BIOGRAFSKI film "Tesla" Majkla Alemereide o velikom srpskom naučniku premijerno je prikazan na "Sandens film festivalu", a kritičari su puni hvale za Itana Houka, ocenjujući da je odlično dočarao ovog pronalazača. Mada se festival zatvara 2. februara, "Tesla" je već dobio nagradu Fondacije Alfred P. Sloun.

Genija iz Smiljana Houk predstavlja kao društveno nespretnog čoveka, čije ideje i iskrenu nameru da poboljša svet, niko ne uzima za ozbiljno. Zvezda "Tvin Piksa" Kajl Meklahlan igra Teslinog suparnika Tomasa Edisona, Džim Gafigan njegovog drugog rivala Džordža Vestinghausa, a u filmu se pojavljuju i dve dame, slavna glumica Sara Bernar (u tumačenju Rebeke Dajan) i kao narator Eva Morgan (Iv Hjuson), ćerka čuvenog biznismena i Teslinog mecene Džej Pi Morgana.

Almereidin film, međutim, nije klasična biografija, već šetnja kroz prošlost i sadašnjost, pokazujući gledaocima domete Teslinih izuma, bez kojih je nezamisliv savremeni svet. Dok priča o događajima iz Teslinog života, Eva Morgan u rukama drži "mekbuk", Edison priča preko mobilnog, a ulicama jezdi električni automobil "tesla".

- Nikola Tesla je mnogo popularniji danas nego što je bio kada je umro, bez dinara, u njujorškom hotelu 1943. On je bio čovek daleke budućnosti koji je govorio o neograničenoj, "čistoj" energiji elektromagnetnih talasa u vreme kada se struja dobijala preradom nafte i uglja. Danas, kad temperature rastu, Tesla je postao simbol "nespretnog" spasioca čovečanstva, simbol propuštenih prilika, naučnik koga su maltretirali i varali gotovo svi biznismeni sa kojima je sarađivao, uglavnom pripadnici velikih konglomerata - tvrdi Ejmi Nikolson, kritičar "Varajetija".

PROČITAJTE JOŠ: Susreti varoških pozorišta Srbije: „Milivojev štap i šešir“ od 24. februara

Ugledni "Holivud riporter" primećuje da je Tesli u ranijoj istoriji učinjena nepravda, ali da je došlo vreme da se ona ispravi.

- Nikola Tesla je sanjao o svetu u kome mi danas živimo - piše kritičar ovog magazina, i napominje da Teslina skromnost nije imala šanse u borbi sa Edisonovom ambicijom i egom, ali da je svet danas na Teslinoj strani.

PRVI SANjAR

GLUMAC Itan Houk i sam je priznao da o srpskom naučniku nije znao mnogo toga, izuzimajući neke opšte stvari i, naravno, rivalstvo sa Edisonom.


Meklahlan kao Edison

- Otkako je Ilon Mask kao znak svog divljenja svoje električne automobile nazvao "tesla" ovaj naučnik je postao mnogo poznatiji široj javnosti, ali i dalje, nažalost, nedovoljno. Jer, dugujemo mu mnogo toga, bežičnu energiju, ali i internet. Tesla je bio prvi sanjar koji je sanjao stvari koje su sada naša stvarnost - kazao je Houk.