OVA PROFESIJA JE MEĐU NAJTRAŽENIJIM U SRBIJI: Nakon završenog fakulteta ne čekaju dugo na posao

Novosti online

02. 05. 2021. u 20:09

STATISTIKA Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuje da je najveća potražnja od strane poslodavaca za visokoobrazovane, u prošloj godini bila za diplomiranim i master inženjerima mašinstva, a posle toga slede IT sektor, elektrotehnika i građevinarstvo.

ОВА ПРОФЕСИЈА ЈЕ МЕЂУ НАЈТРАЖЕНИЈИМ У СРБИЈИ: Након завршеног факултета не чекају дуго на посао

Ilustracija Foto N. Skenderija

Takođe, prema odnosu broja prijavljenih kandidata po radnom mestu, posle IT sektora najmanje prijavljenih je mašinskih inženjera.

- Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu je državni fakultet sa tradicijom u obrazovanju inženjera dugom 60 godina. Nastao je iz potrebe privrede u okruženju kao odeljenje Mašinskog fakulteta iz Beograda. Danas je to samostalan fakultet koji pripada Univerzitetu u Kragujevcu i na kome se izvode akreditovane akademske studije mašinstva, građevinarstva, a od prošle godine, i studije inženjerstva zaštite na radu. Trendovi pokazuju da će potreba za inženjerima zaštite na radu rasti usled usklađivanja zakonske ragulative sa propisima Evropske unije, što je bio i ključni razlog akreditacije ovog novog studijskog programa na fakultetu - kažu u FMG iz Kraljeva.

Ovo potvrđuje i veliki broj ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koje je fakultet potpisao sa kompanijama u okruženju. 

- Da bi na vreme obezbedili najbolje inženjere kompanije su počele sa stipendiranjem naših najboljih studenata i plaćenim studentskim praksama, jer veliki broj studenata već na četvrtoj godini studija dobija zaposlenje. Naši studenti master studija uglavnom završavaju studije uz posao -  rekli su u FMG.

Na studije mašinskog inženjerstva, ove godine fakultet upisuje 80 budžetskih studenata. Na Fakultetu se realizuju sva tri nivoa studija: četvorogodišnje osnovne studije, master studije koje traju jednu godinu i doktorske studije u trajanju od 3 godine.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza