IZLOŽBA "Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost" nije pravljena za poznate i uspešne ljude, ni za strance, već za naše građane, istakao je u sredu naveče Vladimir Kostić, predsednik SANU, pred prepunom svečanom salom Akademije. Ukoliko se taj naum ostvari, rekao je pozivajući prisutne da pogledaju postavku u Galeriji SANU, onda će, kako je govorio Vasko Popa, "boje prestati da sviću na ivici zaborava".

Otvarajući izložbu ostvarenu u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Narodnim muzejom Srbije, čiji su autori dopisni član SANU Miodrag Marković i profesor Dragana Vojvodić, Kostić je ocenio da nije u pitanju samo najznačajnija izložba SANU u ovoj godini, već i da u svojoj posebnosti ona ne uključuje potrebu za bilo kakvim poređenjem ili gradacijama.

- Suočeni sa ugrožavanjem srpske umetničke baštine, sa krivotvorenjem njenog identiteta i uz ne manje bolnu ravnodušnost moćnih i nemoćnih, tešim se katkad parafrazom Ovidijeve misli da se sve menja, a da ne iščezava ništa - naglasio je predsednik SANU, koji je bio inicijator ove postavke.PROČITAJTE JOŠ - SJAJ KOSOVSKE RIZNICE: "Srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji" u galeriji SANUfoto P.Milošević


PROČITAJTE JOŠ - Zeman: Srbi još na Kosovu polju branili evropske vrednosti

- Ideja ove izložbe je, međutim, da učinimo šta možemo da ova lepota naše baštine i izloženih eksponata trajno postane deo nas samih, ovakvih kakvi smo i time ne dozvolimo iščezavanje onog što nas određuje u samom našem biću, bez obzira na okolnosti. Jedino tako ćemo sutra, prekosutra i zatvorenih očiju moći da se poput pesnika i akademika Vaska Pope, pred freskom u Kaleniću, s vremena na vreme, upitamo, bez obzira na to gde se nalazili, iako znamo i odgovor i objašnjenje: "Otkuda moje oči na licu tvome, anđele brate?"


foto P.Milošević


PROČITAJTE JOŠ - Brišu srpsko ime!


Postavka koja je već u sredu naveče izazvala veliku pažnju stručne i šire javnosti, a na samom otvaranju mogle su se čuti i ocene da je od kapitalnog značaja, prema Kostićevim rečima, pre svega je odgovor suštinskoj obavezi SANU, proizašloj iz osnovnog smisla njenog postojanja, od prvih koraka, po osnivanju Društva srpske slovesnosti 1841:

- Zato ovaj odgovor ne može imati senku banalne dnevne pragmatičnosti za koju se SANU suviše često i nepravedno optužuje - rekao je. - Tri odvojena pojma: identitet, značaj i ugroženost, iako naizgled lapidarno navedena, gotovo da u svojoj jezgrovitosti ne traže dalju elaboraciju. Meni se, međutim, nameće neizrečena, a ipak jasno prisutna, još jedna ključna odrednica važna za razumevanje izložbe.


Bogorodica sa Hristom iz Manastira Sokolice,foto P.Milošević

Nju će pozvaniji od mene prepoznati kao visokoestetsku vrednost, samosvojnost i slično, a ja ću u nemoći da je obuhvatim u biti, odredim kao - lepotu iznad svih zala.

Uz veliki broj akademika, predstavnika SPC, direktora kulturnih institucija, naučnih radnika, umetnika, kulturnih i javnih poslanika, svečanom otvaranju prisustvovali su i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, generalni sekretar u Predsedništvu Srbije Nikola Selaković i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić.


foto P.Milošević

TRAJANjE OD HILjADU GODINA

SVRHA izložbe je i da se naša i strana kulturna javnost još jednom podsete na činjenicu da srpski narod živi na KiM više od hiljadu godina i da u tim oblastima još od vremena Stefana Nemanje neprekidno neguje raznovrsnu umetničku aktivnost, iz koje je proisteklo izuzetno bogato umetničko nasleđe - istakao je Miodrag Marković, jedan od autora.


foto P.Milošević


PROČITAJTE JOŠ - Akademija spasava baštinu (FOTO)