KREATIVNOST, inovativnost, inventivnost i genijalnost ključni su za razvoj Srbije, istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, otvarajući danas u atrijumu Narodnog muzeja salon Digital Life Design (DLD), koji je u našoj prestonici okupio više od 200 gostiju iz celog sveta, ali i domaće stručnjake i predstavnike IT kompanija.

- Srbija ima talenta da menja svet - rekla je premijerka. - Na konferencijama kao što je DLD promovišemo srpski talenat i inovacije u zemlji i svetu. Digitalne i kreativne industrije omogućavaju nam da zaobiđemo nasleđene probleme, zastarele infrastrukture i politike i da se globalno takmičimo na svetskom nivou.

Uz DLD salon, koji je, po oceni britanskog "Ekonomista", jedna od dve najvažnije inovativne konferencije u Evropi, Beograd će, prema rečima premijerke, ugostiti i konferenciju World mind. Govoreći o angažmanu vlade na čijem je čelu, u osavremenjivanju pre svega obrazovanja, podsetila je i da je IT i programiranje uvedeno u osnovno obrazovanje kao obavezni predmet, a da će uz ulaganje dodatnih 10 miliona evra, brzi internet stići u sve škole dogodine. Prema njenim rečima, do kraja oktobra sledeće godine biće gotovi radovi na Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu, dok će za manje od mesec dana i u Nišu početi izgradnja Naučno--tehnološkog parka.

PROČITAJTE I: Dodeljene nagrade na 57. Oktobarskom salonu

- U Srbiji osećam onaj pionirski duh iz perioda začetka razvoja interneta u Silicijumskoj dolini i Tel Avivu - rekla je Štefi Černi, izvršna direktorka kompanije DLD Media i koosnivač DLD konferencije. - Usmerenost, strast, odlučnost, posvećenost, pozitivan duh i želja preduzetnika, ali i naučnika i predstavnika Vlade da iskoriste prednosti digitalizacije, uverili su me da Srbija neće biti slepa tačka na globalnoj digitalnoj mapi sveta, već naprotiv, izvorište njegovog razvoja.

NARODNO POZORIŠTE U SLUČAJU Narodnog pozorišta čekamo da reaguje Ministarstvo kulture, ili da reše sami problem, unutar kuće, a ukoliko se to ne desi reagovaću, jer je u pitanju par ekselans institucija od nacionalnog značaja - izjavila je premijerka Brnabić za "Novosti", a na pitanje koliko će čekati, odgovorila je da "neće još dugo".

Od internacionalnih stručnjaka i inovatora, gosti Beograda su Hans Ulrih Obrist, umetnički direktor galerije "Serpentine" u Londonu, Saša Knop - AVA, Katja Spek - Digital Market Expert, Izabel Velp - TU Munchen... a među dosadašnjim učesnicima DLD konferncija bili su Mark Cukerberg, Erik Šmit, Paulo Koeljo, Zaha Hadid, Joko Ono, Ledi Gaga...


OLAKŠICE

ZA investicije u inovacije, istraživanje i razvoj, premijerka je obećala poreske olakšice već od januara sledeće godine.

- Imaćemo odbitak na porez na dobit ukoliko preduzeće ulaže u istraživanje i razvoj u Srbiji, kao i odbitak na inovativni proizvod proizveden u Srbiji - rekla je Brnabićeva, dodajući da se pripremaju poreske olakšice i za sve što je povezano s intelektualnom svojinom.

Govoreći o daljem razvoju elektronskih servisa, najavila je da će već od prvog dana naredne godine porez na imovinu moći da se uplaćuje - elektronski.