U OVOJ knjizi ćete naći najlepšu misao o tome šta je slika, koja ne postoji u ogromnoj domaćoj i svetskoj literaturi: Nikola Kusovac kaže da je slika "nemo biće". To je jedna od najlepših definicija koje sam pročitao ili čuo, ustvrdio je Đorđe Kadijević, istoričar umetnosti i likovni kritičar, dugogodišnji prijatelj i kolega, u Galeriji RTS, na promociji Kusovčeve reprezentativne monografije izabranih tekstova i eseja, koje je priredio Momčilo Moša Todorović, a objavila "Radionica duše".

Uz predstavljanje luksuznog izdanja, u kome se nalazi 31 tekst (u plodnoj i dugoj karijeri, ovaj istoričar umetnosti, kustos i likovni kritičar objavio je više od 2.000 radova i organizovao 800 izložbi), otvorena je i izložba dela sa Likovnih kolonija RTS-a autora o kojima je pisao tekstove (među njima su, između ostalih, prisustvovali Miloš Šobajić, Jovo Petijević, Dragan Stojkov, Slobodanka Rakić Šefer).


PROČITAJTE JOŠ: VUKOV SABOR: Slava srpskom geniju

- Kusovčeve tekstove rado čitam zbog načina na koji piše: prihvatljivo, razumljivo i efikasno. Piše jednostavno o najtežim temama - naglasio je Kadijević, dodajući da su u knjizi skupljeni njegovi afirmativni tekstovi, a da je Kusovac i oštar kritičar tendencija da se u umetnosti zanemari estetsko.

Prema mišljenju Nikole Mirkova, sa kojim je bio jedan osnivača RTS-ove likovne kolonije na Zlatiboru, Kusovac vešto "mota vreteno našeg slikarstva", a u tekstovima koji su "ubedljivo, otresito i razumljivo sažimanje", reči lete - krilate su. Priređivač Moša Todorović, čija "Radionica duše" slavi tri decenije postojanja, naglasio je da je ovo 22. monografija njihove izdavačke delatnosti, koja ima i svoje elektronsko izdanje, a prati je i DVD.

- Kao kustos Narodnog muzeja trudio sam se da služim svom narodu, i to radim i danas - rekao je Nikola Kusovac na predstavljanju svojih "Odabranih eseja". - Sve što radim je pokušaj da sagledam našu umetnost sa srpskog stanovišta. Kod nas je to stanovište prvi definisao autor "Lamenta nad Beogradom", veliki Miloš Crnjanski, a sada je to preuzeo Milo Lompar. Ja sledim tu liniju, pa su mi po volji oni u čijoj umetnosti ima što manje inostranog zajma.


MISIJA KUSTOSA

NIKOLA je sigurno veoma zaslužan što se profesija kustos pominje kao posebna kategorija vrednosti - istakao je Kadijević. - Do njega, u javnosti nije postojala prava predstava o tome kolike su kustoske zasluge. Njegovi prethodnici držali su se usko svojih profesionalnih obaveza, a on je proširio taj aktivizam i na druge oblasti. Ali baš time je afirmisao ulogu kustosa kao čoveka od istinske kulturne misije.