Aršini

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

08. 10. 2020. u 11:20

ONO što je dozvoljeno jednima, nije drugima. To su, izgleda, novi principi po kojima se vodi EU.

Аршини

Novosti

U najnovijem izveštaju iz Brisela o napretku, Srbiji se tokom krize izazvane virusom korona zamera "evroskeptična retorika visokih državnih funkcionera", iako je sloboda izražavanja u demokratskom društvu jedno od osnovnih zagarantovanih prava. Ko je kritikuje, uvodi verbalni delikt.

Što je još zanimljivije, sve te iste kritike, i mnogo gore, o nedostatku evropske solidarnosti u jednoj od najtežih situacija na Starom kontinentu u savremeno doba, iznosili su unutar EU međusobno.

Ogorčeni Italijani, koje je korona u početku zavila u crno, skidali su i palili evropske zastave. Među onima koji su uklanjali plavi barjak bilo je i gradonačelnika i političara. Dok su se stradalnici s juga grčevito borili za svaku masku i respirator, evropski severnjaci su ih savetovali da više štede.

Bivši predsednik EK Žak Delor (94) skrenuo je tih dana pažnju da iskazani nedostatak solidarnosti predstavlja smrtnu opasnost po EU! S iste funkcije, Ursula fon der Lajen se zbog te izostale solidarnosti nedavno izvinila Italijanima.

Ta različitost u aršinima i dvostruki standardi ne bi, međutim, trebalo da nas čude, jer smo na to već odavno morali da se naviknemo u dugom procesu evropskih integracija.

Sve to neodoljivo podseća na onaj vic u kome prijateljica prijateljici na sva usta ogovara muža. Ne valja, ništa ne radi, ne vodi računa o kući. Pa kad se ova, konačno, složi, prva istog časa uvređeno skoči kao oparena. Na konstataciju da ga je sama onoliko kritikovala, odgovori: "Ja mogu, to je moj muž!"

Veridba s takvom EU obećava sve, samo ne medeni mesec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna