Ogledalo - vaš dekorativni odraz

B. J.

02. 10. 2019. u 21:16

Ogledala kao neizostavan detalj svakog prostora: Sve prisutnija su "starinska", velika, elipsasta ili pravougaona, koja stoje na sopstvenim nogarama, od drveta, metala, kovanog gvožđa

Огледало - ваш декоративни одраз

Ilustracija / Depositphotos

Od trenutka kad, u ranom detinjstvu, prvi put ugledamo svoj odraz u ogledalu, shvativši da smo to baš mi, a ne neko drugi, ne prođe dan a da, makar i u prolazu, ne virnemo u ovu "živu sliku" sopstvene ličnosti. Malo zbog radoznalosti, malo zbog samopotvrđivanja.

Prošlo je, međutim, vreme u kom je ovaj predmet imao isključivo upotrebnu ulogu. Danas ima i dekorativnu, i neizostavni je detalj svakog životnog prostora. Da bi se ogledalo što bolje uklopilo u vaš enterijer, morate pažljivo da birate njegov oblik, veličinu i poziciju na kojoj će se nalaziti. Neretko, ono može biti samostalan detalj koji dominira zidom na kojem je, poput jednostavnog, okruglog, oko kog su naslikani stilizovani sunčevi zraci. Ako je nameštaj ispod njega jednostavne forme, u zemljanim tonovima, vašoj dnevnoj sobi dovoljna je samo još jedna pojedinost da bi izgledala savršeno, bilo da je to lampa, stočić, zavesa... Zid možete i da "uramite" ogledalom - drvenim stranicama uokvirite zid, od ivice do ivice, a unutrašnjost tog prostora potpuno neka pokriva ogledalo.

Već duže vreme u modi je retro stil, koji nije mimoišao ni optičku spravu o kojoj govorimo. Sve prisutnija su "starinska" velika ogledala, elipsasta ili pravougaona, koja stoje na sopstvenim nogarama, od drveta, metala, kovanog gvožđa... Mogu i da se okreću na obe strane, pomoću šrafova na sredini postolja, dajući isti efekat kao ona manja, za šminkanje. Prate ih ona na toaletnim stočićima, krajnje romantičnog izgleda, koja nose duh prošlog vremena, u kom su se žene, bez žurbe i sa velikom posvećenošću bavile svojim ulepšavanjem, u kutku stvorenom baš za to.


Nećete pogrešiti ni ako se odlučite za neku od futurističkih varijanti izgleda ogledala, jer su upravo moderna ona koja podsećaju na veliki, najnoviji, ravan televizor ili monitor, pogotovo ako se nalaze u kupatilu. U isti prostor dobro se uklapaju i ogledala najjednostavnijeg dizajna, koja pokrivaju prostor od lavaboa do plafona, širinom celog zida.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije