Maske pale i među kolegama: Kako je vanredno stanje testiralo prijateljstva s posla

T. LOŠ

ponedeljak, 08. 06. 2020. u 11:18

Маске пале и међу колегама: Како је ванредно стање тестирало пријатељства с посла

Ilustracija / Foto Depositphotos

Vanredno stanje moglo je da pokaže pravu sliku odnosa među ljudima iz iste firme. Treba da se zapitamo ko nam je tokom prethodna dva-tri meseca nedostajao iz kancelarije, na koga smo mislili

TOKOM trajanja vanrednog stanja većina je radila od kuće, pa je tako i svakodnevno viđanje sa kolegama postalo nemoguće. Saradnja je svedena na telefonske i internet sastanke i dogovore, što je nekima prijalo, a nekima su nedostajali razgovori uživo. Dva meseca ovakvog poslovnog "života" stavila su na test odnos sa kolegama, pre svega onih koji su govorili ili osećali da su više od toga.

Na koji način je korona "umešala prste" i u prijateljstvo među osobama koje dele radni prostor, objašnjava nam Marija Vicković, psiholog i psihoterapeut.

Sagovornica "Novosti" kaže da je vanredno stanje moglo da pokaže pravu sliku odnosa među ljudima iz iste firme. I predlaže nam da se zapitamo ko nam je tokom prethodna dva-tri meseca nedostajao iz kancelarije, na koga smo mislili, koga smo jedva čekali da vidimo.

- Tako ćete sami dobiti odgovor na pitanje - koga zaista simpatišete, doživljavate bliskim, uživate u njegovom društvu, računate na njega, spremni ste da mu uvek pomognete i srećni ste što ga imate - kaže psiholog. - To su, dakle, osobe koje su vam zaista više od kolega, jer čim je tu faktor nedostajanje i čim mislite na njih, znači da postoje emocije. A gde su osećanja, tu nije samo ista profesija i deljenje radnih zadataka. Kada nekog svakog dana viđate, često nemate ni vremena ni povoda da razmišljate o tom odnosu, da ga posmatrate i procenjujete. Sada je bila idealna situacija za analizu.

Ovo je istovremeno moglo da pokaže i do koga vam nije preterano stalo.

- Ljudi koje nijednom niste pozvali ili jeste jer ste službeno morali, a ne zato što ste imali želju da ih čujete i pitate kako su i šta rade su vam sasvim izvesno samo kolege. To ne mora da znači ništa loše, naprotiv. Lepo je imati čist kolegijalan odnos sa nekim. Ukoliko ste ih i ranije tako doživljavali i niste se družili van posla, ovo je samo potvrdilo vašu jasnu vezu. Ali maske su sada mogle da padnu među onim "prijateljstvima" sa posla za koja ste mislili da su jača, da radite sa nekim ko vam je blizak, kome možete da se poverite ili da se zabavite van radnog mesta. Ako ste njih tokom vanrednog stanja "zaboravili", odnosno niste imali želju da ih čujete i vidite, ili vas oni nijednom nisu pozvali, uz opravdanje da nisu imali vremena, jasno vam je da to nije prijateljstvo. Možemo da se privremeno "udaljimo" iz stvarnosti, da smanjimo socijalni život kada nam okolnosti to nametnu ili kada sami osetimo zamor od druženja, ali pravi prijatelji se i tada čuvaju i prepoznaju. Ovo je bio trenutak za prirodno raščišćavanje, što je uvek dobrodošlo u životu i od toga ne treba bežati niti pred tim zatvarati oči - poručuje Vickovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije