PASTA ZA TREN OKA

Potrebno je:

* 250 g paste

* čen belog luka

* 250 g pilećih prsa

* 2 kašike maslinovog ulja

* 4 paradajza

* 2 šoljice bosiljka

* malo putera

* 2 kašičice parmezana

* so, biber

Na sitno iseckanom belom luku i puteru izdinstajte piletinu iseckanu na komadiće, pa dodajte paradajz isečen na krupne kolutove. Skuvajte pastu i kada je ocedite pomešajte je sa mesom i iseckanim bosiljkom. Pospite parmezanom i služite toplo.

BRUSKETI ZA SVAKU PRILIKU

Potrebno je:

* 200 g putera

* 4 čena belog luka

* francuski hleb ili baget

* 200 g kačkavalja

* 4 paradajza

Rastopljen puter pomešajte sa iseckanim peršunom i zgnječenim belim lukom. Isecite uzdužno kriške hleba, premažite ih namazom, po vrhu stavite kolutove paradajza, poređajte bruskete u pleh i prekrijte aluminijumskom folijom. U zagrejanoj rerni ih pecite oko desetak minuta. Izvadite ih, skinite foliju, pospite bruskete kačkavaljem i vratite u rernu da se peku još nekoliko minuta.


DOMAĆE ĆUFTE

Potrebno je:

* 500 g mlevenog mesa

* 5 čenova belog luka

* glavica crnog luka

* jaje

* 3 kašike prezli

* 2 dl soka od paradajza

* so, biber

* suvi biljni začin

* peršun

* kašičica sode bikarbone

Meso sjedinite sa jajetom, pa dodajte sitno iseckani crni i izgnječen beli luk, sodu bikarbonu, so, biber i biljni začin. Ostavite da odstoji 20 minuta, pa od smese oblikujte loptice i uvaljajte svaku u prezle. Stavite ćufte da se prže u zagrejanom ulju. Pred kraj prženja nalijte sok od paradajza, pa ostavite da se ćufte krčkaju na tihoj vatri desetak minuta.


KOTLETI SA KROMPIROM

Potrebno je:

* kilogram prasećeg mesa

* kilogram krompira

* 4 čena belog luka

* grančica ruzmarina

* so, suvi biljni začin

* ruzmarin

Kotlete mesa začinite i ostavite preko noći da odstoje u frižideru. Zasecite svako parče i u njega ubacite komadiće belog luka, premažite mašću i stavite u pleh za pečenje. Prelijte vodom i stavite da se peče oko pola sata na 180 stepeni. Dodajte krompir sa malo ruzmarina, pa pecite još sat vremena.