ВУКОВ САБОР: Слава српском генију

В. Митрић

09. 09. 2019. у 21:20

ВУКОВ САБОР: Слава српском генију

Фото В. Митрић

Програми овогодишњег 86. Вуковог сабора, највеће и најстарије културне светковине код Срба, почело је у понедељак вече у Вуковом дому културе у Лозници
Програми овогодишњег 86. Вуковог сабора, највеће и најстарије културне светковине код Срба, почело је у понедељак вече у Вуковом дому културе у Лозници.


Традиционално манифестације је почела , „Химном Вуку“ .

Лозничани су, потом, уживали у концерту Јадранке Јовановић. Томе је, Галерији „Мина Караџић“ у Вуковом дому културе,отварена изложва „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“, чији су аутори Данка Спасојевић и Ивана Хренко из Народне библиотеке „Стефафан Првовенчани“ у Краљеву.


Напочетку саборовања представљена и књига „Манастир Жича, центар архиепископије, епархије и сабора у средњем веку“ др Драгољуба Даниловића из Историјског архиова града на Ибру.


Садржаји у Лозници, Вуковом Тршићу, Троноши и Београду смењиваће се све недеље, 15. септембра када је завршна светковина на летњој позорници крај Жеравије, недалеко од Вукове спомен куће.


Потврђено је да ће овогодишњи беседник Час да буде овогодишњи саборски беседник припала је нашем прослављеном бити наш славни редитељ Емиру Кустурици.


Прочитајте још: НАЈАВЉЕН 86. ВУКОВ САБОР: Кустурица у улози беседника


На летној позорници, крај Жеравије, у Вуковом родном селу Тршићу, биће изведена представа „Одбегли принц“ по тексту професора др Бошка Сувајџића. Драматуг је Сташа Петровић, а редитељ Дарко Камарит. Играју Љубинка Кларић, Александар Срећковић Кубура, Јоаким Тасић, Иван Заблаћански, Марко Васиљевић, Лепомир Ивковић, Ђорђе Бранковић, Сташа Николић.
Водитељи програма су Ивана Миленковић и Драган Вучелић.


У поподневно саборском поселу наступиће, песмама и играма, Српски културни центар „Вук Стефановић Караџић“ из Бачке Тополе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације