„Svaki glumac mora da ode uz aplauz“: Neda Arnerić ispraćena na večni počinak

Jelena Banjanin

subota, 18. 01. 2020. u 17:09

„Сваки глумац мора да оде уз аплауз“: Неда Арнерић испраћена на вечни починак

Foto: P. Milošević

Naša slavna glumica u subotu u kapeli na Novom groblju ispraćena na kremaciju. Ispraćaju prisustvovali članovi porodice, kolege, prijatelji i poštovaoci

SVAKI glumac mora da ode uz aplauz!

Rekla je to Elizabeta Đorevska, sa suzama u očima, u kapeli na Novom groblju, gde je naša proslavljena glumica Neda Arnerić u subotu ispraćena na večni počinak. Višeminutni aplauz prekinuo je tišinu u prepunoj sali za kremaciju. Urna sa posmrtnim ostacima naše dive biće položena u Aleji zaslužnih građana.

Članovi Nedine porodice, brat Predrag Miša Arnerić i njegova supruga Tatjana, kao i bratanac Filip, uz porodicu njenog pokojnog supruga Milorada Mešterovića, stajali su nemo kraj odra primajući saučešća od Nedinih kolega, prijatelja i poštovalaca.

Raskošni buketi belih kala i crvenih ruža bili su oko kovčega, a na čelu je bio venac Jugoslovenske kinoteke na kojem je pisalo: "Poslednji pozdrav za našu Nedu".

Od drage koleginice došli su da se oproste Branka Petrić, Anica Dobra, Branko Cvejić, Dubravko Jovanović, Branislav Trifunović, Miodrag Miki Krstović, Milena Pavlović, Ivica Klemenc, kao i bivši i sadašnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović i Jugoslav Pantelić. Među prisutnima viđeni su i Ružica Đinđić, kompozitor Zoran Simjanović, kao i Nedin prvi suprug, reditelj Dejan Karaklajić, koji je doneo veliki venac sa belim cvećem.

PROČITAJTE JOŠ - Preminula Neda Arnerić


Kad je aplauz utihnuo, a kovčeg počeo da se spušta, prva je Beti Đorevskoj prišla Anica Dobra i dugo je grlila sa suzama u očima. Potom se ožalošćenom skupu obratio Ivica Klemenc, rekavši samo: "Neka joj je večna slava".

Oproštajnih govora nije bilo, jer su se od Nede sa mnogo lepih reči oprostili na komemoraciji održanoj u četvrtak u Jugoslovenskoj kinoteci. Tada je najavljeno da će biti upriličena velika retrospektiva Nedinog stvaralaštva u okviru predstojećeg Festa.

Slavna srpska i jugoslovenska glumica Neda Arnerić preminula je u petak, 10. januara, u 67. godini, u svom stanu u Beogradu. Diva domaćeg glumišta u karijeri dugoj pola veka snimila je više od 150 igranih i TV filmova i serija, a odigrala i preko četrdeset uloga u pozorištu.


Foto P.Milošević


Pred kamere je prvi put stala sa 13 godina, u filmu "San" Puriše Đorđevića, još 1966. godine, a na sceni je debitovala dve godine kasnije u Dečjem pozorištu "Boško Buha". Zaigrala je u kineskoj bajci "Crveno i plavo" tako što je zamenila glumicu Olju Grastić. Poslednje aplauze za života Neda je dobila pre samo nekoliko nedelja, i to upravo od najmlađe publike u pozorištu "Puž". Pred sam kraj prošle godine tu je premijerno postavljena "Aleksa u zemlji čuda", u kojoj je Neda bila zla dvorska dama.

Ime Nede Arnerić prvenstveno se vezuje za mnogobrojne

Foto P.Miloševićfilmove u kojima je tumačila zapažene uloge. Za lik Delfine u filmu "Ispravi se Delfina" 1977. godine, Aleksandra Đurčinova, dobila je "Srebrnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli, kao i priznanje "Carica Teodora" na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. Dobitnica je i "Zlatne arene" u Puli (1988) za ulogu u filmu "Haloa - praznik kurvi", Lordana Zafranovića. Pored mnogobrojnih priznanja, najviše se radovala nagradi "Pavle Vuisić" za životno delo.

Od vesti o njenoj smrti, koja je šokirala sve, njene kolege i poštovaoci su cele protekle nedelje birali najlepše reči oproštaja od naše velike glumice. Sve to bi moglo, možda, da se sažme u reči našeg akademika Duška Kovačevića, da će ona ostati večni simbol mladosti i lepote.

Foto P.Milošević


Foto P.Milošević
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije