Promovisana Bećkovićeva dela 100 mojih portreta i Mojih 80: Uz Matiju otkrivamo moć srpskog jezika (FOTO/VIDEO)

Jelena Banjanin

15. 12. 2019. u 07:40

Промовисана Бећковићева дела 100 мојих портрета и Мојих 80: Уз Матију откривамо моћ српског језика (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N.Skenderija

Promovisana dela "100 mojih portreta" i "Mojih 80" u izdanju "Novosti"
PESNIČKO veče akademika Matije Bećkovića, na kojem su promovisana njegova dela "100 mojih portreta" i "Mojih 80" u izdanju Kompanije "Novosti", održano je u subotu uveče u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

- Oni koje sam opevao većinom nisu na ovom svetu, a oni koje ću tek opevati bili su u publici. Jedna knjiga je plava, dok je druga crvena. Iduće godine ću u "Novostima" objaviti i jednu belu da imamo celu trobojku - kazao je Bećković.

Na promociji, pod nazivom "Ja - to jesu drugi", bilo je reči upravo o delima, koja su Bećkovićevi pesnički memoari, a i proslavljen je pesnikov osamdeseti rođendan.

- Matijinom književnom i poetskom daru i delu se već decenijama divimo. Čitajući njegove knjige osećamo se uzvišeno, bilo da se u tom bogatstvu ironije, smeha, duhovitog i haosa, koji se majstorski smenjuju i prepliću, bilo da nam izazivaju suze - kazao je glavni i odgovorni urednik "Novosti" Milorad Vučelić.

- Slušajući Bećkovića postajemo svesni naše velike istorijske tradicije, okolnosti i ponovo otkrivamo bogatstvo i neograničene i neslućene moći srpskog jezika. Uz Matiju lakše živimo i sa našim manama, kojima se on ponekad ruga, ali samo onda kada su one obične, male i oprostive.


Foto: N.Skenderija


Istovremeno znamo da nas zbog velikih prestupa i namere da ih počinimo čeka opomena i teška reč osude u istom tom veličanstvenom delu. Koliko je Matijino stvaralaštvo postalo neraskidiv deo naših života i prožimanog iskustva, da ga često ne prepoznajemo kao njegovo nego ga nesvesno i potajno pripisujemo sebi i svima nama. Delo najvećeg pesnika postalo je podrazumevajuća narodna umotvorina. Sadržajno to je delo i pamet celog srpskog naroda.

Foto: N.Skenderija

RED ZA POTPISPOSLE nekoliko sati slušanja nezaboravne poezije Matije Bećkovića, publika je pohrlila da kupi knjige "100 mojih portreta" i "Mojih 80". Vrlo brzo se napravio red u holu ispred Velike dvorane Kolarca, ali je autor strpljivo svima potpisao oba izdanja.

U kratkom filmu, koji je prikazan na promociji, o dragom prijatelju govorili su Milo Lompar, Dragan Hamović, Duško Kovačević, Vladimir Kecmanović, Radovan Beli Marković i mnogi drugi. Rekli su za njega da je autentična književna pojava, da je epski širok, ali jezgrovit, da spada među retke pesnike koji pišu bolje od sebi najboljeg...

- Matija je sigurno rođen kao pesnik. To se najbolje vidi po tome što je njegova poezija potpuno osobena. Ni na koga i ni na šta ne liči, osim na njega. I kada čujemo stih, odmah znamo da je to Matija - rekla je u filmu Vida Ognjenović. - On je uspeo da se otkloni od svakog šablona tako što je najpre, možemo reći, izmislio svoj jezik. Naime, poetizovao je neke starije arhaične reči i rečenične sklopove, koje je pronašao u dijalektu. Njemu
ništa ne može promaći i to se vidi u njegovoj poeziji. Može se reći i da je Matija svom delu obezbedio svevremenost. Svako ko pokuša da oponaša Matiju Bećkovića na pogrešnom je putu, jer to nije moguće.

Direktorka izdavačkog sektora "Novosti" Jelena Jovović, rekla je da su u nizu 20 vrednih i čitanih naslova Bećkovićeva dela medalje koje sa ponosom ističemo.

Foto: N.Skenderija


Pred kamerom glumac Petar Božović se prisetio rada na monodrami "Reče mi jedan čoek", kada ga je jedna rođaka na položaju upozorila rečima da je Matija sve pokrao od naroda. Shvatio sam, kaže Božović, da je ta krađa, ako ne spasla, onda bar usporila propadanje našeg jezika i još uvek to čini.

Foto: N.Skenderija


Svečanosti su prisustvovali ministar Nenad Popović, bivši ruski ambasador Aleksandar Čepurin, Manojlo Vukotić, Dušan Savić i Marina Rajević, Dragan Jovanović Danilov, Radomir Uljarević, Dragan Hamović, Mirjana Bobić Mojsilović, Ljiljana Kapor, Dragan Tapušković ...

Foto: N.SkenderijaEMIR Kusturica: Zna da probudi emociju

- Matija Bećković je najoštroumniji predstavnik među pesnicima i jedan od najznačajnijih u književnosti. Jedan je od retkih koji potvrđuje pravilio da na Balkanu svi individualni projekti prolaze, a ono što si zamislio kao opšti obrazac upravo propada. Kada pogledate njegovu biografiju videćete uspon ideje o poeziji, koja je započela najromatičnim i najzanosnim ljubavnim poemama. Kada se tek pojavio, Bećković je znao da probudi emociju i da nas sve rasplače. Matija je jedan od onih velikih koji je uspeo da opstane dugi niz godina i koji je naučio da nas raduje. Svoj život je posvetio tome. Malo nas je ko ushitio kao Matija Bećković - kazao je Emir Kusturica.


Foto: N.Skenderija
Nedan Popović: Jezik dušom obogatio
BEĆKOVIĆ je među najvećim srpskim pesnicima. Čovek koji je najlepši jezik dušom još obogatio. Zaista je bilo uživanje slušati ga. Želim da mu za osamdeseti rođendan Gospod da, još na mnogaja ljeta, dobrog zdravlja i sreće.

Foto: N.Skenderija


Aleksandar Čepurin: Filozof i patriota
MATIJA je veliki srpski pesnik sa političkim stavom i sa osećajem za humor. Zato je publici interesantno da ga sluša. Bećković je i veliki filozof i patriota. Bilo je veliko zadovoljstvo gledati ga kao umetnika na velikoj sceni.


Foto: N.Skenderija
Dušan Savić: Pesma kao orden
VELIKA je čast što je Matija bio inspirisan da napiše pesmu o meni. Zato kažem da sam dobio orden Matije Bećkovića osamdesetog reda. Iznenadio sam se jer nisam znao da će baš nju čitati. Prijalo mi je, ali najlepša je bila reakcija publike.

Foto: N.SkenderijaDragan Jovanović Danilov: Mladićka snaga

NEMA ni u većim kulturama takvih pesnika koji u osamdesetoj godini pevaju sa takvom mladićkom snagom. Najveću vrednost njegovog dela i pojave vidim u tome što je poeziju vratio mitskom, magijskom poreklu. Ono što je čitao je njegova antologija.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije