Kućni filmski festival: Počinje nova onlajn manifestacija

R. RADOSAVLjEVIĆ

24. 03. 2020. u 11:14

Кућни филмски фестивал: Почиње нова онлајн манифестација

"Optužujem" Foto Promo

Dramom "Optužujem" slavnog reditelja Romana Polanskog u petak počinje nova onlajn manifestacija. Besplatni hitovi sa crvenog tepiha Berlina, Kana, Venecije, Amsterdama
U JEKU borbe sa pandemijom virusa korona, svetskoj onlajn kulturnoj sceni koja želi da ulije optimizam pridružili su se i naši distributeri i prikazivači - CF MegaCom Film, "Kombank dvorana", CineGrand i bioskop "Vilin grad" koncipirali su besplatan kućni filmski festival.

Novu dvonedeljnu "manifestaciju" koja će se odvijati pod naslovom "Moj off online filmski festival", u petak, 27. marta u 21 sat, na sajtu mojoff.net, otvara film "Optužujem" Romana Polanskog. Ova drama o čuvenoj političkoj aferi s kraja 19. veka donela je Polanskom Srebrnog lava na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji i FIPRESCI nagradu žirija, nedavno i tri prestižne nagrade "Cezar", a mi smo je premijerno videli na upravo završenom Festu.

Kako osnivači novog onlajn festivala ističu u saopštenju za javnost, on nastaje u ovim teškim vremenima sa ciljem da nastavi svoj kulturni život i ubuduće, i da poklonicima sedme umetnosti pruži novi izazov i mogućnost savremenog praćenja festivalskih, autorskih i komercijalnih filmova.

Do 10. aprila, na jednoj virtuelnoj "lokaciji", publika će imati priliku da vidi 65 igranih i dokumentarnih filmova, među kojima su najnovija i najnagrađivanija ostvarenja svetske kinematografije koja su obeležila festivalsku scenu u 2019. i 2020.

Reč je o filmovima pristiglim sa crvenog tepiha Berlina, Kana, Venecije, kao i sa najznačajnijih dokumentarnih festivala, poput IDFA u Amsterdamu i CPH DOX u Kopenhagenu. Selekcija ima dve programske celine, dnevno će se prikazivati po tri premijere i po tri reprizna filma, uključujući i specijalne retrospektive najvećih filmskih autora i njihovih kultnih ostvarenja u mini-ciklusima. Neki od filmova u ovom izboru imali su svetske onlajn premijere, neki su osvojili Oskar, poput komedije "Parazit", a deo ovih prestižnih naslova premijerno je prikazan na nedavno završenom 48. Festu i na 25. Festivalu autorskog filma (FAF). Među njima su drame "Nevidljiv život" koja je osvojila nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji film, i "Martin Eden", nagrađena novoustanovljenom nagradom FAF "Gordan Mihić" za najbolji scenario.

"Nevidljivi život"

"Parazit"


ŽIRI I PUBLIKA

KAKO ističu naši distributeri i prikazivači, nova "manifestacija" nije platforma za gledanje filmova, već pravi onlajn filmski festival, i gledaoci će moći da prate program samo u određenim terminima u toku dana. On će imati pet celina - "Velikani filma", "Kids fest predstavlja", "Porodična avantura", "Dokumentarni vrhunci", i "Viđeno Neviđeno". Pristup festivalu, pored filmofila u Srbiji, imaće i gledaoci u Crnoj Gori i BiH, a na kraju će biti proglašeni i pobednici o kojima će odlučivati žiri i sama publika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije