Jedinstvena izložba u Muzeju Novog Sada: Večni Rim kao inspiracija (FOTO)

J. SIMIĆ

30. 06. 2020. u 22:48

Reč je o 33 umetnička dela koja se protežu na 19 vekova, iz Fondacije “Santareli“

Јединствена изложба у Музеју Новог Сада: Вечни Рим као инспирација (ФОТО)

Sa otvaranja postavke remek-dela rimskog vajarstva Foto J. Pap

U VREMENU pandemije, mada nepotvrđen od Svetske zdravstvene organizacije, jedan od najjačih lekova protiv virusa korona jesu kultura i umetnost, te verujem da će poseta izložbi Roma aeterna (večni Rim) u Muzeju grada Novog Sada, svakom ljubitelju umetnosti ojačati imunitet - poručio je ministar za kulturu i informisanje u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević u Novom Sadu na otvaranju nesvakidašnje postavke remek-dela rimskog vajarstva.

Reč je o 33 umetnička dela koja se protežu na 19 vekova a potiču iz Fondacije "Dino i Ernesta Santareli", društveno-korisne neprofitne organizacije koja podstiče širenje znanja iz italijanske istorije umetnosti širom sveta. Izbor eksponata od mermera, alabastera i porfira za ovu postavku načinila je kustoskinja Danijela Riči. Novosadska publika imaće priliku da ih pogleda do 11. septembra.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da kada se bilo gde u svetu izgovore reči "večni grad" zna se da je reč o Rimu.

- Rimljani su imali izreku da svi putevi vode u Rim, a u naredna dva meseca put umetnosti za Rim ići će preko Novog Sada - Evropske prestonice kulture. Čast nam je što će ova izložba biti predstavljena u Muzeju grada Novog Sada, jer će unaprediti kulturnu ponudu, u nesvakidašnjim okolnostima koje su nas zadesile - rekao je novosadski gradonačelnik.

Ambasador Italije, NJegova ekselencija Karlo Lo Kaš, obratio se poklonicima italijanske umetnosti na srpskom jeziku, rekavši da se izložba realizuje u okviru snažnih odnosa Srbije i Italije na polju kulture.

U sličnom tonu govorili su i Vesna Iković, direktorka novosadskog Muzeja, Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza, Rikardo Anderi, predstavnik Global Project Consultinga i Đorđo Markeđani, predsednik "DDOR osiguranja", pod čijim pokroviteljstvom je izložba "doputovala" u Novi Sad.


PORTRET KRALJICE KLEOPATRE

IZLOŽBA sadrži i raritete poput portreta kraljice Kleopatre Sedme, zatim niz muških bista, glavu sveštenika svrstanu među najbolje skulpture Palmire, monumentalnu konjaničku statuu orijentalnog strelca, torzo Viktorije ili Nike sa Dionisovom glavom na bogatoj osnovi od mermera i, najzad, statuu apostola Svetog Bartolomeja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije