EMISIJA SO2 NIŽA NEGO U EU: TE Kostolac radi u dozvoljenim granicama

Tanjug

30. 04. 2021. u 16:06

ZAHVALjUJUĆI funkcionisanju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Kostolac B, koje radi od oktobra prošle godine, emisije sumpordioksida i praškastih materija u ovoj TE se kreću u okviru propisanih vrednosti i niže su nego u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

ЕМИСИЈА СО2 НИЖА НЕГО У ЕУ: ТЕ Костолац ради у дозвољеним границама

Foto: D. N.

Iz Ministarstva navode da ovu činjenicu ponovo ističu nakon pokušaja Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), da izjavu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke energetike Zorane Mihajlović predstave kao neistinu.

U saopštenju se naglašava da je prilikom obilaska postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac B, ministarka Mihajlović predstavnicima medija rekla da su svi koji su prisustvovali obilasku videli da su “emisije sumpor-dioksida i praškastih materija niže nego u EU i da su u skladu s onim što je propisala Energetska zajednica”.

Postrojenje za odsumporavanje u TE „Kostolac“ je prvi sistem za odsumporavanje u Srbiji koji u funkciji i počelo je da radi 23. oktobra 2020. a od kada je pušteno u rad postiže zadate granične vrednosti emisija u iznosu maksimalno 130 mg/Nm3 za SO2, koliko propisuje i Energetska zajednica, kao i 20 mg/Nm3 za praškaste materije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest