Kada se deca mršte na hranu: Roditelji, morate biti odlučni u nameri da mališane naterate da jedu zdravo

Z.O.J.

31. 05. 2020. u 19:50

Navike u ishrani stečene u najranijem detinjstvu izuzetno su važne za kasnije ponašanje

Када се деца мрште на храну: Родитељи, морате бити одлучни у намери да малишане натерате да једу здраво

Depositphotos

RODITELJI često moraju da budu pravi virtuozi u ubeđivanju dece kada treba da jedu, jer im se mnoge namirnice ne dopadaju, čak i one koje pre toga nisu probali. Moraju da budu odlučni u nameri da mališane nateraju da jedu zdravu hranu.

Navike u ishrani stečene u najranijem detinjstvu izuzetno su važne za kasnije ponašanje dece. Do predškolskog uzrasta trebalo bi ih navići na što raznovrsnije namirnice, kako bi kasnije prihvatali najrazličitije ukuse hrane, naglašavaju dečji psiholozi.

Treba da uvedu u ishranu više vrsta integralnog hleba i peciva jer su ove žitarice vrlo važne. I kolače bi trebalo praviti od integralnog, a ne belog brašna. Palačinke koje deca rado jedu, najbolje bi bilo pripremiti od hranljivog heljdinog brašna koji stvara duži osećaj sitosti, pa se posebno preporučuje gojaznim mališanima.

Za sutlijaš se takođe preporučuje izuzetno zdrav integralan, a ne obični pirinač. Ukoliko odbijaju određenu vrstu voća i povrća, roditelji mogu da ih nadmudre tako što će napraviti salatu sa različitim povrćkama.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije