KOMENTAR: Najs ne bi ni smeo da bude Tačijev branilac

SNEŽANA ROVČANIN TOMKOVIĆ

16. 07. 2020. u 12:09

NEKADAŠNjI tužilac Haškog tribunala Džefri Najs, a sada advokat bivšeg komandanta terorističke OVK Hašima Tačija, mogao bi se u ulozi "branioca pravde" opisati svakako osim prevodom njegovog prezimena sa engleskog - lep, simpatičan, prijatan...

КОМЕНТАР: Најс не би ни смео да буде Тачијев бранилац

Foto VN

Na stranu njegove osobine kao čoveka, u koje ne ulazimo, mada većina advokata, koji su ga sretali, za njega nije mogla da kaže da je makar pristojan, Najs je u profesionalnoj karijeri više puta dokazao da ne voli Srbe nego što se trudio da dobiju najstrože kazne. A, to je činio svim silama.

Tužilac u slučaju bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića samouvereno je tvrdio da je uzrok svih ratova u SFRJ bio pokušaj stvaranja "velike Srbije". To je dokazivao tvrdeći da su Srbi na KiM srušili džamiju iz sedmog veka, iako su Osmanlije na naše prostore došle tek u 14. stoleću.

To što je imao pristup svim dokumentima i dokazima o ratu na KiM, a verovatno ih i sačuvao u svojim arhivama, trebalo bi da bude dovoljan dokaz sukoba interesa, pa Najs ne bi ni smeo da bude Tačijev branilac. Ali, pravila kosovskog pravosuđa po kojima je Specijalni sud i formiran, logična su koliko i odevne kombinacije Britanca - "rasparene" čarape i spoj kariranih košulja i prugastih odela.

Najs je, poput lutka iz kutije, iskakao svaki put kada je kretala hajka na Srbe. Tražio je šest miliona evra za reviziju "tužbe protiv Srbije zbog navodne agresije na BiH", ali je čak i Bakir Izetbegović odbio ponudu.

Iako su Srbi dobili više od hiljadu godina robije u Hagu, Najs je tvrdio da su se "izvukli". Smetao mu je čak i "previše glasan govor" Vojislava Šešelja, a porodicama Tačijevih žrtava, kojih je prema optužnici skoro stotinu, ostaje da se nadaju da će mu uši zaparati presuda njegovom klijentu: Kriv je!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna