IVO Andrić je jedno od najvećih imena svetske književnosti. On je, danas, mera našeg evropejstva u svakom pogledu. I u umetničkom, i u istorijskom i u političkom - rekao je Emir Kusturica na promociji svoje knjige "Šta mi ovo treba" ("Vukotić medija"), u Vukovom domu kulture u Loznici.

Andrić je, kako je naglasio Kusturica, za svakog Bošnjaka koga je sreo posle rata bio "zlikovac, zločinac i sve najgore":

- I zato, želim da u Loznici, u Vukovom zavičaju, svečano izjavim: svi koji ne uvažavaju lik Ive Andrića, njegovu životnu kontroverzu i njegovo ogromno životno delo - ne mogu da budu Evropljani!

Kusturica je dodao da su i njegovo ime sarajevske vlasti izbrisale iz knjige rođenih.


PROČITAJTE JOŠ - Emir Kusturica: Sve okrenuto naopačke


- To je nezamislivo, jer su podaci o nečijem rođenju minimum civilizacijske obaveze koje imaju prema vama. Ideološka i politička uverenja mogu da budu sporna, a ne može, valjda, da bude sporno ono što govori da vas je majka rodila na tom mestu. Oni su to meni uradili. Možete zamisliti koja je to upala mozga i šta će, na kraju, da bude. Mislim da tu postoji jedna ozbiljna što internacionalna, što domaća baza u BiH, koju podržava porodica Izetbegović, koja je profesionalni mrzac srpske kulture i srpske ideje o slobodi. Kad pogledate svaki dnevnik i sve što govori o njihovim aktivnostima, to je jedna histerija, što antisrpska, što antiruska. Mislim da će nas događaji koji slede, konačno odvesti na pravu tačku i na pravo mesto kod onoga ko nam je uvek bio saveznik - rekao je slavni reditelj i pisac.