Šta je realno potrebno tokom izolacije: Od konzervi do baterija

Z. O. J.

četvrtak, 30. 04. 2020. u 14:50

Шта је реално потребно током изолације: Од конзерви до батерија
Pred svaki vikend i produženu zabranu kretanja, pred prodavnicama se stvaraju redovi
MANIJA sakupljanja što više namirnica za kućne potrebe ne prestaje, uprkos redovnoj snabdevenosti većinom artikala. Pred svaki vikend i produženu zabranu kretanja, pred prodavnicama se stvaraju redovi bez kraja, kao da po ponovnom izlasku napolje ništa više nećemo zateći na rafovima.

A da li baš mora tako? Stručnjaci koji se bave analizom potrošačke korpe objašnjavaju na koji način optimalno mogu da se zadovolje potrebe dve osobe koje se nađu u dvonedeljnoj izolaciji. I virus korona će, naravno, jednog dana biti ružna prošlost, ali možda vam ovaj vodič bude od pomoći i u svim drugim nepredviđenim situacijama kada, zbog bolesti ili neke druge pretnje, ne budete u stanju da dugo izlazite iz kuće.

Trebalo bi, pre svega, spremiti konzerviranu hranu (pasulj, paradajz, sardina i tunjevina), jer imaju dug rok trajanja, a lako se čuvaju. Ali, ne treba preterivati sa količinama. Procenite kakve su realne potrebe za ovim namirnicama u dvonedeljnom periodu.

Ugljeni hidrati takođe su važni, pa je najbolje snabdeti se testeninom i pirinčem. Naravno, i u ovom slučaju treba proceniti potrebne količine, jer neće samo ove namirnice biti stalno na jelovniku.

Za doručak je najjednostavnije nabaviti kilogram ovsenih pahuljica, u kojima se nalaze važni nutrijenti. Potrudite se da imate i nekoliko litara dugotrajnog mleka, kao i koštunjavo voće i semenke, jer predstavljaju riznicu dobrih masnoća, ali i kalorija. Ko ne može bez sira, treba da nabavi tvrdi, sa dužim rokom trajanja. Ne zaboravite ni crnu čokoladu, za trenutke kada vam proradi želja za slatkim.

Što se tiče voća, treba birati jabuke i pomorandže, jer su pune vitamina, a i duže ostaju sveže. Nedozrelo voće poput zelenih banana ili avokada može biti pravi izbor za drugu nedelju, kada ponestane svežih namirnica, a ove sazru.

Za dvonedeljnu izolaciju treba kupiti dve do tri kese smrznutog povrća po želji i napraviti zalihu mesa i ribe. Treba se snabdeti i hlebom. Čuvajte ga u zamrzivaču i vadite onoliko kriški koliko vam je potrebno, jer ne trpi ponovno zamrzavanje. Hleb čuvan na ovaj način može da traje i nedeljama, tvrde stručnjaci.

Što se tiče kućne hemije, kozmetičkih preparata i lekova, takođe ne treba preterivati. Od lekova, pored redovne terapije (ukoliko postoji), treba spremiti i kutiju do dve paracetamola za snižavanje visoke temperature. Dva tvrda sapuna su dovoljna za redovno i učestalije pranje ruku. Pakovanje od deset rolni toalet papira sasvim je dovoljno za dve nedelje izolovanosti.

Treba kupiti i pastu za zube, preparat za tuširanje, kao i proizvode za čišćenje kuće, ako su oni koje imate već pri kraju. Obavezno nabavite i sredstvo za dezinfikovanje površina koje se često dodiruju rukama, kao što su kvake, slavine, daljinski upravljači... Kada smo već kod daljinskih upravljača, za svaki slučaj treba obezbediti rezervne baterije. Ali, ne samo za njih, već i za sve druge kućne aparate.