DEMOKRATIJA POKIDANA KAO CELOFAN: Slike sa Kapitol hila otkrile dubinu pukotina u Americi

Dubravka SAVIĆ

09. 01. 2021. u 09:44

Juriš pristalica odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa na Kongres u momentu dok on ustoličava njegovog naslednika, Džozefa Bajdena, otkrio je više od povređene sujete lidera

ДЕМОКРАТИЈА ПОКИДАНА КАО ЦЕЛОФАН: Слике са Капитол хила откриле дубину пукотина у Америци

Novosti

METAK koji je oduzeo život veteranki američkog ratnog vazduhoplovstva Ešli Bebit dok je verovala da će, jurišom na Kongres, sa istomišljenicima, vratiti "volju naroda" na vašingtonskom Kapitol hilu, odjeknuo je snagom meteora širom Amerike, ali i van njenih granica.

Planeta je, dok se njen pravoslavni deo, na Badnje veče, molio za mir i slogu, u neverici i užasu, gledala slike nasilja iz epicentra demokratije koju vašingtonski establišment ponosno širi, milom, a katkad i silom, diljem još "neosvešćenog" sveta.

Svetionik demokratije koji je, ovog puta, sa vašingtonskog Kapitol hila slao sasvim drugačiji signal, otkrio je dubinu sopstvenih pukotina. Svečani trenutak koji je, više od dva veka, duže nego što sećanja živih sežu, mirnim prenosom vlasti između dva lidera države, ulivao Amerikancima osećaj vere u stabilnost demokratije, sada je naciji ogoljeno otkrio da je na ivici građanskog rata.

Juriš pristalica odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa na Kongres u momentu dok on ustoličava njegovog naslednika, Džozefa Bajdena, otkrio je više od povređene sujete lidera koji želi da upadom sledbenika na Kapitol hil osigura ostanak u Beloj kući.

Pet, u "invaziji" na Kongres, ugašenih života građana, uverenih da su im izborne mahinacije, uprkos suprotnim tvrdnjama sudova, ukrale njihovu biračku volju, događaj je bez presedana u američkoj istoriji.

Vašingtonski establišment, svetski lideri, na kraju i sam Tramp, osudili su nasilni upad u "narodni dom". Ali, teško da će to biti dovoljno da popravi "paket" demokratije, čiji svetlucavi celofan, sve više probija vašingtonska bespoštedna grabež za vlašću, kontrolom koja ne bira sredstva i, paradoksalno, žeđ za diktatom opšteg poretka stvari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024