UPLATNICA PREČA OD KROVA: Među profesionalnim upravnicima zgrada mnogi ne mare za dodeljene obaveze

S. B.

10. 02. 2023. u 07:00

ZGRADA kao firma - to je negde bila ideja kada se Zakonom o stanovanju uspostavila nova branša, profesionalni upravnici. Komšije koji u prste znaju svakog stanara, u većini višespratnica, zamenili su - profesionalci. S njihovom licencom došle su i uplatnice. Za usluge upravnika, za investiciono, za tekuće održavanje...

УПЛАТНИЦА ПРЕЧА ОД КРОВА: Међу професионалним управницима зграда многи не маре за додељене обавезе

Foto: Novosti

Toliko slobodnih zgrada, toliko neosvojeno tržište, bilo je primamljivo za razne kandidate. Do licence su došli i savesni i predani, ali i oni koji veruju da se dostavljanjem koverti završava briga o zgradi. Tradiconalni srpski međukomšijski odnosi, stare zavade, suprostavljene struje, otvorili su širom vrata "tašnama i mašnama". Retki susedi, zvanično amateri, za koje bi svi dali glas, sve teže preuzimaju na pleća nimalo naivan spisak obaveza. I sve one uspavane stambene zajednice, koje nisu izabrale komšiju za upravnike, dobile su prinudne upravnike, profesionalce.

Zakon je na papiru predvideo kontrolu ove nove profesije. Kazne mogu da im pišu komunalni inspektori, mogu na Sud časti. U praksi, na udar inspekcije će stići ukoliko padne krov, sruši se fasada, i na neki način se ugrozi bezbednost ljudi. Što se Suda časti tiče, opomene dele, ali niti je on, niti je ijedan drugi sud dosad nesavesnima oduzeo licenece. Od nje odsutaju svojevoljno ili ako ne obnove polisu osiguranja.

Jedina prava kazna im je raskid ugovora. Ali, ni to ne ide tako lako. Za tu akciju valja skupiti kvorum, a malo je kome uveče do sastančenja u hodniku zgrade, koje se po pravilu pretvori u svađu da li je preče popraviti krov ili lift, koj je za i protiv sadnje cveće oko zgrade. Dotle uplatnice stižu... Mnogim upravnicima je to prioritet, makar i krov pao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!