To što je stan nov, ne znači da je luksuzan

K. MALEŠEVIĆ

28. 01. 2019. u 09:12

Prodavci nekretnina i investitori olako koriste epitete za svoje objekte. Stave plastični tuš, ugrade klima-uređaj i PVC prozore i tretiraju ga kao premijum stan

То што је стан нов, не значи да је луксузан

PRODAJA luks opremljenih stanova... Omiljena fraza investitora na malim oglasima za prodaju nekretnina često već na ulaznim vratima u stan ili kuću pada u vodu! Luks oprema nisu ugrađena plastična tuš-kabina, klima-uređaj i PVC prozori, već luksuzna i kvalitetna stolarija, blindirana vrata, spušteni plafoni, skupi radovi na unutrašnjim zidovima, mermerni i najmoderniji detalji u kupatilu, moderni i dekorisani ulaz i hodnici, "debeli" zidovi zgrade...

Trgovci nekretninama upozoravaju prodavce da je nekad isplativije nekretninu predstaviti u realnom stanju nego izneveriti očekivanja kupca. A oglasi za prodaju nekretnina često kriju realno stanje stvari koje kupci zatiču na terenu. Iako je natpis "luks" idealan mamac za otvaranje oglasa, često se već i na samim oglašenim fotografijama stana ili kuće uviđa drugačije stanje. Sa sličnim situacijama susreću se i trgovci nekretninama koji su neretko upravo posrednici između prodavca i kupca.

- Dešava se da investitori ili prodavci od nas samih zahtevaju da nekretninu oglasimo kao luks, iako ona to nije. To nije u interesu ni naše agencije ni njih samih, kada je reč o daljem procesu prodaje. Mi razumemo da je neki prodavac pre deset godina uložio u svoj stan, renovirao ga, ugradio vrata od punog drveta, ali jednostavno danas se to ne podrazumeva pod luks opremom - objašnjavaju u beogradskoj agenciji "Zidart nekretnine".

Ugrađen klima-uređaj ili PVC stolarija više nisu luks oprema, objašnjavaju agenti nekretnina. Luksuzno opremljen stan danas podrazumeva da ima skupocen parket od punog drveta, kvalitetnu aluminijumsku stolariju u kombinaciji sa drvetom, unutrašnje zidove urađene od prirodnih materijala poput kamena ili drveta, spuštene plafone, čak i ugrađenu kuhinju i kompletno opremljeno kupatilo.

- Izgled, posebno nove nekretnine, zna da zavara, pa sami kupci nisu svesni da su pred njima ulazna vrata od 200 evra, koja su u oglasu predstavljena kao kvalitetna, nemačka proizvodnja, blindirana - objašnjavaju u "Zidart nekretninama".

- Ukoliko je ugrađena plastična tuš-kabina, bojler u kupatilu i lavabo, to se ne može smatrati luksuznom opremom. Zamislite da to nije ugrađeno, pa to bi bio nedovršen stan, nekretnina u izgradnji.

Osim svega dostupnog već na prvi pogled, stručnjaci savetuju kupcima da dobro razmotre i samu građevinu, odnosno da se posavetuju sa stručnjacima za gradnju. Kvalitet izgradnje i utrošenog materijala u sam objekat, posebno kod novogradnje prvi je korak ka luksuznoj nekretnini, tvrde procenitelji.

- Najčešće stanove procenjujemo onda kada se kupci već opredele za nekretninu i to u slučajevima kada je uzimaju na kredit pa je procena obavezna stavka na spisku neophodne dokumentacije - objašnjavaju iz Udruženja procenitelja. - Naš savet je da se kupci posavetuju sa građevinskim inženjerom, nekim stručnim licem koje se malo bolje razume u kvalitet izgradnje. Najbitnije je proveriti da li je debljina unutrašnjih i spoljašnjih zidova dovoljna, da li je izolacija kvalitetna, da li su kanalizacione i električne cevi postavljene po propisima. Uzalud je sva luksuzna opremljenost ukoliko je izgrađena sa lošom izolacijom, jednim slojem blokova i slično.


IZVORNO STANJE - BEZ ULOŽENOG DINARA

Tržište nekretnina bogato je i stanovima koji su, kako navode prodavci, "u izvornom stanju". Ipak, ovo ne podrazumeva da vlasnici skinu bojler, klima -

uređaje ili slavine prilikom prodaje.

- Izvorno stanje znači da u stan nikada nije ništa više ulagano od onoga kako su ga ljudi kupili, ili ranije dobijali od preduzeća i države - objašnjavaju u "Zidart nekretninama". - Nekada ovi stanovi mogu biti u dobrom stanju, čak i kada su stari po 40 i više godina, kada je recimo parket bio pokriven itisonima, stolarija je redovno farbana i održavana. Ti stanovi mogu biti dobra investicija, ali uvek savetujemo kupcima da u tom slučaju odmah urade sanaciju i renoviraju ih pre useljenja. Naime, uprkos spoljašnjoj očuvanosti, električne instalacije su u većini slučajeva dotrajale, a kupatilsku kanalizaciju, odvode i cevi je bolje odmah promeniti nego da kasnije strahuju od izlivanja i pucanja.


REČNIK

* Luks stan - ima PVC stolariju

* Stan je u izvornom stanju - nikada nije ni okrečen

* Sprat 14 od 15 - iznad je tavan

* Svetao stan - tokom leta bije sunce po ceo dan

* Odlična saobraćajna povezanost - buka je non-stop

* Ima parking - kupuje se parking - mesto

* Kvadrata 60 + 10 - tih 10 su često zajednička prostorija

* Salonac - stara zgrada i treba dosta uložiti

* Dvoiposoban - u trećoj "sobi" ima mesta samo za špajz

* Mali apartman - ima do 30 kvadrata

* Adaptiran - u hodniku je laminat

* Funkcionalan - zastakljen balkon

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Don Kojote

28.01.2019. 09:27

U Srbiji je sve "lux" posto smo mi beda i radimo za 250 evra realno prosecne plate a ne ove napumpane...

Milos

28.01.2019. 10:06

Odličan tekst, molim vad pišite i o veštačkom podizanju cena kvadrata od strane agencija. Naime agencije predlažu veće cene vlasnicima nekretnina kako bi neka koju oni zastupaju bila konkurentnija. Takođe stite i interese investitora novogradnje time.