PREMA rezultatima britanske studije, gubitak sposobnosti prepoznavanja mirisa bio je primećen kod skoro 60 odsto pacijenata, kod kojih je naknadno utvrđeno da su pozitivni na Kovid-19, i kod samo 18 odsto, čiji je test na virus bio negativan.

Pročitajte još: Ukoliko jednu masku koristite više puta, morate znati kako da je OPERETE da bi vas ona i dalje ŠTITILA

- Prema našim podacima, a u kombinaciji s drugim simptomima, kod osoba sa gubitkom čula mirisa verovatnoća oboljevanja od Kovid-19 je tri puta veća, pa je zato potrebno da se takve osobe samoizoluju tokom sedam dana kako bi se smanjilo širenje zaraze - istakao je profesor sa ovog koledža Tim Spektor.

Ovo opažanje navelo je naučnike na zaključak da je gubitak čula mirisa, pre nego visoka temperatura, najizraženiji simptom inficiranosti virusom. Naučnici su u daljem istraživanju napravili model koji omogućava da se odredi, na osnovu koje kombinacije simptoma se može preciznije prognozirati da je osoba zaražena Kovidom-19. Među tim simptomima izdvajaju se gubitak čula mirisa i ukusa, visoka temperatura, suvi kašalj, malaksalost, dijareja, bol u stomaku i gubitak apetita.

OBRATITE PAŽNjU I NA OČI

Kako se navodi, da osobe inficirane Kovidom-19 gube sposobnost prepoznavanja mirisa, naučnici su saopštili krajem marta.

Pročitajte još: Možda ste već preležali virus korona, a da to niste znali: Ovo je osam JASNIH ZNAKOVA da se vaš organizam sam izborio sa njim

Istovremeno, po mišljenju stručnjaka Britanskog udruženja za otorinolaringologiju, ovaj simptom može biti znak i zaraze nekim drugim tipom virusa korona, a ne SARS-CoV-2O.

Naučnici savetuju da se pažnja takođe obrati na stanje očiju. Američki stručnjaci pojasnili su da iritacija očiju i neugodan osećaj mogu biti znak upalnog procesa u organizmu, prouzrokovanog koronavirusom.

(rs.sputniknews.com)