Psovanje publike - šesti put: Uoči dodele Nobelove nagrade Handkeu, velikom piscu i prijatelju našeg naroda

V. V. S.

03. 12. 2019. u 00:40

Псовање публике - шести пут: Уочи доделе Нобелове награде Хандкеу, великом писцу и пријатељу нашег народа
Svaka nova generacija (još od 1999) u postavci istog reditelja, igra isti naslov, koji je deo "gvozdenog repertoara" kuće

PRVI Handkeov pozorišni komad, "Psovanje publike" (napisan 1966. godine), u utorak, 3. decembra će biti izveden šesti put na sceni KPGT, u novoj podeli i režiji Ljubiše Ristića. Jer, svaka nova generacija (još od 1999) u postavci istog reditelja, igra isti naslov, koji je deo "gvozdenog repertoara" kuće.

Zato su svi mladi glumci koji su prošli kroz KPGT izvodili "Psovanje publike" - kao neku vrstu manifesta. Kako kaže reditelj, u ovom tekstu Handke se obračunava sa avangardom 20. veka i stavlja tačku na teatar kakav je bio do šezdesetih godina, preispituje sve od Aristotela do Brehta, najavljujući novu eru pozorišta kakvo danas poznajemo.

Pročitajte još -Nobelovac Peter Handke za „Novosti“: Drago mi je što su Srbi srećni zbog mene

- Eto, već šesti put ovaj revolucionarni komad, pisca koji će 10. decembra primiti u Stokholmu Nobelovu nagradu za književnost, izlazi pred publiku u Beogradu nošen poletom i entuzijazmom pozorišne omladine. Bez obzira na to što ga nijedno naše pozorište ne igra i što ga naši izdavači jedva štampaju, računajući valjda da je on nekakav belosvetski čudak koji "brani Srbe" (a zaboravljajući da je on najznačajniji živi dramski pisac i jedan od nekoliko najvećih živih pisaca uopšte), kako na opšte iznenađenje ovdašnje i svetske javnosti misli i Nobelov komitet - ističe Ljubiša Ristić. - U čast svoga pisca i u skromnom pokušaju spasavanja obraza naše kulture, Pozorište KPGT, počev od 4. decembra igra ovog meseca četiri puta "Psovanje publike", a dva puta Šekspirovog "Ričarda Trećeg" i Fejdoovu "Bubu u uhu".

Inače, zanimljivo je da je Handkeov prvi komad Ljubiša Ristić gledao još kao student režije: u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja, u čuvenom Rasovom pozorištu. Postavio ga je Pit Teslić (sa četvoro mladih glumaca), ubrzo posle praizvedbe u Frankfurtu.

SEZONA JEDNOG AUTORA

PRE dve decenije, u pozorištu KPGT, održana je sezona Petera Handkea i izvedeno pet predstava po njegovim delima: "Užas praznine" u režiji Filipa Gajića, "Kaspar" (Saša Gabrić), "Zimsko putovanje do reka" (Jug Radivojević), "Kas preko Bodenskog jezera" (Duško Anđić) i "Psovanje publike" s Ristićevim potpisom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije