Paskaljević među filmskom elitom

R. RADOSAVLjEVIĆ

03. 10. 2019. u 08:17

Паскаљевић међу филмском елитом

Goran Paskaljević ,foto Z.Jovanović

Naš slavni reditelj predstavlja Srbiju u Kini. Ovaj poziv je velika čast za našu zemlju i srpsku kinematografiju

KAKO "Novosti" saznaju, naš slavni reditelj Goran Paskaljević predstavljaće Srbiju na visokom filmskom forumu koji organizuje Kina na državnom nivou u okviru inicijative "Pojas i put svile".

Ovaj veliki događaj trajaće od 15. do 20. oktobra i okupiće najpriznatije nezavisne filmske autore iz sveta, dobitnike najprestižnijih nagrada - italijanskog oskarovca Paola Sorentina, kanskog laureata Nurija Bilga Džejlana (Turska), Amira Khana (Indija), čiju karijeru obeležavaju i dve nominacije za Oskar, i Mađida Mađidija, prvog iranskog reditelja nominovanog za Oskar. Zemlju domaćina predstavljaće Jia Zhangke, jedan od najznačajnijih autora kineske i svetske kinematografije.

Paskaljević, čije stvaralaštvo označavaju mnogobrojne nagrade u Berlinu, Kanu, Veneciji, San Sebastijanu..., zajedno sa ovim velikanima biće učesnik okruglog stola sa temom "Doba inovacije filmskog jezika", a u okviru inicijative "Pojas i put svile" organizuje se i "razgovor s majstorima filma".

U komentaru za naš list, on kaže:

- Velika je čast za Srbiju i srpsku kinematografiju da se predstavi na jednom ovakvom događaju, i u društvu takvih autora čija dela obeležavaju savremenu filmsku umetnost. Čast je, naravno, i za mene, i veoma sam obradovan ovim pozivom - ističe Paskaljević, koji je trenutno u Opatiji. - Do ove aktivnosti je došlo, kako su naveli organizatori, iz činjenice da je film nezavisna umetnost s jedinstvenim audio-vizuelnim jezikom, a s druge strane, iz činjenica da mnoge zemlje duž inicijative "Pojas i put svile" imaju duboku filmsku istoriju i bogatu filmsku kulturu. U tom smislu, izdvajanje Srbije među važne zemlje velika je prilika za jačanje saradnje za sve naše filmske stvaraoce.

Pročitajte još - Goran Paskaljević: Čitav svet je danas u strahu

Paskaljević je, inače, već poznat širokoj kineskoj publici, pošto su dva njegova filma, "Tango Argentino" i "Kad svane dan" nedavno prikazana na kineskoj nacionalnoj televiziji.

Scena iz novog filma "Uprkos magli" Foto Promo

Na forumu na kojem će majstori filma pokazati i šarm svog filmskog jezika, i nove ideje za razvoj umetnosti "pokretnih slika" u novom vremenu, po izboru organizatora, biće prikazani inserti iz sedam Paskaljevićevih filmova. Reč je o ostvarenjima "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Poseban tretman", "Bure baruta", "Tuđa Amerika", "Kako je Hari postao drvo", "San zimske noći" i "Zemlja bogova", za koja je dobio svetska priznanja.

Pročitajte još - Goran Paskaljević: Važne su mi sudbine ljudi

Uz ovaj događaj, zanimljivost je i da se on organizuje u gradu Fuzhou, na obali kineskog mora, koji ima više od sedam miliona stanovnika, i u kojem je rođen aktuelni predsednik Si Đinping.

FESTIVALSKE PREMIJERE

PASKALjEVIĆEVO stvaralaštvo obeležava i činjenica da je on reditelj sa ovog prostora koji je najviše snimao u inostranstvu, sa stranim producentima, i tamo, takođe, napravio značajnu karijeru. Njegov novi film "Uprkos magli" gotovo u celini snimljen je u Rimu, na italijanskom jeziku. Posle Kine, Paskaljević putuje na festivale u Valjadolidu (Španija), Goi (Indija), Kartagini (Tunis) gde će njegov novi film biti prikazivan.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marko

04.10.2019. 06:41

Mozda je vrijeme za jo0s jedan film kao sto je bio "Zemaljski dani teku". Jos nisam siguran da li je remek-djelo ili nije, ali sam siguran da je originalan i odlican.