PROMOCIJA BITEFA U BRISELU: Teatar vratiti ljudima

R. R.

17. 06. 2019. u 07:28

ПРОМОЦИЈА БИТЕФА У БРИСЕЛУ: Театар вратити људима

Ivan Medenica i Sep Bajnes / Foto V. Milosavljević

Dve belgijske predstave na programu 53. festivala. Noseći komad je "Pozvani" slavnog koreografa Sepa Bajensa

U FLAMANSKOM institutu za kulturu Kunstenpunt u Briselu, u utorak je održana centralna međunarodna promocija 53. Bitefa, a umetnički direktor festivala Ivan Medenica najavio je da će ovogodišnje izdanje biti otvoreno 18. septembra, belgijskom predstavom "Orest u Mosulu", reditelja Mila Raua.

Pročitajte još: "GRAD TEATAR" U BUDVI: Pozorište u vremenima grubosti

Zatvaranje Bitefa, 25. septembra, takođe je pripalo vodećim belgijskim umetnicima - spektaklu "Pozvani" koreografa Sepa Bajnesa i njegovoj čuvenoj kompaniji "Ultima vez" iz Brisela. Ove dve belgijske predstave su, prema rečima Medenice, noseće i za tematsku i za društvenu, ali i umetničku liniju koncepta ovogodišnjeg festivala.

Pročitajte još: FESTIVAL “BUCINI DANI”: Predstava “Tartif” sa najviše nagrada

On je najavio da Glavni program "opisuje luk od predstava koje tematizuju raspad, prevashodno političke zajednice, ali i porodice, i ljubavnih i partnerskih odnosa, do onih koje pokušavaju da ponude alternativu".

- Ta alternativa svodi se na obnovu humanističkih vrednosti, i zbog toga je noseća predstava tog dela Bitefa Rauov "Orest u Mosulu", rađen po Eshilovoj "Orestiji". Umetnička linija, koja je, pored tematske, uvek noseća osovina Glavnog programa, ove godine je "imerzivno pozorište" - teatar koji briše razliku između scene i gledališta, izvođača i gledalaca, i u kojem publika uranja u svet scene - rekao je Medenica.

U tom smislu, kako je istakao, noseća predstava je "Pozvani" slavnog koreografa Sepa Bajensa, koji je učestvovao u ovoj promociji Bitefa. Na predstavama ovog autora se na bini ponekad nađe i 150 ljudi, iako izvođača, zapravo, ima samo 15, i to starosti od 12 do 95 godina.

- Moj cilj je da izbrišem razdaljinu između izvođača i publike, da oni postepeno grade zajednicu, i da se, u krajnjem ishodištu, pozorište vrati ljudima - rekao je Bajens.

Skupu u Briselu prisustvovali su i predstavnici Međunarodne mreže za savremene izvođačke umetnosti (IETM) i Evropske asocijacije festivala (EFA), kao i ambasadorka Srbije u Briselu Marina Jovićević.

NAJBOLjA OSTVARENjA

MEDENICA je najavio da ćemo u okviru Glavnog programa na 53. Bitefu, pored produkcije vodećih evropskih pozorišta, gledati i predstave iz zemalja van Evrope, kao i najkvalitetnija domaća i regionalna ostvarenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije