Deca

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

20. 03. 2024. u 07:15

PLAČ umirućeg deteta nikada ne umine. On prati pokolenja žrtava, ali i krvnika. Teško nasleđe ostavila je aktuelna izraelska vlast svojim potomcima, preteško breme čak i za narod koji je, kao nijedan na planeti, postradao u Holokaustu.

Деца

Ivana Stanojević

Vrhuška iz Tel Aviva sa Benjaminom Netanijahuom na čelu, "potpisala" je, do sada, smrt 13.000 palestinskih mališana. U borbi sa ekstremistima Hamasa, odgovarajući na njihov napad od 7. oktobra prošle godine, izraelska ratna mašinerija, nemilice je kosila civile, čitave porodice, starce i žene. Pokosila je i palestinsku budućnost, jer od izginulih tridesetak hiljada, više od trećine su nevina deca. Ali, svet ćuti.

Dok se žrtve i dalje nižu usred tobožnjih mirovnih pregovora, taman toliko intenzivnih da se smiri savest onih koji je uopšte imaju i odigra jeftina predstava za javnost, ni UN ne ustaju protiv uništenja čitavog jednog naroda. Svako ima pravo na odbranu, a islamisti su napali Izrael i oteli taoce. Krivaca je mnogo, samo ne među najmlađima, koji nisu stigli ni da izgovore prve reči, a kamoli da se svrstaju uz Hamas.

Onu decu, čije živote nisu prekinuli projektili sa nebesa, pomoriće glad, koja sada davi milion Palestinaca, a do maja, kažu, niko od njih neće imati ni koricu hleba dnevno. Mališani koji pobegnu od gladi, živeće na ulici, bez krova nad glavom, jer od njihovih domova, nije ostao kamen na kamenu. Zgrade koje su pretekle, samo će poslednje pasti. A, svet ćuti. Sastanče čike i tete, izdaju se saopštenja, pregovarači i posrednici "zuje" s kraja na kraj planete. Rezultata nema i ne nazire se. Ćuti i izraelski narod, iako nikada neće preboleti svoju decu koju je progutao Holokaust. Oni koji bi da vide leđa Netanijahuu, malobrojni su i slabi.

U međuvremenu, osioni lider iz Tel Aviva razrađuje plan kopnene invazije na Rafu, grad u opkoljenom, od sveta odsečenom Pojasu Gaze, uprkos upozorenjima da će time još više udaljiti mir. Jer, palestinski Hamas se ne predaje, a Izrael poručuje da neće stati dok ga ne uništi. Bez obzira na cenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave