Handke posle Nobela: Fantastično, da se ne raduju samo zbog Đokovića!

Goran Čvorović

10. 10. 2019. u 22:36

Kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu za književnost, Peter Handke je ogrnuo sako i izašao u redovnu šetnju šumom

Хандке после Нобела: Фантастично, да се не радују само због Ђоковића!

Peter Handke AP Photo

PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

KADA je saznao da je dobio Nobelovu nagradu za književnost, Peter Handke je ogrnuo sako i izašao u svoju redovnu šetnju šumom pored kuće u kojoj živi. Sve svoje misli poneo je sa sobom. Mobilni telefon nema, ne koristi mejl.

Za to vreme, u Šavilu, u jugozapadnom pariskom predgrađu, telefon nije prestajao da zvoni. Iako nije bio tu, veza je, zbog tuđih poziva, neprestano bila zauzeta. Svi su hteli da mu čestitaju, podrže ga, odaju mu počast za nagradu i sve ono što je preživeo na putu do nje.

Konačno, posle nekoliko sati, začuo se glas s druge strane slušalice.

- Možemo li da se čujemo sutra, molim vas, preumoran sam - bilo je prvo što je izgovorio nobelovac tihim i iznurenim glasom, zatečen onim što se dogodilo, ophrvan velikom vešću, ali se odmah predomislio kada je shvatio da poziv dolazi od srpskog novinara.

* Neizbežno pitanje: kako se osećate u ovom trenutku?

- Veoma sam zahvalan, ne samo zbog nagrade, već i zbog moje majke, zbog prirode i mog rada. Fantastično je - odgovorio je Handke.

* Smatrali ste da nikada nećete dobiti Nobelovu nagradu, zato što ste uz Srbe, ali da ne žalite zbog toga. Ipak, čudo se dogodilo?

- Tačno tako! Uopšte nisam verovao u to. Rekao sam sebi da to nije moguće. Ali, sve se to događa u glavi. Uvek očekujemo da ćemo biti kažnjeni. Ponekad se, ipak, dešava obrnuto, kao što se to dogodilo danas.

* Jeste li više iznenađeni ili srećni?

- Pre svega smiren.

* Šta ste radili kada ste saznali da ste dobili Nobelovu nagradu?

- Obavio sam svoju redovnu šetnju šumom!

* Je li ovom nagradom Nobelov komitet postao ponovo ono što bi trebalo da bude?

- Iskreno, nisam je uopšte očekivao. Sve je iznenađujuće i veoma hrabro, to što su uradili.

* To je i dokaz da ste uradili dobru stvar u svom životu?

- Nisu mi potrebni dokazi. Moje delo je tu.

* Znate li da su Srbi veoma srećni zbog vas?

- Drago mi je! Da se ne raduju samo zbog Đokovića! - vratio se osmeh umornom Handkeu, koji je, zatim, sa francuskog prešao na srpski jezik i poručio: - Doviđenja!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Миро Марковић

11.10.2019. 03:24

Искрено се радујем што је Петер Хандке добио награду за књижевност од Нобелове фондације. Нисам прочитао све његове књиге, али сам успео да прочитам само једну на немачком језику. Он уме веома лепо да уређује његове мисли помоћу реценица, које се лако прате, с обзиром да се све немачке реченице веома дуге и да се глаголи најчешће нађу на самом крају.

Milan

11.10.2019. 05:00

Svaka cast onom tko je imao hrabrosti dodeliti Nobela gospodinu Handkeu, cover koji je u svemu NAJ.

Бекана

11.10.2019. 08:16

Честитам! Награда коначно у праве руке! После вишегодише бламаже Нобеловог комитета и политичких игара.Драго ми је због Хандкеа писца,а пре свега ЧОВЕКА!

Beograd

11.10.2019. 08:21

Bravo gospodinu Hantkeu! Neočekivano s obzirom na piščeve stavove. A piscu ovog teksta hvala za divan, poetičan tekst. Pozdrav

Kojic D Brana

11.10.2019. 08:54

Ovo je dokaz , kad imas svoje uvek ces biti cenjen vise i trajnije nego da nekog ili nesto kopiras imitiras.Vecnaja Slava i Hvala

Наш човек

11.10.2019. 09:06

Од сада се радујемо победама истинских пријатеља и наравно Ђоковића и свих наших успешних спортиста. Поносимо са са свима има!

vera

11.10.2019. 16:37

@Наш човек - A povi što ostavljaju negativne glasove, ko su šiptari ili hrvati?

буки

11.10.2019. 09:53

Радујем се због великог Хандкеа, због нас (Срба), а посебно што се доделом Нобелове награде овом Великом Човеку, свет мења на боље. Да ли је та промена само у Комитету за доделу Нобела, или ће космичка правда вратити Међународно право у живот, видеће се у годинама које долазе.

Bogdan

11.10.2019. 11:17

Peter Handke je odista hrabar covek koji je podrzao Srbe i Srbiju u najtezim vremenima. Hvala mu u ime svekolikog srpskog Naroda. Njegovo delo odlicno poznajem i njegova rana poezija mi je draza i bliza. prozu u prevodu Zarka Radakovica , moram da priznam da sam sa naporom citao. Handke se iscrpljuje u glancanju recenica a onda prevodilac takodje u glancanju prevoda. Dva glancanja u jednom tekstu , za mene je bilo previse. Pogotovu kada izojstaje fabula (pisati o nicemu) u cemu je Handke najveci

Gandi

11.10.2019. 12:37

Radujete se braćo Srbii blago nama Srbima; dobili smo još jednog nobelovca pored Andrića

vera

11.10.2019. 16:35

Malo je reći da smo mi pravi Srbi presrećni. Osećam se kao da je Nobela dobio neki moj rod najrodjeniji. I pored toga što podržava i voli Srbe i Srbiju ( i Republiku Srpsku), i pored toga što je zbog toga žigosan i prosto proterivan - dobio je Nobelovu nagradu. To dovoljno govori o njegovom delu. veći je od svih. Bravo,bravo, bravo.