Ne budite male sanjare

T. L.

petak, 03. 07. 2020. u 19:50

Не будите мале сањаре
Ako ste počeli da se brinete što vaš mališan previše vremena provodi ne radeći "ništa", odnosno sanjareći, odahnite

AKO ste počeli da se brinete što vaš mališan previše vremena provodi ne radeći "ništa", odnosno sanjareći, odahnite. To što vam izgleda rasejano i previše introvertno može da govori o senzibilitetu osobe čiji je unutrašnji svet izuzetno bogat, a iz njega će vremenom da se pojave mnoge lepe i velike stvari.

Psihoanalitičar Bruno Klavje upozorava roditelje da ne bi trebalo da grde decu kada ih "uhvate" da maštaju, jer tako sputavaju njihovu posebnost.

- Kada mališani budni sanjaju, znači da imaju veliki potencijal da se razviju u kreativce, umetnike, intelektualce - tvrdi Klavje. - Sanjarenje je često odraz lične snage i može da bude u službi imaginacije, aktivnosti, napretka. U tom momentu dete je uspelo da se odvoji od stvarnosti, stvara različite slike u glavi, a mašta mu omogućava da se spoje duh i telo i tako izrazi ono nesvesno. Tako su počinjali i najveći genijalci, poput Ajnštajna i drugih velikana nauke. Iskoristite taj potencijal dece i umesto da ih vraćate u realnost, pomozite im da budu još maštovitiji.

Razgovarajte sa njima, čitajte zajedno knjige, crtajte, slažite lego kocke...

Međutim, ukoliko primetite da mališan baš nikako ne uspeva da bude na zemlji, već sve vreme "leti u oblacima" ili odjednom više nije prisutan ovde, povlači se u sebe, ne čuje vas kada mu nešto govorite, onda je možda, ipak, trenutak da dublje porazmislite o njegovom stanju.

- To može da signalizira da ima neki problem, da mu se desilo nešto loše, o čemu ne želi da razgovara, pa sanjarenjem beži iz stvarnosti. Tada je potrebno da razgovarate sa njim i pokušate da saznate šta mu se dešava i da mu pomognete - objašnjava psihoanalitičar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije