Šta ne treba da radite u bašti pred zimu

V. N.

01. 12. 2016. u 16:25

Kako da pripremite baštu za mraz i sneg ako to dosad niste uradili. Nemojte da zaoravate zemlju, čupate uvele biljke ili zaboravite da sklonite prskalice

Шта не треба да радите у башти пред зиму

Shutterstock

DA li ste pripremili svoju baštu za zimu? Krajnje je vreme da to uradite, jer “miriše na sneg”, a i jutarnje temperature uveliko su oko nule. Ukoliko ste to ostavili za “poslednji minut”, evo nekoliko saveta šta nikako ne bi trebalo da radite prilikom zimske pripreme vrta.

ZAORAVANjE

Na kraju sezone, kada je sve već uvenulo i bašta izgleda “tužno”, mnogima deluje kao prava stvar da sve povade iz zemlje i zaoru je, kako bi zemlja bila “sveža”. Međutim, ukoliko zaorete zemlju, na površinu ćete izbaciti sve hranljive materije i izložiti ih nepovoljnim vremenskim uslovima - hladnoći i vetru, koji vrlo lako može da ih “oduva” kod komšije. Ukoliko ste već zaorali baštu, bar zemlju prekrijte malčom koji će je tokom zime čuvati i hraniti.

ČUPANjE BILjAKA

Najlakši način da i idućeg proleća imate omiljeno cveće ili biljke u vrtu je da ih - ostavite u zemlji. Kada biljke precvetaju i počnu da venu, ne znači da treba da ih izvadite, jer će one u međuvremenu u zemlju ispustiti svoje seme iz kojeg će na proleće nići novo rastinje. Proleće je vreme kada možete da počupate stare biljke jer je njihovo seme već u zemlji i krenulo je da klija. To znači da ćete dobiti nove biljke bez po muke, to jest ulaganja novca. Usput možete i da se iznenadite i dobijete potpuno nove vrste biljaka jer se seme meša u zemlji. Zato, ostavite biljke do proleća, pa ako vam se ne svidi rezultat, lako ćete počupati neželjene izdanke.

BAŠTENSKO CREVO

Čim prestanete za zalivanjem, postarajte se da u sistemu za zalivanje ili baštenskom crevu ne ostane ni kap vode, jer je jasno da će se ona tokom zime smrzavati i oštetiti crevo ili sistem. Nipošto ne treba ostaviti crevo napolju, jer će mraz i sneg oštetiti gumu i velika je verovatnoća da će se na proleće pojaviti rupice. Zato obavezno skinite prskalice i crevo i smestite ih na suvo i toplo mesto.

OREZIVANjE

Neke biljke dobro podnose orezivanje pred zimu a neke ne, tako da bi najbolje bilo da se detaljno informišete o karakteristikama rastinja koje imate i na osnovu toga odlučite šta da radite. Ako za to nemate volje ili vremena, opšte je pravilo da ukoliko to niste uradili pre prvog mraza, orezivanje ostavite za proleće. To naročito važi za mekane biljke koje neće dobro podneti orezivanje pred zimu. Mnogim biljkama treba bar dve nedelje da bi se oporavile od orezivanja, i ukoliko bi u tom periodu bilo previše hladno, napale bi ih bolesti.

ZALIVANjE

Jedna od čestih grešaka je prerani prestanak sa zalivanjem biljaka, naročito perena. Uprkos činjenici da su odavno precvetale, ne treba prestati sa zalivanjem sve dok je vreme relativno toplo, jer u “zimski san” ne mogu da idu bez dovoljne količine vode u rezervi. Istovremeno, trebalo bi da vodite računa o tome da dobro navodnite i sve ostale delove bašte, čak i one gde trenutno nema ničega jer će voda čuvati vaše biljke od izmrzavanja. Baštenska zemlja puna je živih bića, to jest mikroorganizama kojima je voda neophodna i koji će hraniti i vaše biljke. Zato zalivajte sve dok ne počnu niske temperature.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

nina

02.12.2016. 09:31

@Gile - Bravo! I ja sam to pomislila čim sam počela da čitam tekst. Posebno me je šokirao test o oranju. Oranjem se ne uništavaju "hranljive materije", nego korov i štetni organizmi. Neverovatno nepoznavanje osnovnih stvari.

Vukica

02.12.2016. 08:09

Srećom, oni koji su posvećeni gajenju (i ukrasnog) bilja nemaju mnogo vremena da čitaju savete, jer bi od preporuka ovog "stručnjaka" pukli od smeha! Ako nije loš prevod iz nekog časopisa sa zapada, gde možete pročitati slične gluposti, onda autoru treba skrenuti pažnju da se, pre narednog "izleta" u ono što ne poznaje, posavetuje sa nekim! Nije sramota ne znati, ali je žalosno živeti u uverenju kako je važno samo popuniti prostor u novinama,a sadržaj nije bitan!