Snima se film Čarape kralja Petra

A. P.

25. 03. 2013. u 20:58

Lazar Ristovski počeo je pripreme za snimanje filma “Čarape kralja Petra”, po istoimenom romanu Milovana Vitezovića. Ristovski će režirati film, ali i igrati kralja Petra Prvog

REDITELj i glumac Lazar Ristovski počeo je pripreme za snimanje filma “Čarape kralja Petra”, po istoimenom romanu Milovana Vitezovića. Ristovski će režirati film, ali i igrati kralja Petra Prvog.

- Vitezović i ja upravo završavamo prvu ruku scenarija. Igraću kralja Petra, jer ličim na njega, a imam isto godina koliko je i kralj imao kada je krunisan - objašnjava Ristovski za “Novosti”.

Ostala glumačka podela još nije poznata, kao ni lokacije na kojima će se snimati. “Čarape kralja Petra” radiće se u produkciji kuće “Zilion film” (u vlasništvu Ristovskog), čiji su prethodni filmovi predstavljani na najvećim festivalima sveta, poput Kana, Berlina, Karlovih Vari...

Na veliko platno tako će stići dirljiva priča o majci Makreni Spasojević koja po srpskom kralju šalje sinu jedincu vunene čarape na front. Kralj Makreninog sina pronalazi mrtvog u albanskim gudurama. Sačuvao je čarape, ali nije imao srca da majci pošalje tužnu vest. Posle rata saznaje da je i Makrena umrla i naređuje da joj se državnim novcem podigne spomenik. Legenda kaže da se kralj Petar do kraja života nije odvajao od Makreninih vunenih čarapa.

U odnosu na roman Milovana Vitezovića, koji je imao više od 20 izdanja i bio preveden na desetak svetskih jezika, filmska priča otići će i “korak dalje”.

- Ovaj roman o kralju Petru, po obimu nije velik, ali je jedna od najbolje ispričanih priča o velikom oslobodiocu i stradanju srpskog naroda u povlačenju preko albanskih planina do Krfa. To je u isto vreme i intimna priča i epopeja. Ono čega u romanu nema je period od krunisanja pa do početka Prvog svetskog rata, na čemu nas dvojica sada radimo - kaže Ristovski, koji je za svoj i Vitezovićev projekat već dobio podršku princa Aleksandra Drugog Karađorđevića i princeze Katarine.

Autori će nastojati da film bude gotov sledeće godine kada se obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata, a Ristovski se nada da će i država uzeti učešće u projektu. Po njegovim rečima, to mu je obećano “sa najvišeg mesta”, ali još čeka na konkretne poteze.

JUBILEJ VELIKOG RATA

- SRBIJA mora imati film o Velikom ratu na 100 godina od njegovog početka iz više razloga. Jedan od njih je i opasnost da neko drugi, u svedočenju o ratu, ne zaboravi srpske žrtve ili stradanje našeg naroda preokrene i ispriča ga na štetu Srba. To se i može očekivati u ovom ružnom vremenu u kome se ne poštuje niko i ništa. Zato mi moramo da snimimo ovaj film i sa velikim ponosom pokažemo svetu šta je sve Srbija žrtvovala u ratu za današnju demokratsku Evropu - objašnjava Ristovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

I treba

25.03.2013. 21:45

Osim ''Mars na Drinu'' i nemamo neki poznatiji kvalitetan igrani film (''Gde cveta limun zut'' je dokumentarni, a ''Sveti Georgije'' je morao biti odradjen bolje, sto zbog odlicnog budzeta, sto zbog odlicne price (Kovacevic se opet dokazao kao vrhunski dramski pisac)) o Prvom svetskom ratu. Odlicna ideja za film i Laza je odlican izbor za ulogu kralja Petra I.

Asgard

25.03.2013. 22:34

Nadam se da je ovo samo pocetak, jer je to tema koju mi nismo dodirivali decenijama, a imamo po tom pitanju stvarno puno toga da kazemo! Sa ponosom treba da predstavljamo taj deo svoje istorije, i u knjigama i u igranim i dokumentarnim filmovima!!

Sony

26.03.2013. 10:10

Svaka mu cast. Na ponos srpskom narodu. Nadam se da nece imati mnogo spoticanja od onih koji mrze sopstvenu istoriju i svoj narod. Ristovski ne samo da lici na kralja, vec je i moralno pravi lik za taj film.

Adler

26.03.2013. 21:29

Mislim da nasa kinematografija, od sada pa do kraja 2014., bi trebalo maksimalno da se posveti temama iz Prvog Svetskog rata! Ima mnogo dogadjaja i bitaka koje treba obraditi bilo u formi igranog ili dokumentarnog fima! To je deo nase istorije koji je u doba jugoslovensta totalno gurnut u stranu, a izuzetno je vredan da ga bolje upoznamo kroz filmove koji bi se maksimalno drzali istoriskih dogadjaja i cinjenica! To je nesto sa cime s pravom mozemo da se ponosimo!

Veljko Živković

03.11.2014. 16:27

Филм и Серија Лазара Ристовског “Чарапе Краља Петра” треба да се снима ове и следеће године. Уз Лазара Ристовског треба да играју Мирјана Карановић, Стојан Ђорђевић, Предраг Смиљковић, Аљоша Вучковић, Ненад Ћирић, Бранко Јеринић, Бранислав Трифуновић, Бојан Димитријевић, Предраг Ејдус, Предраг Милетић, Миодраг Радоваоновић, Јаков Јевтовић, Небојша Кундачина, Дубравка Мијатовић и многи други.