NOVOSADSKU RANŽIRNU STANICU URADIO AJFELOV STUDIO: Predstavljeno moguće rešenje za budućnosti depoa

Z. Grumić

23. 04. 2021. u 18:57

U PRISUSTVU potpredsednice Vlade Srbije i ministarke za kulturu i informisanje Maje Gojković, ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića danas je u novosadskoj Gradskoj kući predstavljeno jedno od mogućih rešenja za Ranžirnu stanicu u Novom Sadu.

НОВОСАДСКУ РАНЖИРНУ СТАНИЦУ УРАДИО АЈФЕЛОВ СТУДИО: Представљено могуће решење за будућности депоа

Foto: Pres služba Novog Sada

Reč je o vrednoj industrijskoj baštini grada, pokrajine i republike, za koju je projekat uradio Studio Gustava Ajfela još pre 110 godina, navedeno je u saopštenju.

- Prezentacija i plan revitalizacije, rekonstrukcije i oživljavanja Ranžirne stanice, predstavljaju dobru ideju da se ovaj značajan a još uvek neiskorišćen prostor, pretvori u mesto za kulturne i druge sadržaje za građane Novog Sada, budući da je reč o izuzetno vrednom industrijskom nasleđu – izjavila je Maja Gojković i dodala da je taj prostor važan i jedinstven spomenik industrijskog razvoja i vredno svedočanstvo koje može, po uzoru na slične lokacije u Evropi, da obogati turističku i kulturnu ponudu Novog Sada.

Ministar Momirović je rekao da sada, kada naše Železnice ulaze u novo poglavlje, sa najbržim prugama i najmodernijim vozovima u regionu i šire, moramo da sačuvamo i važne delove njene istorije.

- Novosadska ranžirna stanica jeste nezaobilazan i vredan deo našeg industrijskog nasleđa, ali vreme je da nađe svoju namenu u modernom dobu i da ostane kao trajan spomenik i podsećanje.

Gradonačelnik Vučević, domaćin sastanka, istakao je da je Grad, dok su drugi sumnjičavo gledali sa strane, dokazao da može da oživi zaboravljene, neiskorišćene prostore i da ih učini korisnim za čitavu zajednicu.

- Primer za to su Svilara i Kineska četvrt, pravi kreativni centri koji su vratili sjaj objektima koji predstavljaju naše važno nasleđe. Kao Evropska prestonica kulture dobili smo priliku da rešimo pitanja koja niko do sada nije rešio i da naš grad učinimo još boljim mestom za život u kojem mladi žele da ostanu, jer im je pružena mogućnost da se razvijaju i da stvaraju. Da Novi Sad bude moderan evropski grad koji čuva svoja identitetska obeležja po kojima je jedinstven.

Idejno rešenje prezentovao je Kreativni konzorcijum koji čine Fondacija za zaštitu kulturne i industrijske baštine iz Novog Sada, Coworking i IT korporativni akcelarator „ICT Hub“ iz Beograda i Arhitektonski studio "Zabriskie".

U 2021. koju je EU proglasila Evropskom godinom železnice, Srbiju očekuje završetak najvažanijeg infrastrukturnog projekta, nove pruge Beograd – Novi Sad, pa je ovo pravi momenat da se pokrene pitanje budućnosti depoa parnih lokomotiva na Bulevaru Evrope kao budućeg mogućeg novog community centra i pešačke zone Novog Sada. Ideju o revitalizaciji i očuvanju Ranžirne stanice u Novom Sadu podržala je i organizacija Europa Nostra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a