugoslavija ličnostima iz sveta dodeljivala je izuzetno vredne primerke ordena i medalja, koji su pravljeni od skupocenih materijala - objašnjava Acović. - Istovremeno, znamenja za domaću upotrebu vredela su kao - blokeji za cipele. Šta god mislili od tom vremenu, lider te države rado je sebe ukrašavao ordenjem, što govori o značaju koji je pridavan odlikovanjima.

Stručnjaci za heraldiku, kao najvrednija, posebno ističu odlikovanja Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije. Karađorđeva zvezda, Takovski krst, orden belog orla, medalja za hrabrost Miloš Obilić, među najcenjenijim su evropskim odlikovanjima. Njihovi nosioci su najcenjeniji ljudi svoga vremena - monarsi, vojskovođe, umetnici, naučnici...

ORDENI SPREMNI ZA VIDOVDAN

PRVI ordeni Republike Srbije, koje predviđa novi Zakon o odlikovanjima, biće spremni za uručenje na Vidovdan ove godine. Prema rečima Miladina Markovića iz Komisije za izradu ovih simbola, probni primerci Karađorđeve zvezde i ordena srpske zastave biće završeni za petnaestak dana.

- Komisija će pregledati ove modele i, ukoliko budu ispunjavali sve zacrtane uslove, počeće kovanje ovih odličja - kaže Marković. - Istovremeno, biće završena i izrada pratećih predmeta, kutija i lenti, čime će odličja biti kompletirana. Uskoro počinjemo izradu parametara za još dva odlikovanja - sretenjskog i ordena za odbranu o bezbednost.

Srbija je prethodno već dobila dve medalje - za hrabrost Miloš Obilić i za revnosnu službu. Ovim odličjima može da se pohvali oko 300 građana Srbije, uglavnom vojnika i policajaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Aleden22

25.07.2011. 10:19

A koliko kosta to ordenje kome je Srbija dala svim belosvtskim drzavnicima?

Aleden22

25.07.2011. 10:21

A jesu li isto ili razlicito ordenje dobili drzavnici koji su nas bombardovali i oni koji nisu?