RIK O IZJAŠNJAVANJU GRAĐANA IZ JUŽNE POKRAJINE: Glasanje u Bujanovcu, Kuršumliji, Raški i Tutinu

S. S. R.

24. 03. 2022. u 19:52

GLASAČI sa Kosova i Metohije moći će da iskoriste biračko pravo na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila na biračkim mestima u Bujanovcu, Kuršumliji, Raški i Tutinu, odlučila je Republička izborna komisija.

РИК О ИЗЈАШЊАВАЊУ ГРАЂАНА ИЗ ЈУЖНЕ ПОКРАЈИНЕ: Гласање у Бујановцу, Куршумлији, Рашки и Тутину

Foto arhiva

Posle odluke Prištine da ne dozvoli Srbima sa KiM da se izjasne u mestima gde žive, pronađeno je rešenje da se naši ljudi, ipak, izjasne. Po ovom scenariju, glasali su i u januaru, kada je bio organizovan referendum o promeni Ustava, jer im je i tada Kurti uskratio jedno od osnovnih prava.

Republička izborna komisija donela je odluku posle obaveštenja koje su dobili od Dejana Pavićevića, oficira za vezu sa Prištinom, da i pored svih uloženih napora Kancelarije za KiM, predsednika i ostalih državnih organa, Priština odbija saradnju sa misijom OEBS i tako onemogućava glasanje u južnoj srpskoj pokrajini.

Ova međunarodna organizacija bila je ranije, a poslednji put 2020. godine, pomagač u organizaciji procesa, preuzimala je birački materijal i vozila ga do mesta za glasanje, a onda vraćala u Rašku i Vranje gde su prebrojavani glasovi.

U odluci RIK se navodi da će birači Kosovsko--pomoravskog okruga glasati u Bujanovcu, Kosovskog - u Kuršumliji, Kosovsko-mitrovačkog u Raški, a oni iz Pećkog i Prizrenskog okruga, uz žitelje Zubinog Potoka, u Tutinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024