MUZEJ savremene umetnosti u Beogradu jedan je od 13 muzeja i galerija u Evropi koji obavezno morate posetiti! Ovakvu preporuku svojim čitaocima daje britanski list "Gardijan" u tekstu "Lepa umetnost ili drzak dizajn" autora Vila Koldvela.

Na njegovoj listi novih galerija i značajnih evropskih muzeja koji su dugo bili zatvoreni, a koje neizostavno treba obići, zdanje na Ušću, nalazi se na osmom mestu. Koldvel objašnjava da je zbog renoviranja Muzej bio zatvoren čitavu deceniju, kao i da je ponovo otvoren u oktobru 2017.

- Modernistička zgrada, podignuta 1965, ima upečatljivu geometrijsku fasadu, koja je sada obnovljena - piše Koldvel. - Sadrži najveću kolekciju jugoslovenske umetnosti u svetu, uključujući dela Petra Dobrovića i Milana Konjovića.


PROČITAJTE I: Marina Abramović će se spržiti strujom od milion volti: Ako joj to uspe...

U Muzeju savremene umetnosti kažu da je uvrštavanje na "Gardijanovu" listu za njih velika čast.

- To potvrđuje da se velikim i sigurnim koracima, kako i dolikuje, vraćamo na mapu evropske i svetske moderne i savremene umetnosti - kaže Slobodan Nakarada, v. d. direktora Muzeja. - Važno nam je i jer će turisti širom Evrope saznati da su naše galerije ponovo dostupne posetiocima.

Na prvom mestu "Gardijanove" liste je "Blox" u Kopenhagenu, a slede Fondacija "Miro Majorka" u Palmi, "Svetlosni atelje" u Parizu, Muzej ulične umetnosti u Amsterdamu, Muzej lepih umetnosti u La Valeti na Malti...