KAZNE DVANAEST GODINA ZATVORA: Nepoštovanje mera zaštite u borbi protiv kovida 19

Dragana ZEČEVIĆ

14. 07. 2020. u 17:51

KOSOVSKA policija počela je od danas sa izricanjem novčanih kazni građanima koji ne poštuju mere usvojene od strane kosovske Vlade a u cilju sprečavanja borbe protiv korona virusa.

КАЗНЕ ДВАНАЕСТ ГОДИНА ЗАТВОРА: Непоштовање мера заштите у борби против ковида 19

Arhiva BŽNovosti

Naime,kako su preneli prištinski mediji na albanskom jeziku,prema Zakonu o sprečavanju zaraznih bolesti, za teže prekršaje predviđene su kazne od dve do 12 godina zatvora,dok su za lakše prekršaje predviđene novčane kazne.

U cilju sprečavanja širenja korona virusa , kosovska Vlada od početka ove nedelje donela je odluku o obaveznom nošenju zaštitnih maski i držanja distance od dva metra dok je u opštinama:

Priština, Prizren, Uroševac, Vučitrn, Južna Mitrovica, Severna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje, Štrpce, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan od 21 do 5 sati zabranjeno bilo kakvo kretanje, osim u hitnim zdravstvenim slučajevima. Za građane starije od 65 godina i građane sa hroničnim bolestima uvedena je zabrana kretanja i oni se mogu kretati u ranim jutarnjim časovima od 5 do 10 sati i uveče od 18 do 20 časova.

Istovremeno, zabranjen je rad vrtića,kao i kulturnih i sportskih ustanova u zatvorenom prostoru, zabranjeno je održavanje verskih ceremonija, kao i okupljanje više od pet građana na javnim mestima..Takođe,svi tržni centri dužni su da se pridržavaju radnog vremena od 5 do 21 čas a opštinski, finansijski, elektronski i poštanski sektor pružaju usluge sa minimalnim radnim vremenom ismanjenim brojem angažovanih radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve