Tradicionalna božićna česnica
05. 01. 2016. u 10:00
Običaj je da se na Božić sprema česnica, pa evo jednog tradicionalnog recepta
OBIČAJ je da se na Božić sprema česnica, pa evo jednog tradicionalnog recepta.
Sastojci: 600 g brašna, kašika ulja, malo svete vodice, malo soli, jaja ili med
U posudu za mešenje sipajte brašno, prstohvat soli, svetu vodicu, pa postepeno dolijte običnu vodu i umesite tako da testo ne bude ni previše tvrdo ni meko. U umešeno testo obavezno stavite novčić, a mnogi tradicionalno ubacuju i iverak od badnjaka, dren i zrno pšenice ili kukuruza, koji simbolizuju božji blagoslov za onoga u čijem se komadu nađu. Testo stavite u podmazanu tepsiju, rastanjite rukama, možete da je ukrasite detaljima od testa (krstićima, pletenicama), pecite je na 200 stepeni. Kada bude gotova, premažite je jajetom ili medom.
dana
05.01.2016. 20:08
Tacnu kolicinu vode i brasna za tacan recept. Mlade osobe koje prvi put prave cesnicu nece se snaci bez tacne kolicine navedenih sastojaka.
Komentari (1)