IZBOR NOVOG UPRAVNIKA NARODNE BIBLIOTEKE: Zašto je dopisivan konkurs?

D. Bt. - D. B. M.

sreda, 29. 05. 2019. u 12:15

ИЗБОР НОВОГ УПРАВНИКА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ: Зашто је дописиван конкурс?

U očekivanju novog čelnika biblioteke Foto N. Fifić

Posle uvida u dokumentaciju koju je u toku konkursa Upravni odbor NBS dostavio, Ministarstvo je uočilo nepravilnosti i naložilo UO da donese novu odluku u roku od 30 dana

RUŽNO zamešateljstvo oko izbora upravnika Narodne biblioteke Srbije prekinuto je odlukom Ministarstva kulture, kojom se konkurs za izbor prvog čoveka naše najznačajnije kulturne institucije - poništava.

Posle uvida u dokumentaciju koju je u toku konkursa Upravni odbor NBS dostavio, Ministarstvo je uočilo nepravilnosti i naložilo UO da donese novu odluku u roku od 30 dana.


Pročitajte još - KANDIDATI ZA UPRAVNIKA NARODNE BIBLIOTEKE: Ostali Vučković i Blašković

- Upravni odbor Narodne biblioteke je izmenio i dopunio tekst Javnog konkursa u delu koji se odnosi na dokaze koje kandidati prilažu uz prijavu, tako što je pored dokumenata kojima se dokazuju kompetencije i reference, odnosno uslovi za zasnivanje radnog odnosa na mestu upravnika NBS iz Statuta ove ustanove kulture, dodao i dokumente koji nisu predviđeni ni Zakonom o kulturi, a ni Statutom ove ustanove kulture - navodi se u obrazloženju Ministarstva, dostavljenom našoj redakciji. - Naime, UO je u tekst Javnog konkursa dodao da kandidati svoje reference mogu dokazivati i overenom potvrdom reprezentativnog umetničkog udruženja o obavljanju slobodne stvaralačke delatnosti, a takva potvrda nije predviđena odredbama Statuta NBS.

Pročitajte još - Sporan izbor upravnika Narodne biblioteke?

Predsednik UO NBS prof. dr Veljko Brborić, za "Novosti", objašnjava da je sporna rečenica "dopisana" pre nego što je on došao na ovu dužnost:

- Teško je reći zašto je i iz kojih razloga to urađeno, može se samo naslutiti, ali ne i dokazati. Kao predsednik UO insistiraću na prvoj sednici da se "dopisani" deo izbaci i vrati autentičan tekst. Ukoliko članovi UO ne pristanu na to, ja ću se povući.

Dragan Hamović Foto V. Danilov

Pored Brborića, u UO su Dragan Hamović, Dragana Grujić, Dragana Tipsarević i Mirjana Stanišić. Oni su bili u ovom telu i kad je pisan tekst konkursa, s tim što je tada na čelu bio Miloš Janković, koji se u međuvremenu povukovao da bi se kandidovao za upravnika.

Objašnjavajući kako je došlo do promene u konkursnim uslovima, Dragan Hamović, inače specijalni savetnik u Ministarstvu kulture, za naš list je rekao:

- Na poslednjoj sednici UO kojom je predsedavao Miloš Janković radi konkretizacije uslova dodata je rečenica koja se odnosi na dokumenta koja prilažu kandidati. Kandidati koji su radili u ustanovama kulture i oni u nastavno-naučnim ustanovama društveno-humanističkog smera, takođe su morali da podnesu odgovarajući dokaz o traženom radnom iskustvu. U tekstu Statuta je bilo propušteno da se navede dokaz o statusu slobodnog umetnika kao potreban dokument. I ta razlika između teksta Statuta i teksta konkursa, bez obzira na to što dopunjuje samo tražene uslove, uzeta je kao formalni osnov za odluku ministarstva.

Od pet prijavljenih kandidata za upravnika, zbog neispunjavanja raznih uslova odbijeni su pisac Miloš Janković, Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke i istoričar Dejan Ristić, dok su u užem izboru ostali sadašnji upravnik Laslo Blašković, pisac, i Milorad Vučković, načelnik u NBS.

Veljko Brborić Foto Tanjug

Promena u Statutu NBS objavljena je još u februaru, ističe Miloš Janković i objašnjava:

- Učinjeno je to iz najbolje namere da bi se proširio krug onih koji bi mogli da konkurišu. Po dotadašnjem pravilniku, primera radi, ni akademik Milovan Danojlić ne bi mogao da se kandiduje. Ministarstvo je donelo odluku, uočavajući neke pravne neusaglašenosti. A, uveren da ispunjavam uslove, javiću se na novi konkurs.

Inače, konkurs traje 30 dana, a pošto Blaškoviću 8. juna ističe mandat, na ministarstvu je da odluči da li će ga zadržati na ovom mestu do završetka procedure ili će vlada imenovati vršioca dužnosti.

PRAVNI RASPLET

JOŠ jedan od odbijenih kandidata Dejan Ristić namerava da se prijavi na novi konkurs, pod uslovom da "pravila ne budu pisana za jednog kandidata". Adam Sofronijević, međutim, čeka da dobije odgovor na žalbu i pravni rasplet ove situacije:

- Ne znam da li ću ponovo da se kandidujem, dok ne vidim uslove konkursa i zvaničan odgovor na moju žalbu - kratko nam je rekao.

DIREKTORI NA ČEKANjU

NARODNA biblioteka nije jedina republička ustanova kulture koja čeka prvog čoveka. I Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Muzej savremene umetnosti i Narodno pozorište čekaju imenovanje direktora, a uskoro će im se pridružiti i Narodni muzej. Najmanji "staž" ima Narodno pozorište, čiji je UO prošle nedelje raspisao konkurs. Republički zavod čeka od oktobra prošle godine, Ministarstvo kulture stalo je iza Nemanje Smičiklase, slikara-konzervatora ali ga Vlada još nije imenovala. Slična je situacija i u MSU, konkurs je raspisan krajem januara, a odluku vlade čeka slikar Vladislav Šćepanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bibliotekar

30.05.2019. 13:04

Uverenje o obavljanju slobodne stvaralačke delatnosti??????? Zaista od ultimativnog značaja za upravnika nacionalne BIBLIOTEKE. Mirjana, Dragana zašto ćutite, zašto ne branite integritet bibliotekarstva?