Brza i laka pasta, gotova za tren oka: Makarone sa belim lukom i maslinovim uljem
31. 01. 2020. u 08:50
Evo još nekih recepata za jela sa belim lukom. Napravite: ukusne bruskete, ćufte, kotlete sa krompirom
Depositphotos
PASTA ZA TREN OKA
Potrebno je:
* 250 g paste
* čen belog luka
* 250 g pilećih prsa
* 2 kašike maslinovog ulja
* 4 paradajza
* 2 šoljice bosiljka
* malo putera
* 2 kašičice parmezana
* so, biber
Na sitno iseckanom belom luku i puteru izdinstajte piletinu iseckanu na komadiće, pa dodajte paradajz isečen na krupne kolutove. Skuvajte pastu i kada je ocedite pomešajte je sa mesom i iseckanim bosiljkom. Pospite parmezanom i služite toplo.
BRUSKETI ZA SVAKU PRILIKU
Potrebno je:
* 200 g putera
* 4 čena belog luka
* francuski hleb ili baget
* 200 g kačkavalja
* 4 paradajza
Rastopljen puter pomešajte sa iseckanim peršunom i zgnječenim belim lukom. Isecite uzdužno kriške hleba, premažite ih namazom, po vrhu stavite kolutove paradajza, poređajte bruskete u pleh i prekrijte aluminijumskom folijom. U zagrejanoj rerni ih pecite oko desetak minuta. Izvadite ih, skinite foliju, pospite bruskete kačkavaljem i vratite u rernu da se peku još nekoliko minuta.

DOMAĆE ĆUFTE
Potrebno je:
* 500 g mlevenog mesa
* 5 čenova belog luka
* glavica crnog luka
* jaje
* 3 kašike prezli
* 2 dl soka od paradajza
* so, biber
* suvi biljni začin
* peršun
* kašičica sode bikarbone
Meso sjedinite sa jajetom, pa dodajte sitno iseckani crni i izgnječen beli luk, sodu bikarbonu, so, biber i biljni začin. Ostavite da odstoji 20 minuta, pa od smese oblikujte loptice i uvaljajte svaku u prezle. Stavite ćufte da se prže u zagrejanom ulju. Pred kraj prženja nalijte sok od paradajza, pa ostavite da se ćufte krčkaju na tihoj vatri desetak minuta.

KOTLETI SA KROMPIROM
Potrebno je:
* kilogram prasećeg mesa
* kilogram krompira
* 4 čena belog luka
* grančica ruzmarina
* so, suvi biljni začin
* ruzmarin
Kotlete mesa začinite i ostavite preko noći da odstoje u frižideru. Zasecite svako parče i u njega ubacite komadiće belog luka, premažite mašću i stavite u pleh za pečenje. Prelijte vodom i stavite da se peče oko pola sata na 180 stepeni. Dodajte krompir sa malo ruzmarina, pa pecite još sat vremena.
